Majčina dušica (Thimus serpyllum)

Latinski naziv za biljku Majčina dušica

Thimus serpyllum

Sinonimi za biljku Majčina dušica

Bakina dušica, popovac, vreskovica, vrisak, tamijan, bukovica, divlji bosiljak, dušičina, tamjanika itd….

Opis biljke Majčina dušica

Višegodišnja 20 – 30 cm. visoka, grmasta biljka. Majčina dušica se sastoji od vrlo tankih, mestimično za zemlju priraslih izdanaka crveno-mrke boje. Iz ovih izdanaka (vreža) se u velikom broju dižu uspravni ogranci obrasli sitnim, na kratkim peteljkama elipsastim listićima sivo – zelene boje, i okruglim cvastima. Cvetići su dvousnati, najčešće ružičaste do lila boje. Cveta tokom celog leta.

Stanište biljke Majčina dušica

Raste na sunčanim, suvim mestima. Najčešće se javlja u većim skupinama. Ima je i po obodima šuma, pored puteva i sličnim pogodnim staništima.

Lekoviti deo biljke Majčina dušica

Lekoviti sastojci se nalaze samo u listu i cvetu majčine dušice (sadrže značajnu količinu etarskog ulja kole je lekovito). Bitno je napomenuti da lekovite delove majčine dušice treba brati pažljivo. Delovi se ne smeju čupati jer to unuštava samu biljku. Makazama treba odsecati samo gornju polovinu lisnatih grančica kada je biljka u cvetu (od maja do septembra u zavisnosti od staništa).

Lekovito delovanje biljke Majčina dušica

Eterično ulje majčine dušice pozitivno deluje na kardio – vaskularni sistem (deluje na puls i rad srca, jača fizičku snagu bolesnika).

Blagotvorno i stimulativno deluje na sve slabosti organizma, pogotovu ako su nervnog porekla (neurastenije, depresije, neuralgije, apatija, nedostatak volje i elana).

Jača nerve, popravlja raspoloženje, pomaže kod nesanice.

Majčina dušica pozitivno utiče na organe za varenje (pospešuje varenje, deluje protiv crevnih parazita – naročito glista kod dece…).

Koristi se u lečenju organa za disanje i disajnih puteva (protiv bronhijalnih grčeva – razvodnjava sluz u plućima čime olakšava iskašljavanje).

Za majčinu dušicu bitno je istaći da ni dužom upotrebom ne može doći do negativnih posledica bilo koje vrste ili stvaranja zavisnosti ako se koristi npr. kao sredstvo za umirenje ili bolji san.