fbpx
Bosiljak2019-04-01T08:13:59+00:00

Latinski naziv: ocimum basilicum, asea aranion, athelas

Sinonimi: bosiok, bosilje, fasliđan, masliđan.

Opis biljke: bosiljak je jednogodišnja , zeljasta biljka (sa snažnim karakterističnim i veoma prijatnim mirisom i aromom). Izraste od 30 do 40 cm. sa razgranatom stabljikom. Mali, beli, dvousnati cvetovi razvijaju se u velikom broju na gornjem delu stabljike (višebojni su, beli, ružicasti ili purpurni). Listovi su bosiljka jajolikog oblika na dugim peteljkama i na krajevima šiljasti.

Pradomovina bosiljka ja Indija. Već, pre oko 5.500 godina poznavali su ga Egipćani. Prema starim zapisima na prostoru srednje Evrope preneli su ga monasi u 12. veku. Na ovim prostorima bosiljak se udomaćio i uzgaja se u vrtovima. U južnim delovima Evrope bosiljak ponegde se može naci i van vrtova.

Za lek se upotrebljava cela biljka sa semenom. Utrvđene lekovite i delotvorne supstance su: eterična ulja, cineol metil-kalvikol, tinol lineol, kamfor, jedan glikozid i kiseli saponin, kao i niz drugih sastojaka koji se i dalje  ispituju.

U narodnoj medicini ima vrlo široku primenu ulečenju. Bosiljak je veoma dobro sredstvo za umirenje živaca, i protiv nesanice. Pomaže kodgrčeva i upala u želudcu i creva i poboljšava apetit. Semenke bosiljka se dosta koriste za izbacivanje mokraće i lečenje bolesti mokraćnih organa (bubregamokraćnog mehura…). Pomaže kod astmekašlja i početnih stanja tuberkuloze. Najčešće se koristi u obliku čajeva. Bosiljak je  poznata i veoma cenjena začinska biljka.

Expert:

Edukacija: