fbpx

Alergija

ALERGIJA JE NEPRAVILNA, IZMENJENA, FUNKCIJA IMUNOG SISTEMA

Reč alergija je grčkog porekla i znači „reagovati drugačije“.

Imunološki sistem burno reaguje na različite faktore (alergene) iz spoljašnje sredine. Alergeni su supstance inače neškodljive za organizam.

Zdrav imuni sistem takve supstance prepoznaje kao nešto što ne može naneti štetu telu i iz tog razloga ne pokazuje bilo kakvu vidljivu reakciju. Međutim, imuni sistem kao i drugi sistemi u telu  može „da oboli“.

Burna reakcija imunog sistema jeste zapaljenska reakcija koja se manifestuje različitim simptomima o kojima ćemo govoriti nešto kasnije.

IMUNI SISTEM KAO POLICIJA, VOJSKA, BEZBEDONOSNA SLUŽBA U TELU ČOVEKA, KOJA RADI „BEZ ODMORA“

Imunološki sistem radi bez prestanka. Ima ulogu da čoveka odbrani od napada loših mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica), parazita, otrova-hemijskih agenasa kao i od sopstvenih izmenjenih ćelija koje su izgubile „poslušnost“ ili su ostarele ili se pak raspadaju u telu.

Imuni sistem radi i kao informacioni sistem koji korelira sa svim tkivima i organima u telu (ima ulogu policije, vojske i bezbedonosne službe u telu čoveka).

Imunološki sistem nije fiksiran za jedno mesto, već kruži putem krvotoka, limfnog sistema kroz sva tkiva i organe. Imuni sistem prati promenu funkcionisanja bukvalno svake ćelije u telu.

Ukoliko se javi problem može da upotrebi tačno određene, prethodno utrenirane „specijalizovane snage „- T i B limfocite.

Zreli T limfociti prepoznaju i razlikuju neprijateljske i prijateljske susptance, dok B limfociti regulišu stvaranje odbrambenih antitela i pamte strukturu čestica sa kojima su došle u kontakt.

B limfociti mogu stvarati specifična antitela za svaku supstancu i mogu je prepoznati u narednom susretu i brzo reagovati. Upravo ova reakcija limfocita kod alergija jeste burna, ali je nepravilna jer se javlja na supstance koje inače ne nanose štetu organizmu. Nepravilna reakcija imunog sistema dovodi do razvoja infekcija, alergija, autoimunih i drugih bolesti.

Pri kontaktu sa alergenom telo stvara IgE antitela koja se vezuju za tzv. mastocite iz kojih se oslobađa histamin. Histamin je supstanca koja izaziva sve simptome alergija.

SVE SLUZNICE U TELU KAO JEDAN ORGAN!

Imunološki sistem se sastoji od limfnog tkiva koje je raspoređeno po celom telu u tzv. limfnim organima kao što su: koštana srž, timus, limfni čvorovi, slezina, koža i SVE SLUZOKOŽE. Svi oni su povezani limfnim sudovima kojima teče limfa u kojoj se nalaze limfociti koji imaju glavnu ulogu u imunom odgovoru.

SVE SLUZNICE IMAJU RAZVIJENU MREŽU LIMFNIH ŽLEZDA I LIMFNIH SUDOVA JER SU U DIREKTNOM KONTAKTU SA SUPSTANCAMA IZ SPOLJNE SREDINE.

Sluznice disajnih puteva su u kontaktu sa vazduhom koji udišemo i koji nosi bakterije, viruse, parazite, hemijske agense (zagađivače) iz spoljne sredine. Sluznica usta, ždrela, jednjaka, želuca, creva su u stalnom kontaktu sa namirnicama i vodom koje unosimo spolja. Otud činjenica da se 80% IMUNOLOŠKOG SISTEMA NALAZI U SLUZNICAMA, PRE SVEGA U CREVIMA .

Sve prethodno navedeno je važno jer ALERGIJE kao stanje izmenjene reakcije imunog sistema su u velikom procentu POSLEDICA POREMEĆAJA ZDRAVLJA CREVNE SLUZNICE. Na ovo je poseban akcenat bačen otkrićem tzv dendritskih ćelija kao dela imunološkog sistema kao i proučavanjem mikrobioma creva.

Ćelije  imunološkog sistema kruže kroz sve sluznice putem limfnih sudova. Reakcija imunog sistema u crevnoj sluznici, daje reakciju svih sluznica u telu. Otud česte upale ždrela, sinusa, bronhija kod osoba koje imaju „problema“ u crevima.

BAKTERIJE KAO NAŠI SAVEZNICI

RAZVOJ ALERGIJA ZBOG POREMEĆAJA CREVNE FLORE-MIKROBIOMA

Čovekovo telo naseljavaju milijarde mikroorganizama. Razlikuju se mikrobiom usta, želuca, tankog creva, debelog creva, kao i mikrobiomi kože, vagine. Fascinantna je činjenica da procenjeni broj mikroorganizama u čoveku daleko premašuje ukupan broj ćelija od kojih je telo sazdano. Različiti mikroorganizmi naseljavaju različite delove tela, preferiraju različitu hranu i obavljaju različite funkcije.

Procenjeno je da u mikrobiomu creva živi oko 100 triliona različitih bakterija, dobrih i loših.

Mnoge od njih su korisne jer imaju ulogu u vitalnim funkcijama organizma čoveka, kao što su:

 • kontrola varenja hrane,
 • iskorišćavanje nutrijenata iz hrane
 • stanje imunološkog sistema (one su saradnici našeg imunog sistema u prepoznavanju eventualnih „napadača“)

U slučaju disbalansa crevne flore-disbioze, dolazi do promene reakcije imunog sistema i do razvoja bolesti (alergija)

ALERGIJE KAO UVOD U OZBILJNE BOLESTI

Ako imamo predstavu o tome da će poremećaj crevne flore, disbioza, imati za posledicu razvoj mnogih bolesti pa i alergije, moramo ispitati funkciju svih organa koji učestvuju u varenju hrane. Pre svega treba ispitati funkciju želuca, jetre, gušterače. Bolesti debelog creva su po učestalosti među vodećim bolestima u svetu.

Sa druge strane, način ishrane ima ogroman uticaj na zdravlje creva, a posledično na pojavu alergija.

ČOVEK IMA CREVA KOJA SU PO GRAĐI NAJSLIČNIJA BILJOJEDIMA

Creva čoveka su jako dugačka kao creva biljojeda, a enzimi za varenje nisu namenjeni za stalne napade namirnicama životinjskog porekla. Mesojedi imaju mnogo kraća creva, snažne enzime za varenje pa je i pražnjenje creva brže.

Ukoliko se čovek bez pauze hrani namirnicama životinjskog porekla ima ogromne šanse da ima bolesti želuca, jetre, gušterače, debelog creva. Alergijske bolesti mogu biti posledica ovakvog stanja i alarmiraju čoveka da mora  napraviti radikalne promene u ishrani.

Neophodno je dati šansu ovim organima da se odmore, očiste, regenerišu da bi se  imunološki sistem u crevima smirio i time doveo do smirivanja alergija i drugih bolesti.

Svako dugotrajno nadimanje, prisustvo gasova, opstipacija(zatvor), učestale stolice, tečne stolice, sluz u stolici mora se podrobno ispitati.

Svaki problem u varenju ,dovodi do truljenja, raspadanja određene hrane i sledstvenog stvaranja iritirajućih, čak otrovnih supstanci i gasova. Truljenje hrane omogućava da se u crevima razvijaju, da „divljaju“ bakterije, gljivice, paraziti i drugi mikroorganizmi koji su do tada bili u kontrolisanom broju i kontrolisanog ponašanja.

Sa druge strane namirnice životinjskog porekla, konzervirana hrana sadrže puno histamina koji u crevima pravi stalnu zapaljensku reakciju. Ovo će dovesti do oštećenja sluznice creva i UZBUNE IMUNOLOŠKOG SISTEMA U SLUZNICI CREVA.

Istovremeno proteini iz creva kroz oštećenu sluznicu prodiru u krvotok i izazivaju imunološku reakciju koja je sistemska. U ovom slučaju mogu se javiti alergijske reakcije u svim sluznicama. Imunološki sistem je u stanju uzbune i pogrešno reaguje na supstance iz hrane ili spoljnje sredine na koje do tada nije pokazivala reakciju tj. razvija ALERGIJE.

Osobe kod kojih se ovakav proces razvija imaju:

 • GASTROINTESTINALNE POREMEĆAJE:GASTRITISE,GERB.MUČNINU,POVRAĆANJE,BOLOVE U STOMAKU,GASOVE,NADUTOST,UČESTALE TEČNE STOLICE,
 • KARDIOVASKULARNE POREMEĆAJE:ANEMIJE,MALAKSALOST,BLEDILO,GLAVOBOLJE ,NESVESTICE

Prethodno pomenuti simptomi često ne bivaju prepoznati kao alergijske manifestacije.

 • HRONIČNE UPALE SINUSA ALERGIJSKOG POREKLA
 • UPALE SLUZNICE NOSA (RHINITISE)
 • UČESTALE UPALE KRAJNIKA I ŽDRELA (TONSYLOPHARINGITISE)
 • LARINGITISE
 • HRONIČNE BRONHITISE
 • ASTMU
 • DERMATITISE
 • EKCEME
 • KONJUKTIVITISE
 • URTIKARIJE
 • Najteži oblik alergijske reakcije jeste ANAFILAKTIČNI ŠOK koji je po život opasan i koji se rešava hitnom medicinskom intervencijom.

Ovaj poremećaj se najčešće javlja kod primene antibiotika, neredovne i ishrane u kojoj dominiraju namirnice životinjskog porekla, neumerenog konzumiranja alkohola, odsustvo fizičke aktivnosti.

Međutim, ne treba zaboraviti nasleđeni genetski potencijal. Lekar će pacijenta uvek pitati za nasledne bolesti u porodici. Nasleđeni kvalitet enzima u crevima i kvalitet varenja uticaće na stanje imunog sistema i eventualnu pojavu alergija.

HRANA KOJA POVEĆAVA NASTANAK HISTAMINA (GLAVNOG POKRETAČA ALERGIJSKIH REAKCIJA)

 • MLEKO I MLEČNI PROIZVODI: Kravlje mleko oslobađa histamin i treba ga izbaciti iz ishrane. Isto dejstvo ispoljavaju tvrdi prevreli sirevi, jogurt, pavlaka. Kiselo mleko je bezbednije za primenu jer sadrži kulture dobrih probiotskih bakterija.
 • HLEB SA KVASCEM
 • KONZERVIRANE MESNE PRERAĐEVINE, DIMLJENO MESO, SUHOMESNATI PROIZVODI
 • DIMLJENA RIBA, KONZERVIRANE RIBE
 • BILJNI HIDROGENIZOVANI NAMAZI: MARGARIN, BILJNI TOPLJENI SIREVI
 • MAJONEZ
 • KONZERVIRANO POVRĆE
 • FERMENTISANO POVRĆE. KISELI KUPUS, TURŠIJA, MASLINE, KOMBUHA
 • PARADAJZ, PATLIĐŽAN, SPANAĆ
 • ALERGIJA NA PŠENICU ILI INTOLERANCIJA NA GLUTEN

ZAŠTO JE ALERGIJA NA PŠENICU SVE UČESTALIJA?

Osnovna razlika između ove dve reakcije jeste vreme koje je potrebno da bi se reakcija javila.

Alergija se javlja neposredno po unošenju proizvoda od pšenice, a intolerancija daje odloženu reakciju i dugo ostaje ne prepoznata.

Alergija na pšenicu se ispoljava problemima sa varenjem kao i bolestima disajnih puteva poput astme i bronhitisa.

Pšenica ima mnogo proteina, a najzastupljeniji su: albumin, globulin, GLIJADIN I GLUTEN.

Stare sorte pšenice imaju takav odnos glijadina i glutena u zrnu koji ne remeti rad imunog sistema većine ljudi.

HIBRIDNO ZRNO PŠENICE od kojeg se danas pravi brašno, sadrži izmenjen odnos ova dva proteina pa ga imuni sistem prepoznaje kao nešto strano. Eto razloga učestalim alergijama na pšenicu kao i sve češću intoleranciju na gluten.

ALERGIJA NA MLEKO

Najvažniji alergeni u mleku su kazein, laktoalbumini i laktoglobulini. Kravlje mleko izaziva porast nivoa histamina u telu i time za posledicu ima burnu, pogrešnu reakciju imunog sistema.

Procenjuje se da čak 70% ljudske populacije posle četvrte godine života izgubi sposobnost varenja mlečnog šećera -laktoze. Čovek je zaista jedino biće na svetu koje i u odraslom dobu konzumira mleko.

Otkud ovo? Po svemu sudeći od kada je izmišljen frižider, a posebno pasterizacija mleka. Nikada se u istoriji ljudske civilizacije nije koristila količina mleka kakva je danas-nekontrolisana, preterana i potpuno neopravdana.

PREPORUKE ZA PREVENCIJU I TRETMAN ALERGIJA

Proces regulacije rada imunuloškog sistema zahteva više koraka i pristup sa različitih aspekta. Postupak ne može da bude brz jer cilj programa je rešavanje uzoroka problema, a ne samo saniranje posledica, tj. simptoma oboljenja. Kako nijedna bolest ne nastaje preko noći tako ne može odjednom i nestati.

Program korekcije zdravlja kod alergijskih stanja uključuje nekoliko koraka:

 1. Regulacija ishrane i unosa vode: Pravite pauze u konzumiranju svih namirnica životinjskog porekla. Odaberite dva do tri dana nedeljno kada ćete koristiti hranu samo biljnog porekla. Neka na Vašem meniju bude što više svežih salata.
 2. Unos čiste negazirane vode povećajte do 30 ml. na svaki kg. telesne težine (na primer kod ososbe od 60 kg. dnevno neophodno je popiti 1800 ml. vode), svu preporučenu vodu neophodno uneti pre 18 časova. Smanjiti unos kafe, fast fuda kako i konzervisanih namirnica.
 3. Primena fitoterapeutskog programa:

U  prva 2 meseca (60 dana) upotrebljavajte sledeću kombinaciju fitokompleksa:

U toku dana:

Alergostop po 1 briket preliti vrelom vodom i popiti 2 puta dnevno

Grand Caps Chaga po 2 kapsule ujutru, 2 kapsule uveče

           Uveče pred spavanje:

Oblepiha kapsule 2 kapsule x 2 puta dnevno,

Pankrea fitočaj 2 briketa preliti vrelom vodom i popiti kao čaj

Večernije 3 tablete (2h pre spavanja)

Toksfajter Luks 3 kapsule ( popiti neposredno pre odlaska na spavanje)

 1. Naredna 2 meseca (sledećih 60 dana) upotrebljavajte sledeću kombinaciju fitokompleksa:

U toku dana:

Grand Caps Chaga po 2 kapsule u jutru 2 kapsule uveče

Mumio kapsule po 2 kapsule 2 puta dnevno

           Uveče pred spavanje:

Hepaform tablete po 3 tabelte 2 puta dnevno

Večernije 3 tablete pred 2h pre spavanja

Svjatodar fitokompleks po 2 briketa preliti vrelom vodom i popiti kao čaj

Izvor: Medicinski materijali centra „Alfit“ iz Barnaula, Ruska Federacija.

Ukoliko Vam trebaju dodatne informacije možete da se konsultujete sa našim stričnim saradnikom na 063 3000 60.

Preparati iz naše ponude:

2023-01-26T13:59:56+00:00

Leave A Comment