fbpx

Borovaja matka za endometriozu

Reproduktivni organi žene čine kompleksan i osetljiv sistem čije je zdravlje veoma važno redovno kontrolisati i održavati. Međutim, čak i pored toga događaju se promene koje ne zavise od samih pacijentkinja i zato one moraju da uče da žive sa njima i da ih uspešno kontrolišu.

Među poremećajima ženskog reproduktivnog sistema koji vrše uticaj na čitav organizam ističe se endometrioza. Statistika pokazuje da između 6-10% ženskih osoba u svom reproduktivnom dobu boluje od endometrioze čiji počeci su primetni čak i tokom razvoja fetusa.

Ovo stanje je vrlo bolno i neprijatno i u velikoj meri utiče na način života i psihu osobe kod koje je dijagnostikovano.

Ipak, dobre vesti su da se endometrioza može ublažiti – čak i prirodnim putem.

DEFINISANJE ENDOMETRIOZE

Endometrioza je ginekološko stanje koje opisuje prisustvo endometrijalnog tkiva u drugim delovima tela osim unutrašnjeg sloja sluznice materice, koji jedini treba da ga sadrži u zdravom organizmu. Najčešće su zahvaćeni jajnici, jajovod, limfni čvorovi, peritoneum (trbušna maramica).

To tkivo se ponaša kao i ono u sastavu materice. Odgovarajući na hormone koji se oslobađaju tokom svakog menstrualnog ciklusa, ono se zadebljava, puca i krvari. Ovakvo ponašanje na drugim organima i sistemima organa dovodi do pojave trajnih ožiljaka i anatomskih promena.

U normalnoj situaciji, endometrijalno tkivo bi se oslobodilo putem menstruacije, što kod stanja nalik endometriozi nije slučaj.

Simptomi endometrioze su pre svega vrlo jaki bolovi, koje nije moguće ublažiti standardnim medikamentima. Pored toga, primećuju se produženo trajanje menstrualnog krvarenja, prisustvo krvi u fecesu, malaksalost i mučnina.

Endometrioza se ne može izlečiti, ali je moguća njena kontrola. Pored propisane terapije, to se postiže i korišćenjem lekovitog bilja od kojeg je najpoznatija borovaja matka. U slučaju pogrešnog tretiranja ili ignorisanja ovog ginekološkog stanja dešavaju se brojne komplikacije.

ŠTA JE BOROVAJA MATKA?

Borovaja matka (Orthilia Secunda) predstavlja biljku koja nastanjuje Sibir, Ukrajinu i Belorusiju. Raste na mestima kao što su vlažne kamene izbočine i četinarske šume. Najviše joj odgovara hladnija, planinska klima. Jedini je predstavnik roda Orthilia.

Lako se prepoznaje po svom specifičnom izgledu. Ima glatke listove tamne zelene nijanse i smeđe stabljike sa malim, belim cvetovima u obliku zvona koji privlače insekte. U proseku, biljka naraste oko 20cm. Ona je izvor vitamina C, vitamina E, mangana, cinka i bakra, ali i još nekih dragocenih aktivnih sastojka zbog kojih je lekovita.

Ova zeljasta, zimzelena biljka sadrži tanine koji joj daju opor ukus i imaju sposobnost da razlažu proteine. Flavonoidi u biljci borovaja matka su svojevrsni antioksidansi koji najčešće deluju protivupalno. Ublažavaju rizik od nastanka hroničnih oboljenja i podstiču pročišćavanje krvotoka od toksina.

Od kiselina prisutne su limunska i vinska. U svom sastavu, boromaja matka ima i smolu, saponin i arbutin. Borovaja matka se koristi u alternativnoj medicini pretežno kao sredstvo za tretiranje ginekoloških oboljenja i poremećaja.

U Rusiji, ova biljka se koristi i u farmaciji za proizvodnju medikamenata.

’’ŽENSKA TRAVA’’

Značaj borovaje matke za žensko reproduktivno zdravlje se nikako ne može osporiti. Njeni fitohormoni uspešno balansiraju nivo progesterona, koji igra veoma važnu ulogu u održavanju menstrualnih ciklusa, procesu embriogeneze i toku normalne trudnoće.

Upotrebom ove zeljaste biljke moguće je smanjiti intezitet bolova u vreme menstrualnog krvarenja čak i kod slučajeva gde druga sredstva ne pomažu. Ublažavaju se i pojave koje prethode menstruaciji poput mučnine, nervoze i depresije poznatije kao PMS tegobe.

Ova lekovita biljka se vekovima koristi i kao sredstvo za lečenje neplodnosti, a koriste je i trudnice da bi omogućile normalan razvoj fetusa i sprečile pobačaj. Borovaja matka je od velike pomoći i ženama u menopauzi, popravljajući njihovo fizičko i psihičko zdravlje.

TRETIRANJE ENDOMETRIOZE BILJKOM BOROVAJA MATKA

Lekovita biljka kao što je borovaja matka uspešno ublažava mnoge simptome koji prate endometriozu. To dokazuju podjednako i naučna istraživanja i tvrdnje pacijentkinja.

Kod žena koje pate od endometrioze nakon korišćenja čaja ili tinkture na bazi borovaje matke uočene su znatno smanjene tegobe, što se posebno odnosi na bolove u predelu abdomena i donjeg dela leđa, regulaciju menstrualnih ciklusa i plodnost.

Upala koja prati ovo ginekološko stanje takođe postaje ublažena i to olakšava kontrolu bolesti. Reguliše se hormonalni disbalans, vraća se telu neophodna energija, a osećaj mučnine nestaje.

ČAJ OD BILJKE BOROVAJA MATKA ZA ENDOMETRIOZU

Za pripremu čaja od ove lekovite biljke koristi se njen nadzemni deo koji je pre upotrebe neophodno osušiti i što više usitniti. Jednu ravnu malu kašičicu prelijte sa 200ml vode koja je vrela i prethodno prokuvana. Sačekajte da čaj odstoji između 5-10 minuta pa nakon toga procedite tečnost i popijte je.

U šolju možete dodati par kapi limunovog soka koji je od velike pomoći kod simptoma kao što su poremećeno varenje, mučnina i problemi sa stolicom.

Čaj od borovaja matke neophodno je konzumirati dva puta dnevno. Jedna šolja se pije ujutru, a jedna uveče i to pola sata pre obroka. Ovakva terapija sprovodi se u trajanju od tri meseca da bi se kasnije napravila pauza i krenula ispočetka ukoliko je to neophodno po proceni lekara.

TINKTURA OD BILJKE BOROVAJA MATKA ZA ENDOMETRIOZU

Tinkture su prirodni lekovi koji se pripremaju mešavinom lekovitog bilja i kvalitetnog alkohola. Da bi napravili tinkturu na bazi borovaje matke za tretiranje endometrioze, neophodno je da pripremite 50g osušene biljke i 500ml votke.

Deliće biljke sipajte zajedno sa votkom u tamnu bocu koju ćete zatvoriti i čuvati na tamnom mestu 30 dana. Tokom stajanja bocu treba povremeno promućkati. Na kraju procedite tečnost i uzimajte 30-40 kapi razređenih u malo čiste vode, dva ili tri puta dnevno na prazan stomak.

U zavisnosti od Vašeg zdravstvenog stanja i same bolesti, terapija se sprovodi najmanje tri nedelje ili čak nekoliko meseci.

BILJKE SA KOJIMA SE ČESTO MEŠA BOROVAJA MATKA RADI TRETIRANJA ENDOMETRIOZE

1. CRVENA ČETKICA za ublažavanje simptoma endometrioze

Poznata je i kao krasnaja šjotka ili sibirski ginseng i Ruskinje je često koriste radi lečenja bolesti koje zahvataju reproduktivni sistem.

Ime je dobila zbog izgleda jer njeni cvetovi asociraju na crvene četkice. Raste u Rusiji, Kazahstanu i Mongoliji. Pored srodnih poremećaja i oboljenja, crvena četkica služi i kao sjajno sredstvo za ublažavanje simptoma endometrioze.

Deluje poput borovaje matke, smanjujući jačinu bolova i upale. Leči hormonski disbalans i jača imunološki sistem. U sastavu crvene četkice nalazi se obilje vitamina C, ali i brojnih minerala od kojih u najvećem procentu ima hroma, cinka, selena i mangana.

2. KAMILICA je odličan prirodni lek u tretiranju endometrioze

Umirujući efekat kamilice odlično dopunjuje biljku borovaja matka u tretiranju endometrioze. Pomoću ove lekovite biljke moguće je ublažiti postojeću upalu, a u manjoj meri i grčeve i bolove. Posebno je značajna za eliminisanje PMS simptoma, pogotovo onih koji utiču na psihu pacijentkinja.

Izoflavon krizin je jedan od elemenata u sastavu kamilice koji je od velike važnosti osobama sa endometriozom jer ne dozvoljava tkivu unutrašnjeg sloja sluznice materice da nekontrolisano raste i širi se.

Lekovitost kamilice korisna je i kod sezonskih alergija, kožnih oboljenja i poremećaja varenja, a inače je primetno da su ove pojave kod žena sa endometriozom često intezivne.

3. ĐUMBIR pomaže kod bolova uzrokovanih endometriozom

Koren svežeg ili sušenog đumbira je od velike pomoći kod smanjenja inteziteta bolova koji prate menstruaciju, a ponaša se potpuno isto i kod bolova koji potiču od stanja kao što je endometrioza. Zbog toga nije neobično korišćenje ovog dragocenog dara prirode zajedno sa biljkom borovaja matka.

Đumbir otklanja i osećaj mučnine i spreačava povraćanje. I elementi iz sastava đumbira imaju antiinflamantorno delovanje. Đumbir je značajan i kod gubljenja suvišne telesne težine. Daje veliki doprinos kada je u pitanju prevencija mnogih oboljenja, među kojima su kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

4. NANA ima sposobnost umanjenja jačine bolova koje prate endometriozu

Antioksidanti iz aromatične nane su pokazali sposobnost umanjenja jačine bolova u predelu karlice kod pacijentkinja sa endometriozom i spajanje sa borovaja matkom daje sjajne rezultate tokom kontrole ovakvog ginekološkog stanja.

Njen efekat svodi se na opuštanje zgrčenih mišića što za rezultat daje potrebno olakšanje. Nana je takođe izvor vitamina C koji sprečava negativan uticaj oksidativnog stresa na organizam. Pored njega, u ovoj lekovitoj biljci nalazi se obilje nutrijenata kao što su vitamin A, mangan i gvožđe.

Otklanja osećaj mučnine, podstiče normalan proces varenja unete hrane. Dokazano je i delovanje nane kod problema sa anksioznošću i depresijom.

ZA ŠTA SE JOŠ KORISTI BOROVAJA MATKA?

Osim endometrioze i drugih ginekoloških zdravstvenih problema, korišćenje ove biljke je značajno radi ublažavanja upala u predelu urinarnog sistema, a posebno bubrega i bešike.

U najvećem broju slučajeva, te upale potiču od bakterijskih infekcija. Tada se borovaja matka ponaša kao prirodan diuretik, odnosno podstiče telo da izbacuje višak tečnosti u kojoj se nalaze natrijum i uzročnici infekcije.

Kada je u pitanju koren biljke, on je našao primenu kod ispiranja očiju. Žvakanjem listova borovaje matke ublažava se zubobolja. Oni su korisni i kod lečenja posekotina i rana, zaustavljajući krvarenje uz ubrzano zarastanje.

Unos biljke smanjuje nivo glukoze i holesterola u krvotoku. Poboljšava se metabolizam i smanjuje verovatnoća da će se razviti kardiovaskularna oboljenja.

NA ŠTA TREBA OBRATITI PAŽNJU KOD UPOTREBE BOROVAJE MATKE ZA ENDOMETRIOZU

Borovaja matka pre svega blagotovorno utiče na reproduktivni sistem žene i čitav njen organizam, a neželjeni efekti su prava retkost.

Ne preporučuje se njeno korišćenje tokom terapija koje uključuju antibiotike.

U svakom slučaju je neophodno porazgovarati sa lekarom koji prati Vaše zdravstveno stanje pre primene lekovite biljke da bi se izbegle alergijske reakcije.

Ovo je posebno važno ukoliko ste trudni ili dojite bebu.

IZVORI:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/diagnosis-treatment/drc-20354661

https://kidsman.ru/zdorove/borovaya-matka-pokazaniya-k-primeneniyu-poleznye-svojstva-protivopokazaniya

https://naturopiya.com/fitoterapiya/zhenskij-lekar-borovaya-matka-recepty.html

Pogledajte ostale sugerisane ruske preparate iz naše ponude

2020-04-26T13:30:55+00:00

Leave A Comment