Čikorija (Cichorium intybus)

Latinski naziv za biljku Cikorija

Cichorium intybus

Sinonimi za biljku Cikorija

Vodopija, višnjev regrad, vodoplav, golica, gologuza, divlja ločika, želtenica, žučanica, jandrešica, kažiput, konjska trava, modrica, plavulja, radić, sunčevo cveće, cigura, cilkorija, cikora

Opis biljke Cikorija

Cikorija je višegodišnja zeljasta biljka, visoka 1,5 m. Ima trajni, valjkasto-vretenasti koren spolja žućkasto-bele boje dok je unutrašnjost bela. Stabljika cikorije je uspravna, kruta, uglasta, u gornjem delu razgranata. Stabljika i listovi su pokriveni kratkim dlačicama. Listovi su duguljasti do lancetasti, suženi u peteljci, duboko testerasto usečeni (podsećaju na maslačak). Cela biljka, naročito mlađa ima dosta mlečnog soka. U pazuhu listova ili na vrhu grana razvijaju se pojedinačno po celoj biljci cvetne glavice. Cvetovi su svetloplavi, vrlo lepi. Cikorija cveta preko celog leta. Cela biljka je gorka i vrlo čvrsta tako da se teško kida i čupa. Razmnožava se semenom.

Stanište biljke Cikorija

Cikorija raste svuda kao korov, najviše pored staza i puteva, po pašnjacima i livadama, po obodima šuma i dr. Ponegde se gaji radi korena od koga se spravlja surogat kafe (cigura).

Lekoviti deo biljke Cikorija

Lekoviti deo cikorije je koren (kopa se u jesen kad je najdeblji i ima najviše lekovitih sastojaka i inulina). Ređe se koristi nadzemni deo bilke (bere se kad je cvetu).

Lekovito delovanje biljke Cikorija

Cikorija reguliše varenje, jača apetit, čisti i jača želudac, reguliše lučenje žuči, leči žuticu, čisti jetru, bubrege i slezenu, otklanja anemiju (malokrvnost). Pomaže izbacivanju mokraće iz organizma. U narodnoj medicini cikoriju koriste dijabetičari (sve biljke iz familije glavocika – Compositae, umesto skroba kao rezervnu hranu imaju inulin. Zbog toga osobe obolele od dijabetesa mogu koristiti biljke iz ove porodice kao dijetalnu hranu).