fbpx

Dodatna snaga za rekonvalescente za lakši oporavak nakon bolesti

Rekonvalescent je osoba koja je bolovala od određene bolesti, ali sada se nalazi na putu potpunog ozdravljenja. Rekonvalescencija ili oporavak je period između nestanka glavnih simptoma bolesti i potpunog oporavka.

U procesu rekonvalescencije prilagođavaju se telesne funkcije poremećene bolešću. To može biti obnova ili oporavak oštećenih tkiva, npr. obnova energetskih svojstava masnih ćelija ili stvaranje ožiljaka nakon povreda, kao i prilagođavanje tela izgubljenoj funkciji, npr. gubitak udova.

Zavisno o težini oštećenja, period rekonvalescencije može imati različito trajanje. Telo je u ovom trenutku još oslabljeno, osetljivo i podložno daljnjim štetnim faktorima. Period rekonvalescencije može se svesti na minimum uz održavanje procesa ozdravljenja, čime se telo štiti od ponovne bolesti i ubrzava povratak njegove pune funkcionalnosti.

Za svaki oporavak potrebna je pacijentova čvrsta želja za borbom, nadom i verom u budućnost. Često se događa da se u procesu lečenja vera izgubi.

Mnogi ljudi koji su se oporavili i od najtežih bolesti, poput kancera /raka/ kažu da su gubitak vere i sumnja potisnuli njihove misli čak i nakon završetka lečenja.

Da bi imali dovoljno snage za život, trebate održati verovanje da možete nastaviti s bolešću dalje; nadu u nastavak života.

Činjenica je da grip, prehlada i SARS izuzetno iscrpljuju organizam, da imunološki sistem troši puno energije u borbi protiv virusa, pa lekari preporučuju da se ne žuri sa vraćanjem u intenzivan životni tempo nakon oporavka. Telu je potrebno vreme ne bi li se oporavilo, i to obično traje nekoliko nedelja.

Kako ubrzati oporavak nakon bolesti

Postupak možete ubrzati i ako se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila:

  1. Ne preopterećujte svoje telo

Nemojte odmah nastaviti kao da niste bili bolesti. Tokom prve dve nedelje nakon bolesti, postepeno opterećujte svoje telo. Lagane stvari možete odmah uraditi, ali teže odložite za kasnije. Takođe, napravite male pauze za odmor.

  1. Imajte dovoljno sna

Naučnici su dokazali da što više osoba spava, manje je ranjiva i podložnija bolestima. Ipak, imunološkom sistemu treba vremena da se ponovo pokrene. Odmah nakon oporavka lekari preporučuju da svaki dan idete na spavanje i da se budite u isto vreme. Dovoljno je 8 sati sna. I svakako pre spavanja provetrite prostoriju u kojoj ćete spavati.

  1. Pijte mnogo tečnosti

Kad je osoba bolesna od npr. SARS-a, toksini se nakupljaju u telu – otpadni proizvodi virusa. Zbog toga se osoba može brže umarati, imati želju za spavanjem i obično se žali na glavobolju. Da se rešite intoksikacije, trebali bi da pijete što više tečnosti – najmanje litar ipo dnevno. To može biti obična voda, čaj s limunom ili neki drugi napitak.

  1. Obnova crevne mikroflore

Ako je osoba uzimala antibiotike, nakon oporavka potrebno je obnoviti crevnu mikrofloru. Da bi to učinili, dodajte u ishranu fermentisane mlečne proizvode i vlakna. Posebna sredstva, koja uključuju laktobacile, pomoći će da vratite telo u normalu.

Kako funkcioniše naš imunitet

Dugo vremena nakon bolesti, oseća se slabost, jer je virus oslabio organizam i imunitet.

Ćelije imunološkog sistema stalno su u pokretu, tražeći strane čestice – antigene. Čim se pojavi „stranac“, skup fagocita (ćelije imunološkog sistema) odmah ga uhvati i uništi.

Međutim, sa virusima nije tako lako, budući da oni prodiru u ćelije i tamo se počinju množiti. Kada fagocit uhvati virus, on odmah šalje signal imunološkom sistemu o stranoj invaziji i imunološki sistem odmah formira ćelije – tzv. antitela pogodna za borbu protiv ove vrste virusa. Paralelno s tim, imunitet formira memorijske ćelije koje pamte vrstu virusa, pa kad ponovno napadnu telo, antigeni ga odmah blokiraju. To je prirodni imunitet.

Nakon bolesti imunološki sistem potpuno se iscrpljuje. Tokom same borbe protiv virusa umire ogroman broj ćelija imunološkog sistema, a enzimi se troše i ukoliko imunološki sistem hitno ne povrati snagu, tada svaka infekcija može izazvati ozbiljne komplikacije.

Kako ojačati imunitet prirodnim putem

Ishrana i vitamini. Ishrana igra ključnu ulogu u oporavku organizma nakon bilo koje bolesti. Obilje voća, svežeg povrća, lekovitog bilja i visokokvalitetne proteinske namirnice značajno poboljšavaju zdravlje.

Sveže ceđeni sokovi od povrća i voća, kuvano meso i riba, mlečni proizvodi, kvalitetan zeleni čaj – moraju biti prisutni u vašoj ishrani. Sva ljudska ponašanja trebaju biti usmerena na izbegavanje komplikacija.

U prirodi postoji mnogo biljaka koje imaju protivupalna, antiseptička, antibakterijska svojstva.

Malina se bori protiv infekcija gornjih disajnih puteva i prehlade. Salicilna kiselina u malinama snižava temperaturu.

Crna ribizla pomaže kod prehlade, virusnih i zaraznih bolesti, bolesti gornjih disajnih puteva. Bobice crne ribizle sadrže vrlo koristan vitamin C.

Brusnice su izvrstan antiseptik, izvor vitamina C.

Kamilica sadrži desetak aminokiselina potrebnih telu, karoten, glukozu, vitamine C i D. Kamilica se efikasno bori protiv prehlade.

Med je jedinstven proizvod koji sadrži sve elemente u tragovima neophodne telu. Med poseduje antivirusna svojstva.

Šipak može da se čuva duže vreme bez gubitka korisnih svojstava, pa se redovno konzumiranje plodova šipka koristi u zaštiti od bakterija i virusa.

Beli luk je najjači prirodni antibiotik koji se uspešno bori protiv virusa i bakterija.

Luk je dobar za prehlade.

Ren. Obiluje vitaminom C. Ren sadrži skup vitamina B i raznovrsne minerale: kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, silicijum, gvožđe. Ren je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim delovanjem, pa se od davnina koristi za jačanje imuniteta, protiv kašlja, plućnih bolesti i infekcija.

Rotkvica. Rotkvica s medom pomaže u suzbijanju kašlja.

Kupus ima antimikrobni efekat, ubija sve vrste bakterija koje izazivaju bol. Antibiotska svojstva kupusa će se povećati ako fermentiraju.

Đumbir. Koren đumbira ima antimikrobno, protivupalno delovanje i stoga se široko primenjuje u lečenju akutnih respiratornih infekcija, prehlade, laringitisa, faringitisa, bronhitisa i u složenom lečenju upale pluća.

Preporuke za brži oporavak organizma

Oporavak od bilo koje bolesti dug je proces.

U postupku oporavka preporučuje se korišćenje preparata poput:

  • Sorokotravnik
  • Altajski Mumio
  • Ivan čaj

1. SOROKOTRAVNIK za punu imuno-rehabilitaciju

SOROKOTRAVNIK predstavlja jedinstven prirodan proizvod od meda i ekstrakata 40 različitih biljaka.

Pomaže u normalizaciji funkcija imunološkog, kardiovaskularnog, nervnog, endokrinog, probavnog, respiratornog, limfnog, senzornog, urinarnog, reproduktivnog i mišićno-koštanog sistema.

Bergonija, žalfija, kantarion, ehinacea, sibirska brusnica, damijan, muira puama, angelika i cimcifuga osim imuno stimulativnog dejstva deluju antiinflamatorno i baktericidno.

Sorokotravnik vrši punu imuno-rehabilitaciju, podržava i reguliše rad nervnog i imunog sistema, i utiče na snagu, energiju, volju i elan.

2. MUMIJO ALTAJSKI ALMAZ za poboljšanje imuniteta

MUMIJO ALTAJSKI ALMAZ predstavlja kompleks prirodnih, biološki aktivnih materija (aminokiselina, organskih kiselina, vitamina i minerala) neophodnih za normalno funkcionisanje organizma.

Vezuje toksične metale i nastale slobodne radikale. Iz tih razloga se posebno preporučuje rekonvalescentima kao i starijim osobama, kao dodatak hrani koja se konzumira u cilju poboljšanja imuniteta.

MUMIJO ALTAJSKI se od davnina koristi kao dodatak ishrani, pogotovo u periodu oporavka posle težih povreda i bolesti.

MUMIJO ALTAJSKI prečišćeni dobija se iz smole altajskih četinara, prečišćava od balastnih materija i formuliše u tablete namenjene peroralnoj primeni.

3. IVAN-ČAJ prirodni izvor energije koji za kratko vreme vraća snagu

IVAN-ČAJ poznat je po svojim lekovitim svojstvima, efikasno podiže imunitet i snažan je prirodni čistač.

Zahvaljujući sadržaju u tanina i polisaharida poseduje protivupalno delovanje, a bogatstvo biljnih vlakana stimuliše varenje i probavu.

U listovima ima celuloze, vitamina, veliki broj minerala. Veoma je visoka koncentracija askorbinske kiseline – u Ivan-čaju ima je nekoliko puta više nego u limunu, pomorandži i drugim poznatim prirodnim izvorima vitamina C.

Prisustvo gvožđa, bakra i mangana u biljci povećava zaštitne funkcije organizma, sa izraženim smirujućim efektom.

2020-03-31T07:14:21+00:00

Leave A Comment