Afrička šljiva (Prunus africana)

Latinski naziv za biljku Afrička šljiva

Prunus africana, Pygeum africanum

Sinonimi za biljku Afrička šljiva

Pigeum

Stanište biljke Afrička šljiva

Afrička šljiva raste u Africi i na Madagaskaru u tropskim šumama. Afrička šljiva (pigeum) pripada porodici Rosaceae. To je veliko zimzeleno drvo. Lokalno stanovništvo tradicionalno koristi koru Afričke šljive (pigeum) u obliku praha ili čaja u tretmanu benignog uvećanja prostate.

Lekoviti deo biljke Afrička šljiva

Lekoviti deo biljke Afrička šljiva je kora. Svojstva su potvrđena velikim brojem naučnih istraživanja i ispitivanja.

Lekovito delovanje biljke Afrička šljiva

U Evropi Afrička šljiva (pigeum) se koristi od 18. veka kada počinje primena njene kore protiv tegoba i smetnji vezanih sa prostatom. Široka primena Afričke šljive (pigeum) u  Evropskoj medicini  počinje od 1960.god. i to kao sredstvo za stimulisanje rada mokraćnih puteva i lečenje prostate.

Afrička šljiva (pigeum) otklanja smetnje pri mokrenju. Ima antiupalno dejstvo na tkivo prostate i poboljšava njen rad. Sprečava stvaranje rana i razvoj adenoma. Takođe, deluje izuzetno dobro na mokraćnu bešiku. Pomaže u uspostavljanju hormonske ravnoteže (odnos testosterona prema estrogenu), kao i u sprečavanju uvećanja prostate. Ispoljava i diuretičko dejstvo tako što olakšava protok mokraće kroz mokraćne kanale.

I dalje se vrše istraživanja hemijskih efekata i delovanja ove biljke. Aktivni sastojci su fitosteroli (kao što je beta-sitosterol), koji imaju antiflamatorno dejstvo koje se odražava na smanjenje proizvodnje proinflamatornih prostagladina u žlezdi prostati. Afrička šljiva (pigeum) sadrži i pentaciklične  triterpene (urzolska kiselina i karofilin) koji smanjuju edem, estre ferulne kiseline (dokosanol i tetrakosanol), koje redukuju nivo prolaktina u prostati.

U jednoj od većih placebo kontrolisanih dvustruko slepih kliničkih studija, primenjivana je Afrička šljiva (pigeum) od 100mg. dnevno tokom 60 dana. Protok urina je poboljšan za 17,2%, volumen pražnenja za 12%, smanjio se ostatak urina za 24,5 %, noćno mokrenje je smanjeno  za 31%, učestalost dnevnog pražnjenja  za 19,4%.

Celokupno poboljšanje je bilo približno 50%. Analizom literature iz perioda od 1996. do 2000. godine, u kojem je rađeno 18 nasumičnih kontrolisanih ispitivanja  koja su uključivala 1.562 muškaraca, zaključeno je da u poređenju sa placebom, Afrička šljiva (pigeum) donosi značajno poboljšanje kod urološkoh simptoma i protoka tečnosti. Kod subjekata koji su uzimali Afričku šljivu (pigeum), dvustruko je veći boj onih koji su pijavili poboljšanje.

Afrička šljiva (pigeum)  u terapijske svrhe se koristi za:

  • smanjenje učestalosti noćnog mokrenja
  • povećanje količine izbačenog urina (produktivnost mokrenja)
  • smanjenje tegoba i neprijatnosti zbog nepotpunog pražnjenja  bešike
  • redukuje uvećanost prostate

Istraživanja ne objašnjavaju precizno mehanizme samog delovanja Afričke šljive (pigeum), ali je utvrđeno da inhibira hiperproliferaciju ćelija fibroblasta, odnosno sprečava hiperplaziju, suvišno uvećanje prostate, i da može da predupredi opstrukciju kontraktilnosti mokraćne bešike usled koje nastaju problemi sa mokrenjem. Ova svojstava mogu značajno da poboljšaju  kvalitet života muškarcima koji imaju navedene probleme.

Proizvodi koji u sebi sadrže biljku Afrička šljiva

FORMULA ZA MUŠKARCE - lekovito bilje za prostatu
Close
Dodaj u korpu

FORMULA ZA MUŠKARCE – lekovito bilje za prostatu

2.638 RSD