fbpx
Hidrastis2019-04-01T08:30:53+00:00

Latinski naziv: Hydrastis canadensis

Sinonimi: kanadski ljutić, kanadski žuti koren, goldenseal, kanadska zutika

Opis biljke: višegodišnja biljka visine do 30 cm. Koren je debeo žute boje. Obrazuje jedan zeleni cvet. Plod je crvena mesnata voćka.

U prirodi hidrastis (goldenseal) raste na jugo-zapadu Kanade i severu SAD.

koren (sakuplja se u jesen). Najbolje kod biljaka nakon 3 godine starosti.

Hidrastis (goldenseal)  je kao lekovita biljka dospela u savremenu fitoterapiju iz tradicionlane medicine Čiroki indijanaca. Oni su koristili koren ove biljke u mnoge svrhe. Koristili su je čak, i za lečenje karcinomnih oboljenja. Zbog pigmenata koji ulaze u sastav korena biljka se koristila i kao sredstvo za bojenje iz lepu žutu boju. U zapadnoj medicini njena značajnija primena počinje krajem 19. veka.

Sama biljka je jedan od najdelotvornijih priridnih „antibiotika“. Veoma je jako adaptogeno sredstvo (pomaže organizmu da se što lakše i kvalitetnije adaptira na uslove životne sredine). Deluje i kao tonik (prirodni stimulans), daje dodatnu snagu i potpomaže kod osećaja umora i malaksalosti.

Veoma je efikasan kod bolesti gastroenterološkog sistema, naročito izazavanih bakterijskim infekcijama. Povoljno utiče na lučenje žludačnog soka, poboljšava varenja, lučenje žuci i rad jetre. Potpomaže kod zatvora i reguliše stolicu. Tonizira (poboljšava rad žlezde gušteraci).

Poznat je po svom blagotvornom delovanju na imunitet. Čini organizam otpornijim na sve vrste infektivnih bolesti. Osim navedenog, poboljšava cirkulaciju, jak je antiseptik, i ima izraženo antiupalno, antifungicidno i  antibakterijalnodelovanje. Hidrastis (goldenseal) ima u svom sastavu alkaloide (hidrastin, berberin i neke druge). Berberin uništava mnoge bakterije i gljivice. Takođe stimuliše proizvodnju makrofaga koji su bitan faktor imunog sistema čoveka.

Poznato je pozitivno delovanje hidrastisa (goldenseal) na kožu. Koristi se u dermatologije radi smanjivanja pojave čireva, akni i gnojnih oboljenja koži.

Nakod 8 nedelja korišćenja preporučuju se pauza od 7 dana posle čega se tretman lečenja hidrastisom (goldensealom) može produžiti ili se preparat povremeno može koristiti u preventivne svrhe.

Expert:

Edukacija: