Cimet (cinnamomum zeylanicum)

Latinski naziv za biljku Cimet

Cinnamomum zeylanicum

Sinonimi za biljku Cimet

Kaulin, cimit

Opis biljke Cimet

Listovi biljke cimet (Cinnamomum verum)

Listovi bijke cimet

Cimet se spominje 2.800 godina p.n.e. Postoje stotine vrsta i podvrsta cimetove biljke.

Kao začinske, koriste se dve vrste cimeta: cejlonski i kina-cimet, koji potiče iz Burme.

Cejlonski cimet stiže u prodavnice u štapicima i ima nežniju i prijatniju aromu, a ukus mu je ljuto oštar, slatko-peckav. Sadrži 1,5 do 4% eteričnih ulja.

Najbolje vrste kina-cimeta mirišu oštrije, a ukus im je peckavo-ljut i sladak dok je hemijski sastav kao kod cejlonskog cimeta.

Cimet se dva do tri puta godišnje seče sa svakog stabla, zatim se preko noći umotava u kokosove asure da bi fermentirao. Nakon toga se ljušte spoljna i srednja kora, a upotrebljava se samo nežna, unutrašnja. Deset takvih tankih kora uvijaju se jedna u drugu i suše se (prvo u senci, a zatim na suncu). Tako cimet dobija svoju žućkasto-smeđu boju.

Stanište biljke Cimet

Cimet uspeva u tropskoj Aziji ( Cejlon, Šri Lanka), Indiji i Indoneziji.

Lekoviti deo biljke Cimet

Lekoviti deo cimeta je kora (koristan je samo njen unutrašnji, svetloružičasto-smeđi deo) dok se ostali delovi upotrebljavaju kao začin.

Lekovito delovanje biljke Cimet

Cimet je aromatik, korigens, hemostatik, adstrigens. Jača srce. Deluje kao stomahik (jača želudac, otklanja grčeve, dezinficijens probavnih organa, pomaže varenju, stvaranja previše kiseline i sluzi u želudcu, kod grčevitog povraćanja, krvavih proliva). Pospešuje mokrenje. Deluje protiv gihta. Blagotvorno deluje kod krvarenja iz materice, te kod prejake i preduge menstruacije ili posle porođaja.

Proizvodi koji u sebi sadrže biljku Cimet

SOROKOTRAVNIK - izvor energije za vaše telo i duh
Close
Dodaj u korpu

SOROKOTRAVNIK – izvor energije za vaše telo i duh

4.190 RSD