Breskva (Prunus persica)
Latinski naziv za biljku Breskva

Prunus persica

Opis biljke Breskva

Breskva cvet

Breskva cvet


Iako se, prevedeno sa latinskog, zove persijska šljiva, breskva je, poreklom iz Kine. Smatra se da je u Evropu doneo Marko Polo. Koristi se u sirovom stanju, a pogodna je i za pravljenje kompota, sokova, džemova kao i za sušenje. U plodu breskve ima šećera, karotina, voćnih kiselina, belančevina, skroba, mineralnih sastojaka, vitamina A, B, C i gvožđa.

Stanište biljke Breskva

Breskva je veoma rasprostranjeno voće u svetu (postoji oko 2.500 sorti).

Lekoviti deo biljke Breksva

Plod breskve (bere se od početka juna do septembra), cvet (bere se u martu, aprilu i maju) i list.

Lekovito delovanje biljke Breksva

Breskva (Prunus persica)

Breskva (Prunus persica)

Lekovita svojstva sastojaka lista i cveta breskve opisuje u svom radu još sredinom desetog veka poznati doktor i filozof dalekog istoka Ibn Sina (Avicena) gde navodi da se upotrebom lista i cveta breskve mogu lečiti oboljenja poput mastopatija, mioma i endometroza… I danas sposobnost i isceliteljska vrednost ove biljke, u Kini se poistovećuje sa blagotvornim dejstvom Žen-šena.

Bitno je napomenuti da je odnos kalijuma i natrijuma sedam prema jedan, zbog čega je ovo aromatično i sočno voće korisno onima koji imaju problema sa oticanjem, i kod otežanog izlučivanja mokraće.

Breskva je dobra i protiv malokrvnosti, za crevna oboljenja, smanjenog lučenjem želudačne kiseline kao i za čišenje organizma (izuzetno je poznata u narodnoj medicini kao sredstvo za čišćenje creva). Sok od breskve preporucuje se onima sa srčanom aritmijom, osetljivim nervnim sistemom kao i za smanjenje žučne kese.

Breskva je veoma cenjena i u kozmetici.

Ne preporučuje se dijabetičarima i alergičnim osobama.

Proizvodi koji u sebi sadrže biljku Breskva

Granday CHAGA proactive - aktivni onkoprotektivni efekat medicinskih gljiva 145 briketa
Close
Dodaj u korpu

Granday CHAGA proactive – aktivna zaštita od karcinoma

Ocenjeno 5.00 od 5
4.830 RSD