Korisni saveti za zdravlje, Vesti, Žensko zdravlje

Kako prepoznati osam simptoma hormonskog disbalansa?

Naše telo će savršeno funkcionisati ukoliko vrednosti hormona budu u željenom opsegu. Hormoni su pokretači našeg tela. Veoma su važni za svaki proces koji se odvija u našem organizmu.

Kako prepoznati osam simptoma hormonskog disbalansa?

Hormonalne promene mogu značajno uticati na funkcionalnost organa i sistema organa. Neodgovorno je ih olako shvatiti jer utiču na kvalitet života, psiho-fizičko i mentalno zdravlje. U ovom članku predstavićemo vam najčešće simptome hormonalne neravnoteže kod žena, koji mogu dovesti do neprijatnih tegoba, ali i do veoma ozbiljnih onkoloških oboljenja.

Ako imate tri ili više ovih simptoma u periodu dužem od mesec dana, svakako se obratite lekaru kako bi vas uputio na ispitivanje određivanja vrednosti prisustva hormona u krvi.

1. Gojaznost, tendencija intenzivnog povećanja telesne težine

Gojaznost je najrasprostanjenija bolesti današnjice. Način života, određene navike u ishrani, fizička (ne)aktivnost kao i drugi negativni faktori u ishrani značajno utiču na povećanje telesne težine.

Međutim to nisu jedini važni uzroci. Hormonalni poremećaji koji nisu dijagnostikovani, mogu prilično otežati mogućnost gubitka suvišnih kilograma i onemogućiti održavanje telesne težine u otpimalnim granicama. Neregularno lučenje insulina kao i disbalans estogena i progesterona, najčešći su uzročnici intenzivnog nagomilavanja viška kilograma. Jedini način da se oni prenebregnu jeste usvajanje zdravih navika ishrane kao i upotrebom određenih suplemenata koji regulišu nivo polnih hormona.

Protiv stresa i nervoze - Neurostabil

2. Smanjen libido

Jedan od najuočljivijih simptoma disbalansa estrogena i progesterona jeste smanjen libido, koji često započinje izostankom kvalitetnog sna. Sa obzirom na to da hormonska neravnoteža izaziva probleme sa spavanjem, premalo sna, kao i isprekidan i nekvalitetan san direktno negativno utiču na želju za seksom. Smanjeno lučenje estrogena izaziva suvoću vagine i otežano funkcionisanje mokraćne bešike te polni odnos može učiniti bolnim, i neposredno uticati na odsustvo seksualne želje.

3. Hronični umor

Ne možete funkcionisati tokom dana ako povremeno ne uzmete pauzu i odspavate? Nije normalno da se svaki dan osećate umorno i da imate problema sa koncentracijom i pamćenjem. Manjak estrogena upravo to i uzrokuje.

4. Depresija i razdražljivost

Progesteron je odgovoran za pripremanje polnih organa žene za trudnoću, i veoma je značajan za aktivnosti centralnog nervnog sistemajer se vezuje za GABA receptore, delujući blago opuštajuće, slično dejstvu lekova diazepama ili barbiturata. Dakle, progesteron ima cilj da umiri emocije, pa je indikativno što njegov nedostatak izaziva nervozu, uznemirenost, depresiju i anksioznost.

5. Loš san

Hormonalna neravnoteža direktno utiče na san, a nesanica pogoršava zdravlje celokupnog organizma. Učestala noćna znojenja doprinose lošem kvalitetu sna.

6. Pojačano i učestalo znojenje

Nedostatak estrogena odgovoran je za veliki broj tegoba i simptoma sa kojima se suočavaju i nešto starije žene u menopauzi, a neki od znakova jesu valunzi (talasi i iznenadni naleti vrućine) i otežano funkcionisanje mokraćne bešike.

 

7. Smetnje prilikom varenja hrane

Gasovi, nadutost, zatvor ili diareja mogu biti simptomi hormonalne neravnoteže, ali ih treba razlikovati od posledica uptrebe neadekvatne hrane. Nedostatak estrogena uzrokuje posledično i gubitak koštane mase i nastanak osteoporoze. Neplodnost kod mlađih žena, takođe ukazuje na deficit ovog hormona.

8. Želja za hranom

Najčešći uzročnici prekomerne želje za hranom su nizak nivo progesterona koji dovodi do insulinske rezistencije (pad šećera) što je direktno povezano sa poremećajem apetita, tj. pojačanim osećajem gladi. Poremećaji u radu štitne žlezde takođe izazivaju sličan odnos prema hrani.

mladomaston

Okidač za rak dojke: Hormonalna neravnoteža estrogena i progesterona

Neke ćelije raka dojke su osetljive na prisustvo ženskih hormona estrogena i progesterona koji se luče u ćelijama janika. Ovi hormoni utiču na rast nekih ćelija raka dojke. To znači da terapije u kojima su uključeni preparati koji regulišu nivo estrogena i progesterona, mogu da se koriste u tretmanu određenih vrsta raka dojke. Hormonska terapija predstavlja samo jedan vid terapije raka dojke. Konvencionalno lečenje hormonskih poremećaja uključuje lečenje nadoknadom sintetskim hormonima koji mogu da predstavljaju veliki rizik po zdravlje. Postoje studije u kojima je otkriveno da redovna upotreba sintetskih hormona dovodi do kardiovaskularih bolesti, karcinoma i uzrokuje povećanu smrtnost.

Iz pomenutih razloga, podizanjem nivoa opšte medicinske kulture, sve više žena traga za prirodnim rešenjem tegoba povezanih sa perimenopauzom i menopauzom.

U cilju usklađivanja nivoa hormona estrogena i progesterona Ruska biljna farmacija dizajnirala je preparata nove generacije na bazi biljaka koji, iako ne hormon, deluje na nivelaciju estrogena i progesterona u organizmu, čime je zadovoljen kriterijum bezbednog i bezopasnog korišćenja preparata bez straha od neželjenih pojava koje mogu izazvati sintetski hormoni, naročito ako se koriste nekontrolisano. Pre nego što započne lečenje konvencionalnim ili alternativnim metodama, potrebno je tačno znati šta se događa u organizmu.

Ruska biljna farmacija prednjači u svetu po kvalitetu i naučno tehnološkim dostignućima u proizvodnji, te preparati nove generacije dobijeni ultrazvučnim ekstrakcijam biljaka imaju neuporedivo izraženiji i snažniji efekat. Njihova primena je sigurna jer ne izazivaju štetne posledice čak i nakon duže upotrebe. Preparati ruske biljne farmacije za regulaciju hormonskog statusa, mogu se naći i na srpskom tržištu.

Pre započete terapije, prvo se dokazuje prisustvo ćelije raka, da bi se utvrdilo postojanje receptore za hormone na površini ćelije. Ovde se nalaze receptori za koje se vezuju estrogen i progesteron stimulišući rast ćelja raka, no ukoliko ne postoje receptori na površini malignih ćelija ova vrsta terapije, ne može se primeniti.

Terapija sa ciljem stabilizacije i usklađivanja opsega polnih hormona kod žena primenjuje se pre operacije i tada ima za cilj da se postojeći rak smanji i omogući lakše postupak same operacije. Takođe, ove terapija pomaže u sprečavanju ponovnog javljanja raka dojke nakon operacije.

Međutim, češći je slučaj da se terapija primenjuje nakon operacije. Trapija uspostavljanja balansa hormona odvija se u pravcu sprečavanja recidiva i pojave metastaza. Ova terapija je naročito efikasna kod estrogen receptor pozitivnog karcinoma. Terapija može trajati i nekoliko godina, ali uz obavezu česte kontrole vrednost polnih hormona u krvi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *