Anđelika (Angelica silvestris)

Angelica silvestris

Sinonimi za biljku Anđelika

Angelika, anđeoski koren, anđeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, siriš, šiviz.

Opis biljke Anđelika

Anđelika (angelika) je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki. Dostiže visinu do 2m. Stabljika je okrugla, sa uzdužni brazdama, šuplja i plavičaste boje. Grana se sa
mo na gornjim delovima. Listovi su veliki, dvostruko i trostruko razdeljeni i na krajevima nazubljeni. Cvet je štitac sa zelenkastim i žućkasto-belim cvetićima. Ogranci štica imaju kratke, čekinjaste zaštitne listiće. Koren je smeđe do crvenkasto smeđe boje. Miris korena je jako aromatičan, a ukus sladunjav, posle oštar i gorak.

Stanište biljke Anđelika

Anđelika (angelika) je rasprostranjena na planinskom području, uglavnom na visinama od 1.500 do 2.500 metara. U nekim delovima naše zemlje raste srodna vrsta Angelica (anđelika) archangelica L. Razlikuje se po izrazitoj aromatičnosti i skoro kuglim, 20-40- zrakastim štitovima. Dosegne visinu 2-3 m, adonji listovi su joj 60-90 cm. dugi.

Lekoviti deo biljke Anđelika

Cela biljka anđelike je lekovita.

Lekovito delovanje biljke Anđelika

Čaj od listova anđelike greje želudac (pospešuje apetit, ublažava grčeve…) čisti krv, mokraćni mehur i mokraćne puteve.

U mešavini s drugim biljkama pomaže izlučivanju otrovnih materija iz krvi, želudca, umiruje čireve, otklanja trbobolju, nadimanje, dizenteriju, grčeve kao i otvorene i zatvorene šuljeve (hemoroide).

Anđelika (angelika) blagotvorno deluje na izbacivanje sluzi iz pluća (začepljenost bronhija, hronični bronhitis), pomaže kod bolesti grla, a isto tako, veoma je korisna u lečenju kožnih bolesti i osipa.

Proizvodi koji u sebi sadrže biljku Anđelika

SOROKOTRAVNIK - izvor energije za vaše telo i duh
Close
Dodaj u korpu

SOROKOTRAVNIK – izvor energije za vaše telo i duh

4.190 RSD