fbpx
Breza2020-04-10T11:46:36+00:00

Latinski naziv: betula pendula
Sinonimi: brez, brezuša, briza, brizovina, metlika.

Opis biljke: postoje dve vrste breza: bela (obicna breza) i cvetna (severna breza). U lečenju obe imaju jednaku vrednost i primenu. Breza je 10 do 25m. visoko drvo sa vitkim grančicama i belom glatkom korom koja se može Ijuštiti na tanke listiće. Listovi na peteljkama su koso četvrtasti ili trouglasti i zašiIjeni. Cvetne su duge od 3 do 4 cm. i razvijaju se zajedno s lišćem.

Gde raste?
Breza je drvo koje moežmo nadi skoro na svakom mestu.

Koji deo biljke se koristi kao lekovito sredstvo?
Za lek se skupljaju sok breze, rese, listovi i kora. Sok se vadi krajem februara i marta. Lišce se bere tokom cele vegetacije (specificnog gorkog i oporog ukusa). Kora se prikuplja u proleće i jesen. Pupoljci sadrže mnogo eteričnog ulja, ali ne i vitamina C, kojega ima u listovima.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima?
Sok i vino su odličan lek za lečenje ateroskleroze, gojaznosti, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Od pupoljaka i listova breze priprema se čajni uvarak (prelevanje biljke vrućom vodom – ne sme se kuvati). Koristi se kao jedan od najboljih prirodnih diuretika. Sa čajem od listova pomažemo izlečenju bolesnih organa koji primarno stradaju od suvišne vode u organizmu ( bubrezi, bešika, jetra, zglobovi itd.). Čaj od brezovog lišca ne treba često piti, ali brezov čaj se preporučuje za razlaganje bubrežnih kamenaca i njihovo bezbolno izlučivanje. Uklanja belančevine i kiselinu iz mokraće. Brezovo lišce koristi se u vidu kupki vrlo uspešno za lečenje kožnih bolesti (lišajeva, raznih dermatida). Brezov čaj čisti krv, leči groznicu, reumatske bolesti. Eterično ulje pupoljaka breze blagotvorno deluje na disajne puteve.

Kako se koristi?
Uskoro…

Zanimljive činjenice?
Uskoro…


Odricanje odgovornosti: Tekst je informativnog karaktera i ne može služiti  dijagnostici i lečenju.

Expert:

Edukacija: