fbpx
Beli luk2019-04-01T08:10:13+00:00

Latinski nazivallium sativum

Sinonimi: češanj, česanj luk, luk cesan, luk češnjak.

Opis biljke: beli luk je jednogodišnja zeljasta biljka karakterističnog i jakog mirisa. Ima okruglu stabljiku visine i do 1 metra. Pri dnu stabljika je obavijena cevastim listom. Najčešće se formira 5 dugačkih, zašiljenih, zelenih listova. Glavičasta cvat obavijena je dugackim, belim, cvetnim omotačem. Cvat se sastoji do 30 jajolikih lukovičastih pupoljaka. Izmedju njih se nalazi mali broj beličastih cvetova, koji su najčešće jalovi.

Gaji se u velikom delu sveta. Uspeva u vrtovima i kod nas je veoma rasprostranjena i omiljena. Zbog potražnje, često se gaji i na većim površinama.

Od davnina beli luk je u narodu imao široku primenu kao lekovito sredstvo. Lekovitim sastojcima beli luk deluje na povišeni dotok krvi u sluznici, a samim tim poboljšava aktivnost probavnih organa. Deluje kod smanjene aktivnosti jetre i žuci. Lekovite materije iz belog luka imaju izuzetnu moć dezinfekcije i sposobnost da spreče razvoj bakterija koje izazivaju truljenje u crevima. Sok od belog luka je i lek za infekcijska oboljenja crevaBeli luk normalizuje (snižavakrvni pritisak što blagotvorno deluje na srčani rad. Time se omogućuje nestanak premorenostinervozeglavobolje, potištenosti. Beli luk se uspešno koristi u lečenju svih bolesti disajnih organa (naročito kod bronhitisa sa žilavom sluzi, kao i kod astme), a i jedan je od najjednostavnijih lekova kod suzbijanja tuberkuloze.

Expert:

Edukacija: