fbpx
Bokvica ženska2019-04-01T08:12:12+00:00

Latinski naziv: plantago major

Sinonimi: paskavica, pitoma bokvica, široki trputac, velika bokvica, bukvica.

Opis biljke: trajna biljka sa prizemnim listovima. Listovi ženske bokvice ili velikog trpoca složeni su u obliku rozete, širokog su jajolikog oblika, a na rubovima delimicno ili potpuno nazubljeni (na njima je izraženo, uglavnom, 7 provodnih žila). Cvetna stabljika je uspravna i okrugla. Na vrhu se nalazi duguljasta cvetna klas.

Ženska bokvica ili trputac veliki može se naći na zapuštenim livadama, pustim zemljištima, stazama i putevima, kao i u vlažnim grabama od nižih do visokih planinskih predela.  

Za lečenje se sakupljaju i koriste samo listovi. Suše se u tankim slojevima na hladnom i prozračnom mestu.

Ženska bokvica se koristi kao sredstvo za lečenje rana i čireva (sprečava upale). Kao i bokvica muška ili trputac muški, koristi se kao lek protiv kašlja i za rastvaranje sluzi, (u  tome se daje više prednosti muškoj bokvici). Pomaže se u lečenju bolesti mokraćnog mehura i čireva na želudcucrevima. Sveze zgnječeno lišce se koristi kao oblog na mesto uboda insekta ili ujeda zmije, kod rana koje teško zarastaju. Sok od svezeg lišća kada se nakapa na ranu zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, sprečava upalu i umiruje bol.

Uskoro…

Expert:

Edukacija: