fbpx
Bokvica ženska2023-01-19T14:34:02+00:00

Latinski naziv: plantago major

Sinonimi: paskavica, pitoma bokvica, široki trputac, velika bokvica, bukvica.

Opis biljke: trajna biljka sa prizemnim listovima. Listovi ženske bokvice ili velikog trpoca složeni su u obliku rozete, širokog su jajolikog oblika, a na rubovima delimicno ili potpuno nazubljeni (na njima je izraženo, uglavnom, 7 provodnih žila). Cvetna stabljika je uspravna i okrugla. Na vrhu se nalazi duguljasta cvetna klas.

Gde raste?

Ženska bokvica ili trputac veliki može se naći na zapuštenim livadama, pustim zemljištima, stazama i putevima, kao i u vlažnim grabama od nižih do visokih planinskih predela.

Koji deo biljke se koristi kao lekovito sredstvo?

Za lečenje se sakupljaju i koriste samo listovi. Suše se u tankim slojevima na hladnom i prozračnom mestu.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima?

Ženska bokvica se koristi kao sredstvo za lečenje rana i čireva (sprečava upale). Kao i bokvica muška ili trputac muški, koristi se kao lek protiv kašlja i za rastvaranje sluzi, (u  tome se daje više prednosti muškoj bokvici). Pomaže se u lečenju bolesti mokraćnog mehura i čireva na želudcu i crevima. Sveze zgnječeno lišce se koristi kao oblog na mesto uboda insekta ili ujeda zmije, kod rana koje teško zarastaju. Sok od svezeg lišća kada se nakapa na ranu zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, sprečava upalu i umiruje bol.


Odricanje odgovornosti: Tekst je informativnog karaktera i ne može služiti  dijagnostici i lečenju.