fbpx
Echinacea2021-08-12T09:48:16+00:00

Latinski naziv: echinacea angustifolia, echinacea purpuerea

Opis biljke: ehinacea (ehinaceja) je biljka iz porodice Asteraceae. Ima šuplju stabljiku koja visine od 50-100 cm. Uski, duguljasti listovi su prekriveni sitnim dlačicama. Cvet je ljubičaste boje. Ehinaceu (ehinaceju) su još indijanci koistili za različite bolesti. U zvaničnoj medicinskoj upotrebi je od 1887.god. za lečenje većeg broja bolesti (od prehlade do onkoloških bolesti). Još 1930.god. u Nemačkoj počinju savremena istraživanja o lekovitom delovanju ove biljke.

Gde raste?

Porekolo Ehinacee (ehinaceje) je Severna AmerikaZbog svojih lekovitih svojstava danas se kao lekovito bilje gaji širom sveta.

Koji deo biljke se koristi kao lekovito sredstvo?

U medicinske svrhe se koristi koren ehinacee (ehinaceje), kao i nadzemni deo biljke koji se beru u vreme cvetanja.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima?

Ehinacea (ehinaceja) deluje kao jak imunostimulans: jača obrambeni sistem organizma tako što povećava proizvodnju antitela i leukocita u krvi. Ranije se echinacea (ehinaceja) u glavnom koristila za detoksifikaciju krvi. Ehinacea (ehinaceja) je izuzetno jak protivotrov. Deluje protivupalno i zaceljujuće. Putem posebnog enzima zaustavlja širenje bakterija i stimuliše proizvodnju tkiva koja leče i zatvaraju rane (rane na koži: akne, čireve, upaljene opekotine, ekceme, upalu kožnih žlezda, ubode i ugrize insekata). Stimuliše jetru i bubrege u procesima detoksikacije. Ehinacea (ehinaceja) deluje antiviralno. Pokazuje svojstvo uništavanja ćelija tumora. Koristi se kao inegrator sa ostalim lekovima kod raka i AIDS-a. Primenjuje se pri lečenju infekcijskih bolesti. Deluje sporije od antibiotika, ali je vremenski efekt duži. Koristi se protiv dečijih bolesti, herpesa, gripa, upale sinusa, bronhitisa i bolesti disajnih organa. Leči upalu prostate i bešike.

Istraživanja su pokazala da polisaharidi, masne kisiline, glukozidi koji su prisutni u korenu echinacee (ehinaceje) deluju kao prirodni antibiotik  i veoma pouzdan čistač limfnih  ćelija i kompletnog krvotoka. Ehinaceja (ehinacea) je moćan antikoncerogeni reflamator.

Najintenzivniji naučni eksperimenti sa ovom biljkom počeli su da se vrše pre nešto manje od dvadesetak godina, ali još uvek nije napravljen celovit spisak njenih blagotovrnih delovanja na zdravlje organizma. Ipak, pouzdano se zna da je sastav ehinacee (ehinaceje) bogat kortizonskim aktivitetom, čime se objašnjava njena efikasnost kod pročišćenja krvnih sudova i uticaj na broj belih krvnih zrnca, ulogaehinacjeje (ehinacee) u zaustavljanju progresa kancerogenih ćelija, u bržem zarastanju rana. Izuzetna antibiotička svojstva  omogućavaju ozdravljenje i oporovak posle virusnih oboljenja.

Nekolko sostojaka ehinacee (ehinaceje) utiču na imunološki sistem tako što povećavaju proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnca, limfocita i makrofaga, a povećavaju i produkciju interferona, koj je važna supstanca u imunoliškom lancu odbrane  organizma.

Ehinacea (ehinaceja) blokira hijaluronidazu, enzim koji proizvode bakterije streptokoke, stafilokoke, pneumokoke i dr., i koji oštećuje ćelijsku opnu i omogućava pristup bakterijama i virusima u ćeliju.

Aktivna svojstva ehinacee (ehinaceje) nemaju neželjene pojave. Zato se savetuje njena upotreba kao preventiva.

Stanja kod koji ehinacea (ehinaceja)  donosi značajno poboljšanje su:

– oslabljen imunitet,

– prehlade, respiratorne infekcije,

– grip,

– čirevi,

– infekcije uha,

– sepsis,

– gljivična oboljenja.

Ehinaceja
 (ehinacea) blokira hijaluronidazu, enzim koj proizvode bakterije streptokoke, stafilokoke, pneumokoke i dr., i koji oštećuje ćelijsku opnu i omogućava dostup bakterijama i virusima u ćeliju.

Aktivna svojstva ehinaceje (ehinacea) nemaju neželjene pojave. Zato se savetuje njena upotreba kao preventiva.


Odricanje odgovornosti: Tekst je informativnog karaktera i ne može služiti  dijagnostici i lečenju.