fbpx

Dijabetes tip 2

Dijabetes melitus tip 2 je hronična neinfektivna, endokrina bolest, koja se manifestuje dubokim poremećajima metabolizma lipida, proteina i ugljenih hidrata povezanim sa apsolutnim ili relativnim nedostatkom hormona koji proizvodi pankreas.

Najčešći je oblik dijabetesa koji se sreće u kliničkoj praksi (85% do 90 %). Početak bolesti je najčešće neprimetan i spor. Razvija se kroz dugu fazu smanjenog podnošenja glukoze, pa zatim umerene hiperglikemije i glikozurije sa blagim kliničkim znacima.

Razlika između dijabetesa tip 1 i dijabetesa tip 2

U osnovi dijabetesa tip 2, za razliku od dijabetesa tip 1, je insulinska rezistencija (smanjenje osetljivosti ćelija na dejstvo insulina, praćeno poremećenim metabolizmom i ulaskom glukoze u ćelije i tkiva) i relativni nedostatak insulina (smanjenje proizvodnjeinsulina beta-ćelijama pankreasa).

Poremećaj metabolizma lipida, proteina i ugljenih hidrata kod dijabetesa tip 2

Insulin nezavisni dijabetes tip 2 ima polipatogenetsku prirodu i u najvećem broju slučajeva je nasledno oboljenje.

Uzrok ove patologije je kombinacija određenih gena, a njen razvoj i simptome određuju prateći faktori rizika, kao što su gojaznost, neuravnotežena ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, izloženost stresu, uzrastpreko 40 godina, nesanica.

Simptomi dijabetesa tip 2

Najčešće su simptomi dijabetesa tip 2 blagi, pa se ova bolest može otkriti samo na osnovu rezultata laboratorijskih testova. Zbog toga, osobamakoje pripadaju rizičnim grupama (gojaznost, visoki krvni pritisak, metabolički sindromi, uzrast preko 40 godina) je neophodanredovan rutinski pregled kako bi se isključila ili blagovremeno otkrila bolest.

Glavni simptomi dijabetesa tipa 2 uključuju sledeće:

 • opšta slabost i malaksalost
 • stalna žeđ;
 • poliurija (često mokrenje);
 • povećan apetit (tokom perioda dekompenzacije (progresije i pogoršanja) bolesti, apetit se naglo smanjuje);
 • svrab kože (kod žena se često javlja u intimnom području);
 • sporo zarastanje rana;
 • zamagljen vid;
 • utrnulost udova.

Period dekompenzacije bolesti manifestuje se suvoćom i smanjenjem elastičnostikože, gljivičnim infekcijama. Zbog abnormalno povišenog nivoa lipida dolazi do ksantomatoze kože (benigne neoplazme).

Kod pacijenata sa dijabetesom tip 2 nokti su skloni krhkosti, gubitku boje ili pojavi žutila, a 0,1-0,3% pacijenata pati od dijabetične lipoidne nekrobioze(naslage masti u uništenim delovima kolagenskog sloja).

Patogeneza dijabetesa tip 2

Glavni uzrok dijabetesa tipa 2 je insulinska rezistencija (gubitak ćelijske reakcije na insulin), uzrokovana brojnim genetskim faktorima i faktorima spoljašnje sredine, koja se javlja usled disfunkcije beta-ćelija. Prema podacima istraživanja, kod insulinske rezistencije, gustina insulinskih receptora u tkivima se smanjuje i dolazi do translokacije (hromozomske mutacije) GLUT4.

Povišeni nivo insulina u krvi (hiperinsulinemija) dovodi do smanjenja broja receptora na ciljnim ćelijama. Postepeno, beta-ćelije prestaju da reaguju na porast nivoa glukoze. Kao rezultat, formira se relativni nedostatak insulina, koji uzrokuje poremećaj tolerancije na ugljene hidrate.

Nedostatak insulina dovodi do smanjenog iskorišćenja glukoze (šećera) u tkivima, povećanja razgradnje glikogena do glukoze i stvaranja šećera u jetri, čime se povećava proizvodnja glukoze i pogoršava hiperglikemija.

Faze razvoja dijabetesa tip 2

Prema stanju metabolizma ugljenih hidrata, razlikuju se sledeće faze dijabetesa tipa 2:

 • kompenzovanafaza podrazumeva normalan nivo šećera u krvi postignut uz pomoć lečenja, i odsustvo šećera u urinu;
 • subkompenzovanafaza podrazumeva umeren nivo glukoze u krvi (do 13,9 mmol/l) i u urinu (do 50 g/l), nema acetona u urinu;
 • dekompenzovanafaza podrazumeva značajno povećanjesvih indikatora karakterističnih za subkompenzaciju, u urinu prisustvujeaceton.

Komplikacije dijabetesa tipa 2

Akutne komplikacije dijabetesa tip 2 uključuju sledeće:

Dijabetesna ketoacidoza i koma je opasno stanje u kome se javlja totalna intoksikacija organizma ketonskim telima, metabolička acidoza (povećana kiselost), akutna insuficijencija jetre, bubrega i kardiovaskularnog sistema.

Hipoglikemijska koma je stanje depresije svesti koje se razvija sa naglim smanjenjem glukoze u krvi ispod kritičnog nivoa.

Hiperosmolarna koma se razvija tokom nekoliko dana, manifestuje seporemećajemmetabolizma, dehidracijomćelija i naglim rastom nivoa glukoze u krvi.

Hronične komplikacije dijabetesa tipa 2 uključuju:

 • dijabetesnu nefropatiju (patologija bubrega);
 • retinopatiju (oštećenje mrežnjače koje može dovesti do slepila);
 • polineuropatiju (oštećenje perifernih nerva, u kojem udovi gube osetljivost);
 • dijabetesno stopalo (formiranje otvorenih ulkusa, gnojnih apscesa, nekrotičnih tkiva na donjim ekstremitetima).

Dijagnostika dijabetesa tipa 2

Dijagnostika dijabetesa tip2 uključuje sledeće dijagnostičke metode i testove:

 • Određivanje nivoa glukoze u plazmi natašte. Pozitivna dijagnoza dijabetesa tip 2 postavlja se, ako su vrednosti glukoze preko 7,0 mmol/l.
 • Test na glikozilirani hemoglobin (HbAc1). Za razliku od nivoa šećera u krvi, nivoHbAc1 se sporo menja, zbog čega je ovaj test pouzdan metod za dijagnozu, kao i za praćenje bolesti. Indikator iznad 6,5% ukazuje na prisustvo dijabetesa tip 2.
 • Analiza urina na glukozu i aceton. Kod pacijenata sa dijabetesom tip 2, dnevni urin sadrži glukozu. Aceton takođe ukazuje na prisustvo dijabetesa tip 2, dok se ova supstanca ne nalazi u urinu zdrave osobe.
 • Test tolerancije na glukozu. Dijagnoza dijabetesa tip 2 se potvrđuje ako se početni nivo glukoze (7 mmol/l ili više) nakon uzimanja rastvora glukoze poveća na najmanje 11 mmol/l.

Lečenje dijabetesa tipa 2

Lečenje dijabetesa tipa 2 podrazumeva rešavanje glavnih zadataka:

 • nadoknada nedostatka insulina;
 • korekcija hormonskih i metaboličkih poremećaja;
 • terapija i prevencija komplikacija.

U lečenju dijabetesa tipa 2 koriste se sledeće metode:

 • dijeta;
 • fizička aktivnost;
 • upotreba hipoglikemijskih lekova;
 • insulinska terapija.

Dijeta

Dijeta kod dijabetesa tip 2 uključuje optimalan odnos glavnih supstanci: proteini treba da čine 16% dnevne ishrane, masti 24%, a ugljeni hidrati 60%. U ishrani kod dijabetesa tip 2 rafinisani šećeri se zamenjuju sporo svarljivim ugljenim hidratima.

Uz pridržavanje dijete, potrebno je uzimati vitamine, jer tokom dijetetske terapije dolazi do njihovog prekomjernog izlučivanja sa urinom. Nedostatak vitamina u organizmu može se nadoknaditi racionalnom upotrebom zdrave hrane, kao što su sveže lisnato povrće, povrće, voće i bobice.

Fizička aktivnost

Pravilno odabran sistem fizičkih vežbi, uzimajući u obzir tok bolesti, uzrast i prisutne komplikacije, doprinosi značajnom poboljšanju stanja bolesnika sa dijabetesom.

Lečenje hipoglikemijskim lekovima

Danas se koriste hipoglikemijski lekovi:

 • derivati sulfonilureje
 • bigvanidi, koji smanjuju glukoneogenezu u jetri i povećavaju osetljivost mišića i jetre na insulin;
 • inhibitori alfa-glukozidaze, koji smanjuju brzinu apsorpcije glukoze u gastrointestinalnom traktu;
 • agonisti receptora peptida-1 sličnih glukagonu, koji stimulišu sintezu i lučenje insulina, smanjuju proizvodnju glukoze u jetri, apetit i telesnu težinu, usporavaju evakuaciju bolusa hrane iz želuca;
 • inhibitori depeptidil-peptidaze-4, koji takođe stimulišu sintezu i lučenje insulina, smanjuju proizvodnju glukoze u jetri, ne utiču na brzinu evakuacije hrane iz želuca i neutralno utiču na telesnu težinu;
 • inhibitori natrijum-glukoznog kotransportera tipa 2 (gliflozini), koji smanjuju reapsorpciju (apsorpciju) glukoze u bubrezima, kao i telesnu težinu.

Insulinska terapija

Ova metoda lečenja je indikovana u 15-20% slučajeva,u zavisnosti od težine bolesti i komplikacija. Indikacije za upotrebu insulinske terapije su:

 • nagli gubitak telesne težine;
 • pojava komplikacija;
 • nedovoljna efikasnost drugih hipoglikemijskih lekova.

Prognoza

Dijabetes tip 2 je hronično oboljenje. Međutim, postoje načini da se poboljša kvalitet života pacijenata sa ovom bolešću.

Endokrinolog objašnjava pacijentu kakav treba da bude način života, pravilnaishrana, koje namirnice ne bi trebalo da se konzumiraju, kakva bi trebalo da bude svakodnevna fizička aktivnost.Postoji ogroman broj hipoglikemičnih lekova, koje se svake godine unapređuju.Praksa pokazuje da poštovanje svih preporuka endokrinologa poboljšavaju lečenje dijabetesa tip 2.

Operativna metoda koja poboljšava kvalitet života kod dijabetesa tip 2 je barijatrijska hirurgija(smanjenje zapremine želuca za oko 70-80%). Hirurška terapija morbidne gojaznostinormalizuje nivo glikohemoglobina i glukoze u krvi, smanjuje potrebu za antidijabeticima i insulinom, i značajno poboljšava stanje pacijenata.

Prevencija

Dijeta

Pacijentu je neophodno uključiti u ishranu povrće i voće sa niskim sadržajem glukoze, uz ograničenje upotrebe namirnica kao što su hleb, proizvodi od brašna, krompir, masna, začinjena, dimljena i slatka hrana.

Primerena fizička aktivnost

Najbolja opcija je svakodnevna šetnja ili plivanje. Lagane vežbe, koje se izvode najmanje pet puta nedeljno, smanjuju rizik od dijabetesa tip 2 za 50%.

Normalizacija psihoemocionalnog stanja

Stres može izazvati metaboličke poremećaje koje dovode do gojaznosti i razvoja dijabetesa. Zbog toga je neophodno ojačati otpornost na stres.

https://probolezny.ru/saharnyy-diabet-2-tipa/

2023-04-05T10:30:39+00:00