sokovi
Duh i zdravlje, Korisni saveti za zdravlje, Vesti, Zanimljivosti

Kako pomažu sokovi od krastavca, paprike, peršuna…

O voćnim sokovima se manje više sve zna, a sokovi od povrća su pomalo nepravedno zapostavljeni. Sokovi od povrća se, baš kao i voćni sokovi, preporučuju pre svega obolelim osobama u toku oporavka, tj. rekovalescentima, ali i potpuno zdravim osobama.

Sokovi mogu da se kombinuju ili uzimaju zasebno. Svaka biljka u sebi sadrži neki od sastojaka koji može blagotvorno da utiče na određenu bolest.

Krastavac je odličan diuretik, maslačak sadrži supstance za jačanje, a koren i list rotkve umiruju. Sokove možete samo piti ili njima prelivati recimo bareni pirinač, ili neko dugo jelo.

Sok od krastavca

  • Sadrži kalijum i dobar je kod visokog pritiska, jača desni, nokte, kosu, pomaže kod reume…

Dva krastavca srednje veličine dobro operite, odsecite im krajeve i iseckajte na kolutove. Ubacite u blender. Ako je smeša gusta, dodajte joj malo vode.
Sok od krastavca možete kombinovati sa sokom od šargarepe, što jača krvne sudove i srce.

Sok od maslačka

  • Maslačak neutrališe višak kiseline i normalizuje bazni sastav u organizmu.

Od maslačka se koriste list i koren, svež sok se dobija kuvanjem, pa nije naodmet dodati i malo soka od repe. Jednu šaku maslačka kuvati najmanje sat vremena. Ostaviti da odstoji pola sata, procediti i pijuckati dobijenu količinu ceo dan.
Pomaže i kod bolesti kostiju.

Sok od paprike

  • Paprika sadrži silicijum, koji je dobar za rad lojnih žlezda i žučnog kanala.

Oko 50 mililitara ovog soka svaki dan dobro dođe onima koji pate od gasova u stomaku. Papriku oprati i skuvati. Ocediti i popiti — jednu čaša na dan.

Sok od peršuna

  • Peršun pomaže radu štitne i nadbubrežne žlezde. Uspešno se koristi i kod vodene bolesti, konjuktivitisa, problema sa urinarnim traktom i bolesti ženskih ili muških polnih organa.

Sok je jak i ne treba ga piti u velikim količinama. Dnevno je dovoljno popiti 30 do 60. Kuva se kao običan čaj. Svež peršun se prelije čašom ključale vode, odstoji pola sata, a potom procedi.

Sok od rotkve

  • Ovo je jak sok i treba ga piti u kombinaciji sa sokom od šargarepe. Obnavlja sluzokožu, umiruje i čisti organizam.

Koren i list biljke kuvajte jedan sat (jednu šaku). Ohladite i procedite. Tome dodajte sok od šargarepe. Dobijenu količinu pijte tokom celog dana u malim gutljajima, pre jela.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *