Juka (Yucca glauca)

Latinski naziv za biljku Juka

Yucca

Opis biljke Juka

Juka je zimzelena biljka koja spoljnim izgledom malo podseća na palmu (ima debelo i kratko stablo i sabljaste listove). Cvetovi juke oblikovani su kao zvončići koji formiraju velike grozdove piramidalnog oblika (mirišu posebno noću). Juka je iz porodice ljiljana (uliaceae).

Stanište biljke Juka

Endemski raste u SAD, Meksiku i na Karipskim ostrvima.

Lekovito delovanje biljke Juka

Ekstrakt juke sadrži brojne enzime, saponin, hlorofil, antioksidanse i neke druge materije. Najvažnije delovanje juke je detoksikacijsko. I u našem delu Evrope postoje lekovite biljke koje imaju detoksikacijska svojstva, međutim, juka deluje neuporedivo efikasnije.

Juka savršeno balansira apsorpciju hranljivih materija u crevima. Od izuzetne je pomoći onima koji boluju od razlicitih bolesti debelog creva (problemi sa stolicom, upale…). Koristili su ju za poboljšanje zgrušavanja krvi pri ranjavanju, za reumatske i kožne bolesti, izlečenje čireva, bubuljica. U novije vreme se saponin iz juke vrlo uspešno primenjuje u lečenju upalnih procesa zglobova.

Ova prirodna materija ima mnoga delovanja poput onih koje imaju humani odnosno animalni steroidi, te nesteroidni protivupalni lekovi , ali bez njihovog štetnog delovanja na sluznicu organa za varenje. Jača imunitet, štiti od raznih infekcija i bolesti, snižava nivo holesterola u krvi i štiti organizam od stresa. Nakon tretmana jukom od nekoliko nedelja, organizam se jednostavno preporodi i podmladi.

Proizvodi koji u sebi sadrže biljku Juka