Kleka (Juniperus communis)

Latinski naziv za biljku Kleka

Juniperus communis

Sinonimi za biljku Kleka

Barovica, borovac, brika, brinje, klekovina, obicna borovica, smrek, smrekovina, smreč, smrika, smrica, smrkva, fenja, crna smrekinja, crna smrekva.

Opis biljke Kleka

Kleka je zimzelen, višegodišnji, gusto i nepravilno razgranat dvodoman grm visine od 0,5 do 0,7 m, sa vrlo uskim, zašiljenim, bodljikavim listićima. Zeleni plodovi su jajastog oblika (u prvojj godini), a zreli su okrugli i tamnocrno-ljubičasti (dozrevaju u drugoj godini). Imaju smolast i aromatičan miris i gorkosladak ukus. Cvetovi su sitni i nalaze se u pazuhu listova, odvojeni na pojedinim biljkama.

Stanište biljke Kleka

Kleka uspeva na kamenitim i kraškim terenima od primorskih do brdskih i planinskih područja. Kod nas kleka se najviše nalazi po brdskim i planinskim suvim krčevinama, pašnjacima, suvatima, zapuštenim i neobrađenim zemljištima.

Lekoviti deo biljke Kleka

Cela biljka kleka je lekovita. Najčešće se koriste plodovi (lekoviti su samo potpuno zreli plodovi, ljubičaste boje, dvogodišnji, dok jednogodišnji, zeleni, nisu lekoviti – beru se od kraja leta do početka zime). Iglice i mlade grane beru se od aprila do kraja juna.

Lekovito delovanje biljke Kleka

Kleka se koristi protiv zadržavanja mokraće (deluje kao diuretik), za dezinfekciju i protiv upala mokraćnih organa (bubrezi, bešika). Kleka deluje i kao stomahik (poboljšava varenje, apetit, smiruje bolove i ublažava nadimanje – i kod drugih poremećaja gastroenterološkog trakta), protiv nazeba, prehlada, kašlja (olakšava iskašljavanje – etarsko ulje se koristi za inhalaciju), kod reumatizma, artritisa i ostalih bolova u zglobovima, kod gonoreje.

Kupka od iglica i mladih grana kleke otklanja otok nogu i poboljšava cirkulaciju.

Kleku treba koristiti pažljivo, jer preterana upotreba može dovesti do disfunkcije bubrega.

Proizvodi koji u sebi sadrže biljku Kleka

RENSEPT - protiv infekcija urinarnog trakta
Close
Dodaj u korpu

RENSEPT – protiv infekcija urinarnog trakta

2.316 RSD