fbpx
Kantarion2019-04-01T08:41:07+00:00

Latinski naziv: Hypericum perforatum 

Sinonimi: gospina trava, bogorodičina trava.

Opis biljke: Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, sa jakim razgranatim korenom. Raste do 100 cm. visine. Stabljika je uspravna, čvrsta, uglasta sa naspram postavljenim granama. Listići su sedeći, jajolikog oblika. Na njima se može zapaziti mnoštvo tačkica. To su žlezde u kojima se nalazi eterično ulje. Cvetovi su žute boje sa 5 latica i smešteni su na vrhovima stabljike. Sa donje strane imaju crne tačkice.

Raste na sunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, suvim brežuljcima, rubovima šuma.

Najviše se sakupljaju i beru cvetovi i listovi jer sadrže najviše lekovitih sastojaka. Kantarion bere se u vreme cvatnje (u maju i junu). Kantarion sadrži  veliku količinu etarskog ulja, tanine, smole, crvenu boju (hipericin), karoten , holin, vitamin C, tragove alkaloida i jos drugih lekovitih sastojaka.

Lekovite supstance kantariona blagotvorno deluju na mnoge zdravstvene poremećaje u ljudskom organizmu. Kanration ima antiseptička svojstva (kao sredstvo za dezinfekciju). Deluje kao analgetik (protiv bolova) i kao blagi sedativ (za lečenje blage depresije, kao i povišene nervoze i napetosti). U narodnoj medicini se u obliku čajeva koristi za lečenje bolesti respiratornog trakta (bolesti plućahroničnog kašljaastme); bolesti gastroenterološkog trakta (povišena kiselina u želucu, gastritisgrčevicrevni parazitihemoroidi); bubrežnih bolesti i bolesti mokraćne bešike; belesti jetre, slezine i žuči. Pomaže kod neredovne i preobilne menstruacijebelog pranja. Obloge od kantariona se koriste za ublažavanje tegoba kod povreda mišića, oteklina, hematoma, iščašenja, uganuća, kao i mnogobrojnih oboljenja koštano-zglobnog sistema (reumatizam,degenerativni reumatizam – artroza , kukova, kolena, ramena; metabolicki reumatizam – giht,  bolnih poremećaja ramena i krsta – lumbagoišijas). I u zvaničnoj i u narodnoj medicini se kantarionovo ulje upotrebljava spolja protiv posekotina, opekotina, za zarastanje rana, kao antiseptik (za dezinfekciju). Preporučuje se u kozmetici za zaštitu i negu kože (masaža, suva koža, ljuskava koža, akne, prištevi, čirevi).

Uskoro…

Expert:

Edukacija: