fbpx
Gotu Kola2022-10-14T10:53:11+00:00

Latinski naziv: centella asiatica ili hyzrocotyle asiatica ili bacopa moninieri

Opis biljke: gotu kola je višegodišnja biljka koja raste u vodi ili u blizine vode.

Gde raste?

Gotu kola je biljka široko rasprostranena u vlažnim tropskim krajevima Indije, Šri Lanke, Madagaskara, Južne Afrike, Kine. Poreklom je iz Indije.

Koji deo biljke se koristi kao lekovito sredstvo?

U medicinske svrhe koristi se koren i list.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima?

Gotu kola se koristi za detoksifikaciju krvi, kao tonik (sredstvo za opšte jačanje organizma, ukljucujuci povecanje prirodnog tonusa mišica) i diuretik. Prihvaćeno je delovanje gotu kole u lečenju bolesti kože, krvi i nervnog sistema.

Gotu kola je korisna za povećanje inteligencije (povećava moć shvatanja i razumevanja), pomaže u transformaciji seksualnih fluida, pomaže pravilnom toku energije izmedu desne i leve strane mozga. U homeopatiji se koristi protiv lepre i TBC-a plus protiv sifilisa, psorijaze, cervicitisa, vaginitisa i protiv plikova. Farmaceutske firme na Zapadu je preporucuju protiv nervnih poremećaja, reumatizma, groznice i za snižavanje povišenog krvnog pritiska. Koristi se protiv Alzeheimerove bolesti i bolesti demencija (staracka senilnost, zaboravnost…).

Gotu kola se primenjuje da bi pospešila zarastanje rana i smanjila veličinu ožiljaka.

Gotu kola se terapiji kod lupusa eritematozusa, elefantijaze, raka uterusa, bolesti jetre (kao što su ciroza i žutica odn. hepatitis), atrofije mišica. Dobra je za isceljivanje lezija oka te za pojačanje rasta kose, protiv čira na želudcu i kod bolesti grla. Zapaženo je i njeno blagotvorno delovanje na nadbubrežne (adrenalne) žlezde.

Gotu kola se može uzimati sama za sebe ili u kombinaciji sa drugim biljkama. Gotu kola poboljšava pamćenje. Gotu kola deluje protiv kongestije kao i kod problema sa sinusima.

Stanje u kojima gotu kola može da bude od pomoći:

– hronična venska insufecijencija,

– hipertenizija,

– proširene vene,

– hemoroidi,

– kod čireva na kože,

– ubrzava regeniraciju tkiva i zarastanje rana, ožiljaka i manjih opekotina, naprimer od sučanja,

– redukuje manje upale na kože i pojavu sitnih bora,

– poboljšava mentalnu funkciju i moždanu cirkulaciju,

– poboljšava koncentraciju i pamčenje,

– olakšava stanje depresije i uznemirenosti,

– redukuje celulit,

– daje energiju,

– poboljšava san,

– stimuliše imunološki sistem.

Primarni aktivni sotojci gotu kola su saponini. Oni prvenstveno deluje kao antioksidanti i utiču na stvaranje kologena, koji čini osnovu svih vezivnih tkiva, inhibiraju njegovu hiperprodukciju kod nastanaka ožiljaka. Na taj način pozitivno utiču na regeneraciju tkiva.  Najiviše kliničkih podataka  o delotvornosti gotu kole vezano je za proširene vene i hemoroidi.  Na ispitivanjima koji su rađeni na ljudima  koji su uzimali od 30 do 180 mg. gotu kola dnevno tokom četiri nedelje, utvrđeno  je da ekstrekt gotu kola dovodi do poboljšavanja funkcije vena (manji otoci nogu i zglobova, lakši protok krvi).


Odricanje odgovornosti: Tekst je informativnog karaktera i ne može služiti  dijagnostici i lečenju.