fbpx
Breza2023-01-20T10:19:27+00:00

Latinski naziv: betula pendula
Sinonimi: brez, brezuša, briza, brizovina, metlika.

Opis biljke: postoje dve vrste breza: bela (obicna breza) i cvetna (severna breza). U lečenju obe imaju jednaku vrednost i primenu. Breza je 10 do 25m. visoko drvo sa vitkim grančicama i belom glatkom korom koja se može Ijuštiti na tanke listiće. Listovi na peteljkama su koso četvrtasti ili trouglasti i zašiIjeni. Cvetne su duge od 3 do 4 cm. i razvijaju se zajedno s lišćem.

Gde raste?
Breza je drvo koje moežmo nadi skoro na svakom mestu.

Koji deo biljke se koristi kao lekovito sredstvo?
Za lek se skupljaju sok breze, rese, listovi i kora. Sok se vadi krajem februara i marta. Lišce se bere tokom cele vegetacije (specificnog gorkog i oporog ukusa). Kora se prikuplja u proleće i jesen. Pupoljci sadrže mnogo eteričnog ulja, ali ne i vitamina C, kojega ima u listovima.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima?
Sok i vino su odličan lek za lečenje ateroskleroze, gojaznosti, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Od pupoljaka i listova breze priprema se čajni uvarak (prelevanje biljke vrućom vodom – ne sme se kuvati). Koristi se kao jedan od najboljih prirodnih diuretika. Sa čajem od listova pomažemo izlečenju bolesnih organa koji primarno stradaju od suvišne vode u organizmu ( bubrezi, bešika, jetra, zglobovi itd.). Čaj od brezovog lišca ne treba često piti, ali brezov čaj se preporučuje za razlaganje bubrežnih kamenaca i njihovo bezbolno izlučivanje. Uklanja belančevine i kiselinu iz mokraće. Brezovo lišce koristi se u vidu kupki vrlo uspešno za lečenje kožnih bolesti (lišajeva, raznih dermatida). Brezov čaj čisti krv, leči groznicu, reumatske bolesti. Eterično ulje pupoljaka breze blagotvorno deluje na disajne puteve.


Odricanje odgovornosti: Tekst je informativnog karaktera i ne može služiti  dijagnostici i lečenju.