Hiperlipidemija
Fitoterapija, Korisni saveti za zdravlje, Novosti, Vesti

Hiperlipidemija – Povećana koncentracija masnoće u krvi

Hiperlipidemija je poremećaj kod kojeg se u krvi nalaze povećane količine lipida, odnosno masti u krvi, što vodi ka aterosklerozi. Ovaj poremećaj metabolizma masti, sve češće nazivan dislipidemija.

Lipid je naučni pojam za masnoće u krvi koje obavljaju važne funkcije u telu, ali ako u organizmu imamo višak lipida, oni nam mogu uzrokovati zdravstvene probleme.

Hiperlipidemija najčešće znači da imate visok nivo holesterola i triglicerida u krvi, a neretko je jako važan faktor kod ateroskleroze i bolesti srca.

Ateroskleroza  povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara te drugih kardiovaskularnih bolesti.

Moždana ateroskleroza u kombinaciji sa hipertenzijom (povišenim krvnim pritiskom) i povišenim protrombinom (proteinom krvne plazme) često se komplikuje i krvarenjem u mozgu, što za posledicu može imati ili paralizu delova tela ili smrt! Veoma često ova bolest uzrokuje demenciju. Zbog svega je važna pervencija ateroskleroze, a u tome će pomoći zdrava ishrana, fizičke aktivnosti koje mogu da umanje nivo lipida i lekovito bilje

Simptomi hiperlipidemije

Hiperlipidemija najčešće ne uzrokuje nikakve simptome, ali kada je broj lipida u porastu onda se na tetiva i koži javljaju masne nakupine. Veoma visok nivo triglicerida mogu uzrokovati povećanje jetre i slezine, kao i simptome pankreatitisa (vrlo jak bol u stomaku).

Uzroci hiperlipidemije

Može da bude nasledna ili stečena.

Stečene mogu da budu primarne i sekundarne, koje su posledica hipotireoze, nefrotskog sindroma, opstruktivne žutice, dijabetesa i nekih lekova (beta blokatori, tiazidi, estrogen i kortikosteroidi).

Lipidi mogu da budu egzogeni (uneti hranom) i endogeni (nastali u organizmu). Najčešće uzrokovana lošim životnim navikama.

Lekari u tom slučaju upućuju na gojaznost, pušenje i nedostatak fizičke aktivnosti. Ona takođe može biti uzrokovana bolestima bubrega i štitne žlezde, dijabetesom i trudnoćom.

Istraživanja su pokazala kako muškarci stariji od 45 godina imaju veće izglede za razvoj hiperlipidemije, dok se kod žena ona pojavljuje tek 10 godina kasnije, to jest u 55. godini.

Testiranje hiperlipidemije

Pošto hiperlipidemija obično ne uzrokuje nikakve simptome, za dijagnozu je potreban krvni test. Vaš test će pokazati visinu koncentracije lipida u vašoj krvi, on će biti upoređen sa normalnom količinom lipida.

Ako je potvrđeno postojanje hiperlipidemije, lekar će vam preporučiti terapiju lekovima, promenu životnih navika ili oboje. Vaš lekar će takođe utvrditi da li imate povećan rizik za dobijanje ateroskleroze ili drugih faktora bolesti srca.

Procesom krvnih testova meri se ukupna količina LDL-a ( „lošeg holesterola“), HDL-a ( „dobrog holesterola“) i količina triglicerida.

Da biste ostvarili rezultate za niske rizike za oboljevanje od srčanih bolesti, vaše poželjne nivoi lipida će biti:

LDL manje od 130 mg / dl
HDL veći od 40 mg / dl (muškarci) ili 50 mg / dl žene
Ukupni holesterol manji od 200 mg / dl
Postojanje triglicerida manje od 200 mg / dl

Lečenje hiperlipidemije

Lečenje će zavisiti od vašeg nivoa lipida u organizmu.

Cilj kod lečenja hiperlipidemije je snižavanje LDL holesterola ( „lošeg holesterola“). Ukoliko promene vaših životnih navika ne pomognu, lekar vam može preporučiti uzimanje lekova. Uopšteno se lekovi preporučuju muškarcima starijim od 35 godina i ženama u postmenopauzi.

Jedite više voća i povrća, a manje namirnica punih masnoća, uvedite barem jednom nedeljno riblji meni jer ribe kao što su skuša, sardine i losos sadrže omega-3 masne kiseline koje mogu smanjiti nivo triglicerida u krvi.

Još jedan način da unesete više omega-3 kiselina u organizam je konzumiranje dodataka ishrani koje ih sadrže. Svakako, dodaci ishrani će vam omogućiti unos ne samo omega-3 kiselina, nego i drugih raznih vitamina i minerala.

Štetne navike kao što je pušenje osim što škode zdravlju, mogu smanjiti nivo HDL-a, suziti i oštetiti krvne sudove. Ako pušite, a saznali ste da imate hiperlipidemiju, preporučljivo je da prestanete.

Samo brzo hodanje 20 do 30 minuta, par puta nedeljno će doprineti vašem zdravlju. Takva vrsta vežbe može vam pomoći u gubljenju ili održavanju težine, u smanjenju stresa i nivoa triglicerida i LDL-a, a povećanju HDL-a.

Preporuka ruske biljne farmacije za pervenciju i sprečavanje hiperlipidemije:

ATEROBALANS - Pomaže u regulisanju povišenog krvnog pritiska

Aterobalans – reguliše krvni pritisak

Altajsko lekovito bilje, koje ulazi u sastav ruskog fitočaja – ATEROBALANS,  pomaže u regulisanju povišenog krvnog pritiska koji je najznačajniji faktor rizika za nastanak moždanog udara i među najznačajnijim za nastanak srčanog udara.

 

 

 

 

LECITIN - podrška radu jetri

 

Lecitin – neophodan za prevenciju ateroskleroze

Neophodan je telu za održavanje optimalnog nivoa holesterola u krvnoj plazmi što je izuzetno bitno, jer visok nivo holesterola vremenom dovodi do pojave ateroskleroze.

 

 

 

 

 

 

Neurostrong – je namenjen za poboljšanje mikro-cirkulacije

Štiti krvne sudove, naročito krvne sudove mozga od produkata koji nastaju usled nedovršenog procesa oksidacije. Smanjuje gustinu krvi kao i verovatnoću stvaranja tromba.

 

 

 

 

 

TOKSFAJTER LUKS - prirodno i jednostavno čišćenje organizma

TOKSFAJTER LUKS – prirodno i jednostavno čišćenje organizma

Toksfajter Luks je visoko efikasni enterosorbent na bazi dijetalnog vlakna, biljnih fermenata, probiotika i lekovitog bilja. List bokvice, sublimirana cvekla, pšenične mekinje, jabučni pektin vezuju i izbacuju iz organizma radionukleide, soli teških metala, toksične metabolite i druge štetne materije.

Ove komponente značajno poboljšavaju funkcionisanje želudačno – crevnog trakta, potpomažu izbacivanju holesterola, vrše profilaksu razvoja ateroskleroze, gojaznosti, smanjuju osećaj gladi.

 

 

 

 

Izvor: Ruski dokor

Više o preparatima možete pronaći na našem sajtu www.rulek.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *