fbpx
Afrička šljiva2020-01-19T12:07:39+00:00

Latinski naziv: Prunus africana, Pygeum africanum

Afrička šljiva (pigeum) pripada porodici Rosaceae. To je veliko zimzeleno drvo.

Gde raste?

Raste u Africi i na Madagaskaru u tropskim šumama.

Koji deo biljke se koristi kao lekovito sredstvo?

Lokalno stanovništvo tradicionalno koristi koru Afričke šljive (pigeum) u obliku praha ili čaja u tretmanu benignog uvećanja prostate.

Lekoviti deo biljke:  kora. Svojstva su potvrđena velikim brojem naučnih istraživanja i ispitivanja.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima?

U Evropi Afrička šljiva (pigeum) se koristi od 18. veka  kada počinje primena njene kore protiv tegoba i smetnji vezanih sa prostatom. Široka primena Afričke šljive (pigeum) u  Evropskoj medicini  počinje od 1960.god. i to kao sredstvo za stimulisanje rada mokraćnih puteva i lečenje prostate   

Afrička šljiva (pigeum)  otklanja smetnje pri mokrenju. Ima antiupalno dejstvo na tkivo prostate i poboljšava njen rad. Sprečava stvaranje rana i razvoj adenoma. Takođe, deluje izuzetno dobro na mokraćnu bešiku. Pomaže u uspostavljanju hormonske ravnoteže(odnos testosterona prema estrogenu), kao i u sprečavanju uvećanja prostate. Ispoljava i diuretičko dejstvo tako što olakšava protok mokraće kroz mokraćne kanale.

I dalje se vrše istraživanja hemijskih efekata i delovanja ove biljke. Aktivni sastojci su fitosteroli (kao što je beta-sitosterol), koji imaju antiflamatorno dejstvo koje se odražava na smanjenje proizvodnje proinflamatornih prostagladina u žlezdi prostatiAfrička šljiva (pigeum) sadrži i pentaciklične  triterpene (urzolska kiselina i karofilin) koji smanjuju edem, estre ferulne kiseline (dokosanol i tetrakosanol), koje redukuju nivo prolaktina u prostati.

U jednoj od većih placebo kontrolisanih dvustruko slepih kliničkih studija, primenjivana je Afrička šljiva (pigeum) od 100mg. dnevno tokom 60 dana. Protok urina je poboljšan za 17,2%, volumen pražnenja za 12%, smanjio se ostatak urina za 24,5 %, noćno mokrenje je smanjeno  za 31%, učestalost dnevnog pražnjenja  za 19,4%.

Celokupno poboljšanje je bilo približno 50%. Analizom literature iz perioda od 1996. do 2000. godine, u kojem je rađeno 18 nasumičnih kontrolisanih ispitivanja  koja su uključivala 1.562 muškaraca, zaključeno je da u poređenju sa placebom, Afrička šljiva (pigeum) donosi značajno poboljšanje kod urološkoh simptoma i protoka tečnosti. Kod subjekata  koji su uzimali Afričku šljivu (pigeum), dvustruko je veći boj onih koji su pijavili poboljšanje.

Afrička šljiva (pigeum)  u terapijske svrhe se koristi za:

– smanjenje učestalosti noćnog mokrenja,

– povećanje količine izbačenog urina (produktivnost mokrenja),

– smanjenje tegoba i neprijatnosti zbog nepotpunog pražnjenja  bešike,

– redukuje uvećanost prostate.

Istraživanja ne objašnjavaju precizno mehanizme samog delovanja Afričke šljive (pigeum), ali je utvrđeno da inhibira hiperproliferaciju ćelija fibroblasta, adnosno sprečava hiperplaziju, suvišno uvećanje prostate, i da može da predupredi opstrukciju kontraktilnosti mokraćne bešike usled koje nastaju problemi sa mokrenjem. Ova svojstava mogu značajno da poboljšaju  kvalitet života muškarcima koji imaju navedene probleme.

Kako se koristi?

Uskoro…

Zanimljive činjenice

Uskoro…

Expert:

Edukacija: