fbpx
Afrička breza2019-04-01T08:02:28+00:00

lat. Afrika anogeissus leiocarpus (Afrička breza; lokalni naziv Bambara: ngalama)

Afrička breza je visoko listopadno drvo koje potiče od savana u tropskoj Africi. To je jedina zapadnoafrička vrsta roda Anogeissus, rod koji se inače distribuira iz tropske centralne i istočne Afrike kroz tropsku jugoistočnu Aziju. A. leiocarpa klija u novim zemljištima koje proizvode sezonske močvare i raste na rubovima prašume, iako ne u prašumi, u savani i duž obala rijeka formirajući galerijske šume. Drvo cveta u kišnoj sezoni, od juna do oktobra. Seme, krilati samari, raspršeni su mravima.

Afrička breza je jedna od biljaka koje se koriste za izradu bogolanfini, tradicionalne malijske maljnice. Male grane sa listovima su zdrobljene da bi se dobila jedna od žutih boja. Unutrašnja kora drveta koristi se kao anthelmintik za ljude i stoku za lečenje crva, kao i za lečenje nekoliko protozoanskih bolesti kod životinja, nagana (tripanosomijaza životinja) i babezioze. Unutrašnja kora se koristi kao štapić za žvakanje u Nigeriji, a ekstrakti kore pokazuju antibakterijska svojstva. Stabla laja sadrže castalagin i dilakton flavogalonske kiseline.
Jestiva guma se dobija iz kore. Dosta rastvorljiv u vodi, žvaće se, a u severnoj Nigeriji se smatra najboljom zamenom za žvakaću gumu za arapsku gumu. Sadrži 22% uronske kiseline. Dobra je viskoznost i može se koristiti kao zamena za guma-arabik. Hladna infuzija gume smatra se ukusnim napitkom. Decoction se daje novorođenoj bebi da pije. Plodovi i čašica se koriste u pripremi sosova ili za pravljenje čaja. Nežni mladi listovi – kuvani i konzumirani kao povrće
Kora, lišće i korijeni se koriste u tradicionalnoj medicini, obično u obliku odvara. Imaju antimikrobnu i anthelmintičku aktivnost. Ekstrakti stabla i kore korena i listova su pokazali antifungalnu aktivnost protiv brojnih patogenih gljiva. Takođe je pokazana umerena antibakterijska aktivnost kore. Ekstrakti biljke su pokazali aktivnost in-vitro protiv sojeva Plasmodium falciparum otpornih na hlorokin.
Odvarak lišća ili lisnatih grančica koristi se protiv žute groznice, žutice, različitih vrsta hepatitisa, prehlade i glavobolje.
Spolja se nanosi mešavina lista protiv hemoroida i kožnih oboljenja.
Smatra se da je kora korena afrodizijak i stimulans . U nekim regionima kora se koristi kao aktivan sostojak u losionima i rastvorima. Kora u prahu i smola koriste se spolja za lečenje rana, ekcema, psorijaze, antraksa, karbunkula, čireva i drugih kožnih oboljenja. Ekstrakt kore je takođe poznat kao mišićni tonik. Pokazalo se da kore i smola sprečavaju i leče zubni karijes i zubobolju.

Guma dobijena od kore je laksativ. Može se koristiti u farmaciji kao sredstvo za emulgiranje. Sama kora se žvače da bi se dobila guma.

Mesnati koreni se koriste protiv bolova t.j. kao analgetik. Pulp korena se primjenjuju na čireve kako bi se pospješilo zacjeljivanje i ubrzalo zarastanje rana.

Seme ima široku baktericidnu i fungicidnu aktivnost kod ljudi i životinja.

IZVOR: The Useful Plants of West Tropical Africa
AUTOR:  Burkil. H. M.