fbpx
Aloe Vera2022-08-15T10:55:36+00:00

Latinski naziv:  Aloe vera, Aloe barbadensis

Sinonimi: u svetu je poznatija kao Aloe vera

Opis biljke: U svetu je poznato preko 250 vrsta od kojih svega 4 imaju lekovito dejstvo. Aloe vera (aloja) Barbadensis Miller ima kožaste, izdužene, špicaste listove sa testerasto nazubljenim ivicama (po obliku podsećaju na ružu) koji rastu pri zemlji. Iz sredine raste cvetna drška koja se završava u vidu žutog ili crvenkastog cevolikog cveća.

Gde raste?

Aloja (aloe) je biljka koja pripada porodici kaktusa i poreklom je iz Afrike.

Prirodno raste samo u područjima sa toplom i suvom klimom.

Koji deo biljke se koristi kao lekovito sredstvo?

Lekovito svojstvo ima list aloje (aloe). List aloje (aloe) sadrži 15 do 18 slojeva ćelija i u njemu se nalazi preko 240 biološka aktivnih supstancija (neke od njih su: polisaharidi, vitamini, minerali, aminokiseline, glikoproteini, faktori rasta, enzimi…)

Aloja (aloe) je naročito bogata vitaminom C, a od minerala kalijumom, kalcijumom, kao i elementima natrijumom, manganom, magnezijumom, silicijumom, gvožđem, litijumom, bakarom.

Primarni sostojici lista su polisaharidi i voda.

Najpoznatiji polisaharid aloje (aloe) je mukopolisaharid koj pored svojih osobina ima i ulogu katalizatora svjih ostalih nutrijenata.

Najviše se upotrebljava gel ili sok aloje (aloe).

U soku aloje (aloe) nalazi se i glukozaminoglikani, jedinjenja koja učestvuju u stvaranju materija koje su neophodne za izgradnju i obnavljanje hrskavice.

U svetu postoje nezavisna međunarodna organizacija pod nazivom International Aloe Science Concil (IASC) koja ođređuje standarde kvaliteta, čistoće i aktivnosti proizvoda na bazi aloje.

Primena gela aloje (aloe) (kašasta masa unutar lista) praktično nema ograničenja.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima?

Imuno-modulator (pomaže kod AIDS-a, karcinoma…); imunostimulans(jača opštu otpornost ogranizma); detoksikator (od otrova, alkohola, narkotika i dr. i pomaže kod odvikavanja); antioksidans (štiti od slobodnih radikala).

Aloja (aloe) ima antivirusno (protiv virusa), baktericidno (protiv bakterija), fungicidno(protiv gljivica), analgetičko (protiv bolova), adstrigentno (steže površinu kože i sluzokože),laksativno (reguliše stolicu), antidijabetičko delovanje (snižava nivo šećera u krvi).

Aloja (aloe) deluje i kao stimulans (reguliše stanje psihe). Podstičemetabolizam i rad svih organa: jetre, žuči, bubrega, srca, kao i nervnog sistema i sistema za varenje.

Aloja (aloe) blagotvorno deluje na stanje kože (zarastanje rana, opekotine, akne, perut,saborea…), očiju (konjuktivitis, mrena, trahom, glaukom, keratitis) i dr.   Preporučuje se kao dodatna terapija kod bolesti žuči, ciroze jetre, hroničnog hepatitisa, masne jetre.

Aloja (aloe) jača srčani mišić. Snižava nivo holesterola u krvi i krvni pritisaka, a time smanjuje učestalost napada angine pektoris. Ublažava akutne i hronične upale, deluje i na bakterije koje su otporne na antibiotike (npr. Escherichia Colli). Smanjuje upalu, crvenilo, bolove i oticanje zglobova i mišića. Deluje  kod uganuća, nategnuća i upala tetiva, modrica… Pomaže kod neuralgija, išijasa i glavobolje. U kombinaciji sa organskim spojevima kalcijuma deluje kod osteoporoze.

U kliničkim studijama vršenim na ljudima utvrđeno je da aloja (aloe) ima pozitivnih rezultata kod astme, čira na želucu i dijabetisa.

Kao dodatak ishrani aloja (aloe) se može koristiti duži vremenski period i deluje blagotvorno:

– kod digestivnih smetnji,

– kod čireva,

– koristi se za detoksikaciju organizma,

– biljka koja potpomaže zdravlju zglobova i ligamenata,

– kod artritisa,

– kod dijabetičara,

– za regeneraciju pankreasa.

Veoma je bitno da je aloja (aloe) koja se koristi gajena organski, što podrazumeva da su sirovine sa plantaže ne tretiraju hemijskim sredstvima.


Odricanje odgovornosti: Tekst je informativnog karaktera i ne može služiti  dijagnostici i lečenju.