fbpx
Kopriva2019-04-01T08:44:29+00:00

Latinski naziv: urtica dioica

Sinonimi: koprvakopriva obična, pasja kupina, pitoma kopriva, žara.

Opis biljke: kopriva je dvodomna biljka s velikim korenom. Stabljika je uspravna visine do 1,5 m. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni, pilasti, na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni sitnim iglicama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se odlome i izlivaju oštar sok na kožu, koji žari. Cvetne kopriva grančice nose ili muške ili ženske cvetove. Plod koprive je mali jednosemeni oraščić. Kopriva izuzetno je bogata raznim korisnim sastojcima: belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr.

Raste uz puteve, plotove i na zapuštenim mestima kao korov .

Za lek se skuplja korenje (u proleće i jesen), listovi i vršike (u proleće), a cela biljka, tj. stabljika, cele godine. Seme se skuplja u avgustu.

Čaj od cele biljke izbacuje sluz iz pluća (bronhitis), čisti želudacjetru i creva, a ujedno je izvrstan lek protiv anemiješuljevažutice, malarije (i svih drugih groznica). Pomešana s drugim biljkama kopriva leči čireve na želudcu i crevimapospešuje varenje, smanjuje uzrujanost, nesanicu i nesvesticuKopriva je dobar je lek protiv vodene bolesti, gihta (uloga)obolele jetrekamena u bibregu i dr. Kopriva je lek za čišćenje krvi, protiv opadanja kosereumatizma, za zarastanje rana.

Uskoro…

Expert:

Edukacija: