fbpx

Kako regulisati šećer u krvi

Glukoza je glavni tip šećera koji se može pronaći u našem krvotoku, a telo ga dobija isključivo iz hrane koju unosimo. Glukoza se smatra važnim izvorom energije i neophodno je da procesi produkcije, apsorpcije i skladištenja šećera protiču normalno.

Međutim, usled određenih faktora dešava se da vrednosti glukoze postaju poremećene momentalno ili trajno, u slučaju pojave dijabetesa. Postoje prirodna sredstva koja svojim dejstvom mogu dovesti te količine u normalu bez nuspojava.

UVEĆANE VREDNOSTI GLUKOZE U KRVOTOKU DOVODE DO DIJABETESA

Pankreas proizvodi dva tipa hormona važna za regulaciju šećera u krvotoku. Insulin spušta nivo glukoze, dok glukagon podiže.

U slučaju da telo ne stvara insulin ili organizam ne reaguje na njega, dolazi do povećanja količina šećera u krvi i razvoja bolesti kao što je dijabetes.

Često je veoma teško utvrditi povišenu glukozu i postojanje mogućeg preddijabetskog stanja ili same bolesti jer se dešava da analiza krvi pokaže normalne vrednosti, a da zapravo insulin nema efekta ili ovaj hormon se ne stvara od strane pankreasa u potrebnim količinama.

Nivo šećera u krvi manji od 140mg/dl smatra se normalnim. Ako je izmeren iznos između 140 i 199 mg/dl dijagnostikuje se preddijabetsko stanje ili insulinska rezistencija, dok se svako očitavanje preko 199mg/dl smatra dijabetesom.

TIPOVI DIJABETESA

DIJABETES TIP 1 nastaje kada odbrambeni mehanizam tela detektuje i uništava ćelije pankreasa zadužene za stvaranje insulina na isti način kao što eliminiše uzročnike infektivnih bolesti. Rezultat je prestanak produkcije insulina od strane pankreasa i usled toga nivo glukoze u krvotoku je prevelik.

Osobe sa ovim tipom dijabetesa moraju svakog dana da uzimaju insulin iz drugih izvora – uglavnom ubrizgavanjem pomoću insulin pena. Dijabetes tip 1 se mahom javlja kod dece ili mladih ljudi, mada nije isključen razvoj ove bolesti u bilo kom životnom dobu.

DIJABETES TIP 2 se smatra češćim oblikom dijabetesa i u tom slučaju pankreas ne stvara dovoljno insulina ili telo ne reaguje adekvatno na insulin.

Javlja se uglavnom u srednjim godinama, a faktori rizika su genetika i gojaznost, kao i hipretenzija i manjak fizičke aktivnosti. Postoje mnogi načini pomoću kojih se može sprečiti pojava ili napredak dijabetesa tipa 2.

KARAKTERISTIČNI SIMPTOMI

Prvi simptomi dijabetesa tipa 1 se javljaju veoma brzo, dok u slučaju dijabetesa tipa 2 nastupanje prvih znakova traje godinama i neretko budu blagi i skoro neprimetni.

Među najčešćim simptomima ’’šećerne bolesti’’ nalaze se pojačana glad i žeđ, hroničan umor i zamagljen vid. Pacijenti se suočavaju i sa ukočenim zglobovima u predelu šaka i stopala i ranama koje sporo zarastaju.

Kod dijabetičara uobičajena pojava je i nagli gubitak telesne težine. Koža je suva i svrbi, pogotovo u predelu genitalija.

Pacijenti često imaju problem sa rekurentnim gljivičnim infekcijama, jer organizam dijabetičara pogoduje opstanku gljivica kojima je šećer glavna hrana. Dolazi do česte potrebe za uriniranjem (naročito noću), bolova u predelu abdomena i suvoće usta.

Neophodno je znati da pacijenti sa dijabetesom tipa 2 često nisu svesni da su bolesni. Pravovremena dijagnoza i redovna kontrola opšteg zdravlja potrebni su da bi se na vreme sprečile komplikacije poput oštećenja vida i bubrega, kardiovaskularnih oboljenja i infarkta miokarda.

FAKTORI RIZIKA

Istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala su da devet od deset pacijenata obolelih od dijabetesa ima problem sa gojaznošću. Dakle, gojaznost je broj jedan faktor rizika za nastanak dijabetesa.

Dobre vesti su da gubitak telesne mase predstavlja važan korak u zaustavljaju razvoja postojeće bolesti kao i prevencije prelaska iz stanja insulinske rezistencije u dijabetes.

Medicinski stručnjaci savetuju redovnu kontrolu nivoa šećera u krvi nakon 45. godine jer se u tom dobu mahom javlja dijabetes tipa 2. Sa godinama se smanjuje broj ćelija pankreasa zaduženih za stvaranje insulina, što zahteva kontrolu i praćenje.

Ukoliko neko od Vaših bliskih članova porodice ima dijabetes bilo kog tipa, postoji verovatnoća da ćete i Vi imati isti zdravstveni problem tokom života. Ako više od pola dana provodite u sedećem ili ležećem položaju, rizik od nastanka dijabetesa je u porastu.

STRATEGIJA DELOVANJA KOD DIJABETESA TIPA 1

Dijabetes tip jedan je opasno stanje koje može ugroziti život pacijenta ukoliko se ne tretira svakodnevno. Pre svega, insulin se ubrizgava putem insulin pena i više puta tokom dana i noći se kontroliše nivo šećera u krvi prema smernicama lekara koji prati stanje pacijenta.

Pacijent mora imati regulisan plan ishrane i prilagođene obroke. Pored toga, neophodna je i fizička aktivnost u skladu sa godinama i opštim zdravstvenim stanje obolelog.

Kombinacija svih ovih metoda pomoći će u održanju optimalnog nivoa šećera u krvotoku i sprečiti moguće kratkoročne i dugoročne komplikacije uključujući i situacije gde život bolesne osobe može biti doveden u pitanje.

STRATEGIJA DELOVANJA KOD DIJABETESA TIPA 2

Modifikacije vezane za način života često su najpotrebnije za stanje kao što je dijabetes tipa 2 radi prevencije daljeg napredovanja bolesti i potencijalnih komplikacija. Zdravom ishranom i aktivnim načinom života uspešno ćete kontrolisati svoju telesnu težinu i količinu glukoze u krvi.

Sportske aktivnosti i vežbe pomažu insulinu da efektivno deluje, a usput se snižava krvni pritisak i sprečava razvoj kardiovaskularnih oboljenja. Redovna kontrola nivoa šećera u krvotoku je takođe značajno bez obzira da li imate ili nemate propisanu terapiju koju morate poštovati pored izmena u životnim navikama.

Pacijentima su na raspolaganju brojna prirodna rešenja za šećer u krvi čije delovanje održava izmerene vrednosti u granicama tolerancije i poboljšava opšte zdravlje.

POZNATE BILJKE KOJE POMAŽU U REGULACIJI ŠEĆERA U KRVI

  • MAHUNE PASULJA smatraju se obaveznom stavkom na spisku poželjnih namirnica za osobe sa dijabetesom tipa 1 ili 2. Hranljive su i prepune vlakana, proteina, vitamina i minerala i između ostalog značajne su za normalizaciju metabolizma i nivoa glukoze u krvi.

Cink iz pasulja stimuliše rad pankreasa. Antioksidansi iz mahuna pasulja povoljno deluju na čitav kardiovaskularni sistem i doprinose u lečenju poremećaja rada i bolesti organa koji spadaju u njega. Osim toga, jačaju imunitet i čiste telo od toksina.

  • ZLATNI KOREN poznat je po tome što stimuliše rad pankreasa. Zovu ga i carska biljka.

Zlatni koren se ceni u tradicionalnoj medicini altajskih naroda i po tome što predstavlja riznicu snažnih antioksidanasa, prirodan izvor energije i prirodno sredstvo koje pomaže u tretiranju malignih oboljenja.

Zlatni koren se koristi u formi čaja ili kao deo prirodnih proizvoda namenjenih za dijabetičare i druge grupe pacijenata, ali i poboljšanje stanja organizma zdravih osoba.

  • CRVENI KOREN potiče sa Altaja i predstavlja retku biljku bogatu cinkom i zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu preporučuje se dijabetičarima i osobama sa insulinskom rezistencijom. Osim korena, koristi se i nadzemni deo ove zeljaste biljke.

Pored toga što podstiče rad pankreasa i utiče na regulaciju šećera u krvi, crveni koren usporava razvoj ateroskleroze, poboljšava cirkulaciju i pozitivno utiče na obnovu zidova kapilara.

Deluje kao prirodan detoksikator i neutralizator slobodnih radikala. Flavonoidi biljke direktno utiču na rad prostate u pozitivnom smislu.

  • SMILJE se smatra najboljim prirodnim sredstvom za negu svih tipova kože i ponekad se zaboravi koliko je ova biljka značajna za narušen balans glukoze u krvotoku i stanja poput dijabetesa.

Čaj od smilja koristi se za čišćenje jetre i podsticaj izlučivanja žuči. Smilje ima primenu i kod respiratornih tegoba gde deluje tako što ublažava kašalj. Kod topikalne upotrebe koristi se za ekcem, hematome, proširene vene, bore, ožiljke, strije…

PRIRODNI PREPARATI ZA REGULISANJE ŠEĆERA U KRVI

1. GLUKONORM je dostupan u formi čaja i kapsula.

Preparati na bazi prirodnih sastojaka blagotvorno deluju na pankreas održavajući optimalan nivo šećera u krvi.

U Glukonorm čaju i kapsulama nalaze se mahune pasulja, zlatni koren, crveni koren i smilje, ali i drugo lekovito bilje poput trepetljike i maslačka.

Svi sastojci zajedno imaju snažno dejstvo i održavaju nivo glukoze u normalnim vrednostima, uz normalno odvijanje metaboličkih procesa i jačanje imunološkog sistema.

Glukonorm biljni proizvodi namenjeni su osobama koje pate od dijabetesa tipa 1 i 2, kao i ljudima koji su pod rizikom od ’’šećerne bolesti’’.

2. HEPAFORM pomaže kod oboljenja endorkinog sistema gde se ubraja i dijabetes.

Pored toga, ove tablete napravljene od sprašenog semena čkalja blaženog i ekstrakta ovsa doprinose i normalnom funkcionisanju jetre, neutralizaciji toksina i poboljšanju metabolizma.

Hepaform se ne koristi samo kod slučajeva gde postoji dijabetes, već i u prevenciji.

Rešava problem gojaznosti, faktora rizika za nastanak dijabetesa tipa 1 i 2.

Osim što snižava šećer u krvi, smanjuje i količinu ukupnog holesterola u krvotoku.

3. PANKREA podstiče lučenje insulina i uopšte poboljšava rad pankreasa i jetre.

Ima i izražena protivupalna i antimikrobna dejstva. Ovaj čaj u formi briketa se preporučuje za hronični pankreatitis i gastritis.

Pogodan je za oba tipa dijabetesa, kao i druga stanja gde je šećer u krvi povećan.

Agrimonija i plava zlatnica umiruju autoimune procese u telu, trepetljika reguliše rad creva, dok mlečni čkalj poseduje izvrsna detoksikaciona svojstva.

Fitočaj Pankrea pogodan je za kontinuiranu upotrebu i slobodno se može kombinovati sa svim lekovima i hranom. Tri meseca je minimalni period korišćenja.

4. IMUNORM je pre svega namenjen za stimulaciju imunološkog sistema, ali je odličan i kao pomoćno sredstvo kod povišenog nivoa glukoze u krvotoku.

Sjajan je za tretiranje infekcija i hroničnih upalnih procesa, uključujući i slučajeve rekurentnih infekcija kod dijabetičara.

Zlatni koren je jedan od glavnih sastojaka, a pored njega prisutni su virak, badan, kopriva, šipurak i levzeja.

Sjajna kombinacija odabranih prirodnih sastojaka deluje pozitivno na kardiovaskularni sistem, otklanja iscrpljenost, stimuliše procese razmene materija u organizmu i korisna je u prevenciji onkoloških oboljenja.

IZVORI:

https://www.healthline.com/nutrition/15-ways-to-lower-blood-sugar

https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-lower-blood-sugar

Pogledajte preparate iz naše ponude

2021-12-13T12:56:18+00:00

Leave A Comment