fbpx
Andjelika2021-08-13T10:31:38+00:00

Latinski naziv: Angélica Sylveśtris

Ruski naziv: дудник лесной, дягиль лесной

Sinonimi: angelika, anđeoski koren, anđeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, siriš, šiviz.

Opis biljke: anđelika (angelika) je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki.  Dostiže visinu do 2m. Stabljika je okrugla, sa uzdužni brazdama, šuplja i plavičaste boje. Grana se samo na gornjim delovima. Listovi su veliki, dvostruko i trostruko razdeljeni i na krajevima  nazubljeni. Cvet je štitac sa zelenkastim i žućkasto-belim cvetićima. Ogranci štica imaju kratke, čekinjaste zaštitne listiće. Koren je smedje do crvenkastosmedje boje. Miris korena je jako aromatican , a ukus sladunjav, posle oštar i gorak.

Gde raste?

Anđelika (angelika) je rasprostranjena na planinskom području, uglavnom na visinama od 1.500 do 2.500 metara. U nekim delovima naše zemlje raste srodna vrsta Angelica (anđelika) archangelica L. Razlikuje se po izrazitoj aromatičnosti i skoro kuglim, 20-40- zrakastim štitovima. Dosegne visinu 2-3 m, adonji listovi su joj 60-90 cm. dugi.

Koji deo biljke se koristi kao lekovito sredstvo?

Cela biljka.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima?

čaj od listova andjelike greje želudac (pospešuje apetit, ublažava grčeve…) čisti krv, mokraćni mehur i mokraćne puteve. U mešavini s drugim biljkama pomaže izlučivanju otrovnih materija iz krvi, želudca, umiruje črieve, otklanja trbobolju, nadimanje, dizenteriju, grčeve kao i otvorene i zatvorene šuljeve (hemeroide).  Anđelika (angelika) blagotvorno deluje na izbacivanje sluzi iz pluća (začepljenost bronhija, hronični bronhitis), pomaže kod bolesti grla, a isto tako, veoma je korisna u lečenju kožnih bolesti i osipa.


Odricanje odgovornosti: Tekst je informativnog karaktera i ne može služiti  dijagnostici i lečenju.