fbpx
Brusnica2023-01-20T10:39:22+00:00

Latinski naziv: vaccinium  vitis idaea, vaccinium macrocarpa

Opis biljke: brusnice spadaju u bobičasto voće. To je tvrda i crvena bobica koja ima kiselkast ukus (zahvaljujući znatnoj količini vitamina C). Brusnicu su koristili u davnim vremenima starosedeoci Amerike kao lek za mnoga stanja, a najviše za lečenje upala mokraćnih puteva.

Gde raste?

Potiče iz Severne Amerike.

Koji deo biljke se koristi kao lekovito sredstvo?

Plod brusnice (bobice). Može se koristiti u svežem obliku, čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a mogu se pripremati i različiti sosovi i ukusna jela.

Koja svojstva I kakvo dejstvo ima?

Plodovi brusnice su (pored vitamina – A, C)   bogati različitim zaštitnim materijama i  drugim hranljivim sastojcima (kalijum, biljna vlakna). U njima su okriveni brojni bioflavonoidi koji imaju snažno antioksidantno delovanje čime se smanjuje rizik od nastanka i metastaziranja različitih karcinoma(naročito raka dojke i debelog creva). Antioksidansi brusnicepomažu i pri suzbijanju faktora koji podstiču nastanak  i razvoj kardio-vaskularnih bolesti. Hipurična kiselina, koja se takodje nalazi u brusnici je prirodni antibiotik. Brusnici se pridodaju antifungalna (protiv gljivica) svojstva. Antocianini i proantocianidi brusnice pomažu i pri obnovi ćelija koje su odgovorne za vid. Deluje i na snižavanje glukoze u krvi (korisno za dijabetičare). Plodovi brusnice se preporučuju i u slučaju upala mokraćnih puteva. Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju  i Helicobacter pylori, koji je u najvećem procentu uzročnik čira na želudcu. Osim toga, brusnice uništavaju i bakterije koje su naseljene u ustima i koje vremenom dovode do raznih bolesti zubi i desni.


Odricanje odgovornosti: Tekst je informativnog karaktera i ne može služiti  dijagnostici i lečenju.