Borovnica (Vaccinium myrtillus)
Latinski naziv za Borovnicu

Vaccinium myrtillus

Sinonimi za Borovnicu

Borovinka, borovnjača, crna borovnica.

Opis biljke Borovnica

Borovnica je oniži grm sa čvornovatim stabljikama, visine 20 do 50 cm. i puzavim korenom. Mladi listovi borovnice su jajolikolg oblika, sa kratkom peteljkom i na ivicama sitno nazubljeni.

Pojedinačni cvetovi nalaze se u pazuhu lista, okruglastozvonastog oblika i svetloružicaste boje (cveta od maja do juna). Plod borovnice je sočna crnomodra bobica veličine graška, koja se na vrhu završava kružnim udubljenjem.

Stanište biljke Borovnica

Borovnica u velikoj meri pokriva zemljište crnogoričnih i belogoričnih šuma. Borovnica se gaji po Evrope i Severnoj Americi. U Evropi su poznata njene lekovite svojstva već vekovima.

Borovnicu (Vaccinum myrtillius) treba razlikovati od brusnice (Vaccinium vitis ideaeae). I jedna i druga biljka pripadaju istoj vrsti, ali njihovo delovanje se ipak razlikuje.

Lekoviti deo biljke Borovnica

Listovi borovnice se sakupljaju pre sazrevanja plodova, a suše se na senovitom i prozračnom mestu. Plodovi se beru leti, nakon sazrevanja. Suše se na suncu. Za dobijanje ekstrakta koristi se plod borovnice, tamno ljubičaste bobice koji sazrevaju u kasno leto.

Biljka borovnice (Vaccinium myrtillus)

Biljka borovnice (Vaccinium myrtillus)

Lekovito delovanje biljke Borovnica

Plod borovnice je bogat izvor biljnog pigmenta, flavonoida, anticijanoida, jedinjenja koje ima jako antioksidantno svojstvo i može se koristiti kao zaštita kapilara od oštećenja koja im nanose slobodni radikali. Upravo ova oštićenja prouzrukuju mnoge bolesti, naprimer dijabetska retinopatija, glaukom, katarakta, mamakularna degeneracija, proširene vene, hemoroidi i sl.

Antocijanozidi mogu da pospešuju stvaranje vezivnog tkiva jer imaju ulogu u procesu sinteze kolagena, što je veoma bitno za poboljšavanje vaskularne cirkulacije, kako kod malih krvnih sudova u očima, tako i cirkulacije uopšte. Zato borovnica utiče na poboljšavanje vida. Anticijonidi borovnice pospešuju proizvodnju rodopsina, pigmenta, koj pomaže oku da se adaptira na promene količine svetlosti i stoga se borovnica preporučuje za poboljšanje noćnog vida.

Drugo svojstvo borovnice da može spreče slepljivanje krvnih zrnca, što smanjuje rizik od stvaranja ugruška (bitno kod srčanog i moždanog udara).

Llistovi borovnice se upotrebljavaju za sprečavanje stvaranja mokraćne kiseline, pri upali mokraćnog mehura i mokraćnih kanala, kao i za lečenje tegoba kod povraćanja, proliva, grčeva u želudcu i crevima.  Borovnica se koristi pri lečenju kašlja, a predstavlja i bitan narodni lek protiv šećerne bolesti (toliko je delotvoran da ga zovu i biljni insulin).

Čaj od listova se  ne sme piti bez nadzora. Bobice, i ako ne postoji mnogo studija koje se bave lekovitim svojstvima borovnice, kao ni onih koji ga potvrđuju, borovnica je jedna od najupouzdanjih i najpoznatih lekovitih biljaka. Sveže se upotrebljavaju pri lečenju hemoroida, protiv neuredne stolice i slabog apetita. Od njih se pravi i ekstrakt sa prirodnom rakijom, cedi se sok ili se sprema marmelada.

Sok borovnice je najbolji za ispiranje usne duplje (najdelotvorniji je sirov sok), a marmelada rashladuje bolnu vrelinu upaljenih usta i ždrela. Suve bobice zaustavljaju proliv, narocito kod male dece, dok sveže deluju kao blagi purgativ. Bobice borovnice blagotvorno utiču na vid i čuvaju očnu mrežnjaču. Osušene bobice borovnice zaustavljaju krvarenje hemoroida. Sok leči želudačni i crevni katar, pomaže kod smetnji pri varenju.

Cvet borovnice

Cvet borovnice

Borovnica kao dodatak ishrani se može uzimati u cilju

  • jačanje kapilara i poboljšavanje opšte cirkulacije
  • smanjivanja rizika nastanaka i razvoja ateroskleroze
  • redukovanje modrica i ubrzavanja zarastanja rana
  • poboljšavanje funkcije vida i zaštita očiju
  • smanjenje rizika od nastanka katarakte i retinopatije
  • smanjenje rizika pojave proširenih vena i hemoroida

Proizvodi koji u sebi sadrže biljku Borovnica

NEUROSTRONG - rešenje za mikrocirkulaciju
Close
Dodaj u korpu

NEUROSTRONG – rešenje za mikrocirkulaciju

2.487 RSD
Nedostupno GRIN STAR - algama protiv anemije
Close
Pročitajte još

GRIN STAR – algama protiv anemije, umora i malaksalosti

3.828 RSD