prva pomoć pri varenju
Duh i zdravlje, Fitoterapija, Korisni saveti za zdravlje, Vesti, Zanimljivosti

Saznajte kako rešiti problem varenja

Loše varenje dovodi do: gojaznosti, alergije na hranu, osteoporoze, anemije, dijabetesa i drugih ozbiljnih oboljenja. Pitali smo doktorku Jelić iz Ruskog Biljnog Centra: ,,Kako držati funkciju varenja pod kontrolom?“

Digestivni trakt neprekidno snabdeva naše telo vodom, elektrolitima i hranom. U njemu se odvija, lučenje digistivnih sokova i varenje hrane, upijanje produkata varenja, cirkulacija krvi kroz gastrointestinalni trakt – kontrola svih ovih funkcija vrši se  nervnim i hormonskim sistemom.

U želudcu se, u uslovima ekstremne kiselosti odvija razgradnja hrane. Taj proces se nastavlja i u crevima. Svojom velikom duzinom, tanko crevo predstavlja selektivni filter (upijač) jednostavnih hranjivih materija- šećera, masti, aminokiselina, vitamina i minerala.

Debelo crevo predstavlja skladište nesvarene hrane i vrši prenos fekalnih materija do njihovog izbacivanja. Jetra ima najznačajniju ulogu kao veliki biohemijski centar prerade hranjivih materija, proizvodnje krvnih proteina, zuči holesterola, skladište glikogena, vitamina i gvožđa. Jedan je od najvitalnijih  organa organizma. Pankreas proizvodi enzime za obradu hrane, ali luči i dva važna hormona za kontrolu metabolizma – glukagon i insulin.

KOJI SU SIMPTOMI POREMEĆAJA VARENJA?

– gasovi,

– bol u abdomenu, osećaj peckanja u gornjem delu stomaka,

– osecaj nadutosti,

– podrigivanje,

– mučnina,

– povraćanje.

 

UKOLIKO IMATE NEKE OD OVIH SIMPTOMA – IMATE POREMEĆAJ VARENJA 

ŠTA PROUZROKUJE LOŠE VARENJE?

-stres

– prejedanje, prebrzo jedenje, nedovoljno žvakanje hrane, unošenje hrane kada ste umorni,

– konzumiranje uglavnom kuvane hrane – premalo svezih namirnica, nedovoljno vlakana u hrani,

– konzumiranje kafe, gaziranih pića, nikotina i alkohola,

– konzumiranje hrane na koju ste alergični,

– nedostatak hlorovodonične kiseline (u tom slučaju se teže vare proteini), nedostatak digestivnih enzima (što ometa apsorpciju vitamina i minerala),

– čir na dvanaestopalačnom crevu ili zeludcu, problemi sa crevima, jetrom, pankreasom i žučnom kesom.

Ako se hrana ne vari dobro, ona  ne može da se fermentira u crevima. Tako se stvara vodonik i ugljen-dioksid, koji uzrokuju nadimanje i bol.

KAKO POMOĆI ORGANIZMU?

 1. Vodite računa o ishrani- unosite prirodne digestive kao što su papain iz papaje i bromelin iz ananasa. Jedite više sirove hrane, nego kuvane. Sirova hrana sadrzi enzime koji pomazu varenju, a oni se gube na temp. koja je veća od 49℃, prilikom kuvanja. Izbegavajte masnu hranu ali obavezno i sledeće kombinacije:

  – mleko i šećer,

  – voće i povrće,

  – šećer i proteine.

   

 2. UNOSITE DOVOLJNO TEČNOSTI – dan započnite sa čašom vode.  Ne pijte tečnost u toku jela, razblažićete stomačne sokove koji su nam potrebni za varenje. Preporučeno je ne konzumirati tečnosti posle 18h uveče.

 3. Koristite lekovito bilje, koje odlično poboljšava varenje.
 4.  Važno je jesti u određeno vreme, kada ostanete gladni dolazi do nakupljanja stomačnih sokova i to uzrokuje poremećeno varenje.
 5.  Nakon jela se preporučuje se lagana šetnja.

 6. Nemojte žvakati žvake, izbegavajte slatkiše, ne konzumirajte gazirana pića!
 7. Svaki zalogaj hrane sažvaćite dobro, 15-20 puta i olakšajte sebi varenje, pamtite staru rusku izreku: ,,Ko sporo žvaće – dugo živi“.

POMOZITE VAŠEM ORGANIZMU KVALITETNIM PROGRAMOM ZA POBOLJŠANJE VARENJA

Program je sastavljen tako da proizvode dopunjavaju delovanje jedno drugog a korišćenjem postiži se značajan rezultat na potpuno PRIRODAN način.

1. Prvi korak u programu je  čišćenje organizma sa preparatom TOKSFAJTER LUX.

Visoko je efikasan enterosorbent na bazi dijetalnog vlakna, biljnih fermenata, probiotika i lekovitog bilja. List bokvice, sublimirana cvekla, pšenične mekinje, jabučni pektin, vezuju i izbacuju iz organizma radionuklide, soli teških metala, toksične metabolite i ostale štetne materije.

Ekstrati lekovitog bilja koji ulaze u sastav imaju izrazeno antiimflamatorno i spazmolitičko dejstvo. Enzimi papain i bromelin doprinose procesu varenja hrane. Kompleks laktobakterija, koje ulaze u satav fitokompleksa, održavaju potrebnu mikrofloru creva u uslovima aktivnog izbacivanja toksina iz organizma, poboljšava otpornost organizma. Preporučila bih upotrebu ovog preparata min 15 – 20 dana, 3x dnevno po 3 – 4 kapsule, 30 min pre jela.

2. Nakon upotrebe TOKSFAJTER LUX –a, preporučujem upotrebu PANKREA ČAJA, Efikasnost ovog čaja je klinički potvrđena na odeljenju endokrinologije Altajskog kliničkog centra. U sastav ove mešavine ulaze endemske biljke dalekog Sibira, kao što su: altajska metvica, srdačica petoprsna, zizifora mirišljava, mlečni čkalj,  agrimonia, kadulja, trepetljika i prava zlatnica.

Ova biljna mešavina poboljšava sve funkcije pankreasa, jetre, poseduje izrazito antiupalno i antimkrobno delovanje, uništava proste parazititarne organizme, pospešuje lučenje žuči i funkcionisanje žučnih puteva, poboljšava rad creva i proces varenja, potpomaže efikasnijem iskorišćavanju hranjivih materija. Eliminiše spazam u crevima, suzbija gasove i nadutost stomaka.

Preporuka je 2 doze dnevno, ujutro i uveče 30 min pre jela. Čaj se priprema tako što se 1 briket prelije sa 200ml vruće vode, sačeka 5-7 min i spreman je za upotrebu. Dužina upotrebe može da se varira od 20 do 30 dana, uz kraće pauze od 7-10 dana- može da se nastavi bez ograničenja.

3. Uz Pankrea čaj preporučujem GASTROKALM MAKSI kapsule

 Efikasno normalizuju Phvrednst želudačnog soka, poboljšavaju  proces varenja hrane, a time i apsorpciju hranjivih materija. Sprečava rast i umnožavanje gljivica-Candide  i bakterija -Helicobacter pylori.

Preporučena doza je 3 x 1-2 kapsule, 30 min pre obroka. Može da se kombinuje sa Pankrea čajem. Dužina upotrebe može da se varira od 20 do 30 dana, uz kraće pauze od 7-10 dana, može da se nastavi u

kontinuitetu bez ograničenja.

4. Kao završni korak programa preporučujem preprarat HEPATON-2 , po dve tablete, 3 puta dnevno u trajanju od mesec dana. Jetra je jedan od najvažnijih organa u organizmu  ikao takav mora da se podržava celog života.  Redovno čišćenje i zaštita jetre trebalo bi da postane rutinska navika.

 

 Kombinacija ovih jedinstvenih fitokompleksa u značajnoj meri će olakšati Vaše varenje i učiniti da se dobro osećate a samim tim i da bolje funkcionišete u svakodnevnim aktivnostima.

Redovnom upotrebom navedenih saveta kao i programa regulacije zdravlja, sastavljenog od biljnih preparata, očistićete organizam,

 REGULISAĆETE VARENJE, pojačati imunitet i držati ZDRAVLjE POD KONTROLOM. 

RuLek

Slične objave

1 komentar na tekst “Saznajte kako rešiti problem varenja

 1. Veoma zahvalan autoru vrlo zanimljiv članak, podelio se na svom Facebook profilu I mojim
  prijateljima se dopalo. Vrlo jednostavan i jasan način izloženja informacije.
  Čekaću nove članke!.Odnedavno idem u teretanu,
  želim da počnem uzimati proteine za sticanje mišićne mase, evo našao sam nešto na
  internetu, može li me neko posavetovati šta je bolje izabrati od ovoga – Prodaja proteina
  ili možda posavetujete gde još da pogledam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *