fbpx
Neven – Kalendula2023-01-23T14:55:21+00:00

Naziv: Neven – Kalendula

Neven (lat. Calendula, officinalis) ili marigolds, je biljka sa mnogobrojnim nazivima. Tako se sreće kao: žutelj, zimorod, prstenčac, lončanica, rumen obični ili škotski neven i kalendula.

To je jednogodišnja biljka. Raste u visinu od 30 do 50 centimetara. Vrlo razgranata biljka, a ima uspravnu stabljiku prekrivenu sitnim dlačicama koje je štite od spoljašnjih uticaja. Listovi su joj duguljasti. Cvetovi nevena su tamnožuti do narandžaste boje.

Calendula je najbliži rođak atara, tratinčica i ostalih predstavnika velike porodice astera (Asteraceae). Mnogi je nazivaju „marigoldi“. Ova biljka s brojnim sunčanim cvetovima odavno je stekla veliku popularnost.

Opis

Calendula officinalis je kratkotrajna aromatična zeljasta biljka koja, naraste do 80 cm (31 in) visine, sa slabo razgranatim labavim ili uspravnim stabljikama. Listovi su duguljasto-kopljasti, dugi 5–17 cm ,dlakavi sa obe strane i sa rubovima celi ili povremeno talasati ili slabo nazubljeni. Cvasti su žute boje, sastoje se od debelog kapituluma ili cvetne glave prečnika 4–7 cm okružene sa dva reda dlakavih tzv.brakteja. U samonikloj biljci imaju jedan prsten cvetova zraka koji okružuju centralne cvetiće diskova. Cvetovi se mogu pojaviti tokom cele godine tamo gde su pogodni uslovi. Plod je trnovito zakrivljena ahena i prosečne mase 10,1 mg

Cvetovi su sakupljeni u glavičaste, narandžasto-žute krupne cvasti. Periferiju cvasti grade jezičasti cvetovi naslagani u 2-3 reda, dok su u sredini cevasti cvetovi. Omotač cvasti je od uskog,zelenog lepljivog i dlakama pokrivenim listićima. Cvet je vrlo karakterističan a ima lep miris, dok je cela biljka vrlo opornog ukusa i vrlo lepljiva. U cvetu nevena postoji etarsko ulje, saponini i mnogo drugih gorkih sastojaka. Narandžasta boja potiče od karotena i drugih pigmenata. Cveta od juna do novembra.

Gde raste kalendula ili neven?

Neven ili kalendula raste po livadama, po poljanama u društvu mnogih poljskih biljaka. Može se gajiti i u baštama i vinogradima. Postoje uzgajane vrste koje uzgaja sam čovek za svoju upotrebu i samonikle vrste koje je darivala priroda.

Bere se leti, kad je u punom cvatu.
Treba brati jarko-narandžaste, guste cvetove a ne blede i tanke.
Suše se brzo na promaji da bi sačuvali lepu prirodnu boju.

Raste u Sredozemlju, zapadnoj i srednjoj Europi i jugozapadnoj Aziji.
Neven ne podnosi vlažna i teško rastresita zemljišta tako da se zemlja pre sadnje mora duboko izorati.
Dubina setve treba da bude oko 3 cm. Seme se seje krajem marta meseca.

U toku vegetacije neven treba dobro okopavati radi održavanja rastresitog stanja i radi suzbijanja korova.
Cveta od juna pa sve do prvih mrazeva. Berba se vrši u punom cvatu biljke najčešće u toku juna.
Što se tiče navodnjavanja, ono se vrši samo u slučajevima velikih suša- krajem jula i početkom avgusta.
Neven daje prinos od 1,000 do 2,000 kg po hektaru.

Koji deo calendula ili nevena se koristi kao lekovito sredstvo?

Cvet nevena ima najviše lekovitog svojstva.
Cvet nevena sadrži do 3% karotenoida, uključujući karoten, rubixantin, likopen, lutein. Zatim, salicilnu, pentadecilnu i askorbinsku kiselinu. Osim toga, oni sadrže parafinske ugljene hidrate (sitosterol, gentriacontan), triterpenske glikozide, do 4% flavonoida, uključujući narcisin, ramnetin, saponine, inulin, tragove alkaloida, gumu (oko 3,4%) i esencijalno ulje.

Da bi cvetovi kalendula donosili maksimalnu korist, postoje određena pravila za njihovo sakupljanje. Na primer, započinje čim počinje cvetanje biljke. Ovo je najvažnije pravilo, u suprotnom cvet može izgubiti boju. Kada se cvetovi ne beru na vreme, oni su prilično sparuše tokom sušenja, što čini sirovinu lošeg kvaliteta.

Neven ima široku upotrebu kao lek u narodnoj medicini.
Vekovima se ova biljka upotrebljava i vekovima spašava ljudske živote. I danas se ova biljka upotrebljava u svrhu poboljšanja zdravlja kako od dece tako i odraslih.

Neven se najviše upotrebljava kao lek za kožna oboljenja.
Neven se pokazao kao dobar u tretmanu otvorenih rana, čireva, opekotina gde se može upotrebiti u obliku čaja masti ili kreme.
Nevenova mast je veoma poznata u širokoj upotrebi, ima je skoro svako domaćinstvo. Njom se mogu tretirati otvorene rane . Dijabetičari je koriste za negu stopala.

Koristi se i kod opekotina, ožiljaka, za negu ruku,lica i ostalih delova tela. Odlično je sredstvo za tretman hemoroida, kod pojedinih kožnih bolesti kao što su pojedine vrste dermatoza ( upalni procesi ), ekcema, psorijaze, ujeda insekata.

Za probleme želuca i creva, ginekoloških krvarenja, čišćenja krvi, upalnih procesa u organizmu, problema sa jetrom i žučnom kesom, problema sa pankreasom, matericom, groznicom, a i kod histeričnih napada, upotrebljava se u obliku čaja ili tinkture.

U narodu je poznato da neven ima snažno antiupalno dejstvo. Odlično je sredstvo za čišćenje celog organizma, obnavlja oštećenu sluzokožu unutrašnjih organa, a mnogi mu pripisuju i snažno antikancerogeno dejstvo.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima kalendula ili neven?

Kao veoma lekovita biljka koristi se za lečenje kožnih oboljenja, a upotrebljava se u prehrambenoj industriji kao začin. Najveću vrednost imaju latice. Cvet nevena se upotrebljavao još u davnim vremenima za lečenje oštećene slezine, obolele jetre, materice, bešike, groznice, histerije i drugih bolesti.

Neven sadrži mnoge korisne materije i ima širok spektar delovanja. Deluje antiseptički i antibakterijski, zaustavlja krvarenje, pojačava znojenje, stimuliše imunitet, deluje protiv grčeva i upala, pomaže zarastanje rana.

Tradicionalno se koristi u terapiji čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za regulisanje menstruacije, lečenje hemoroida, proširenih vena, analnih ekcema i upalnih procesa na koži. Ispiranje čajem od nevena može pomoći u lečenju vaginalnih infekcija.

U narodnoj medicini neven se upotrebljava i za lečenje konjuktivitisa, opekotina i promrzlina, nazeba, osipa, rana, i uboda insekata.

Ekstrakt nevena pokazuje citostatičku i antitumorsku aktivnost, što donekle opravdava upotrebu biljke za te svrhe. Najnovija istraživanja pokazuju da bi se mogao koristiti i u borbi protiv side.

Najviše se upotrebljava spolja, kao mast, ulje i topla obloga, a služi i za unutrašnju upotrebu u obliku čaja ili tinktura. Cvetovi nevena imaju moć i da rasteruju insekte i biljne štetočine, zbog čega se često i sade u baštama.

Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove , povećava lumen i snižava nivo holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom, glogom ili resnikom. Novija istraživanja su pokazala da neven snižava krvni pritisak i djeluje blago sedativno jer relaksira krvne sudove i povećava lumen, pa se preporučuje i kod angine pektoris.

Neven je dobar biljni antispazmatik (umiruje grčeve). Ova osobina se višestruko odražava u organizmu: otklanja grčeve materice i istovremeno je jača, što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija. Takođe, ublažava grčeve disajnog stabla pa je od pomoći kod astme.

Zahvaljujući sadržaju provitamina A, neven može blagotvorno da djeluje na poboljšanje vida. Čajem od nevena kvase se oči kod konjuktivitisa i iritacije očiju.

Neven izuzetno blagotvorno deluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A, od pomoći je kod psorijaze. U narodnoj medicini, od ove biljke prave se brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija, otklanja gnojne iscedke, pa se koristi protiv gnojenja korena nokta.

Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide. Izaziva znojenje, pa se koristi protiv povišene temperature i groznice. Takođe, utvrđeno je i antivirusno djelovanje.

Pored lekovitosti, neven je i izuzetno dekorativna biljka. Lako se gaji u bašti ili saksiji. Razmnožava se semenom. Cveta od maja do novembra. U lečenju se koristi cvet, a ređe cela biljka ili sveže ceđeni sok koji je izuzetno blagotvoran kod promena na koži.

U hemijskom sastavu kalendula sardži i mnoštvo minerala.

U sastavu kalendule najviše ima:

  • esencijalna ulja – uništavaju i inhibiraju razvoj patogena;
  • flavonoida – stimulišu proizvodnju žuči, učestvuju u zarastanju čira na želucu, olakšavaju grčeve mišića, neutrališu i uklanjaju štetne materije iz tela, sprečavaju tumore, ublažavaju upale;
  • kumarina – pomažu kod različitih upala;
  • karotenoiai – pigment koji promoviše sintezu vitamina A;
  • triterpenoida – grupa elemenata koji pružaju antiinflamatorna svojstva cveta, smanjuju holesterol, poboljšavaju prenos nervnih impulsa;
  • prisutni su tanini;
  • sterola – alkoholi slični u strukturi sa holesterolom, koji prolaze kroz digestivni sistem, apsorbuju se umesto njega, čime se smanjuje nivo holesterola u organizmu.

Lekoviti marigoli sadrže mnogo elemenata u tragovima kao što su cink koji pomaže u jačanju imunološkog sistema, selen – sprečava stvaranje atipičnih ćelija, poboljšava kardiovaskularni sistem, jača imunološki sistem.

Neven je biljka sa prisustvom molibdena – sprečava pojavu karijesa, zadržava fluorid. Bakar – pomaže u prevazilaženju upale. Kalendula sadrži i elemente kao što su kalijum, kalcijum, željezo i magnezijum.

Kontraindikacije za upotrebu kalendula

Osim indikacija za upotrebu, postoje kontraindikacije cvetova kalendula za upotrebu.

To uključuje sledeće slučajeve:

• netolerancija na komponente koje su u ovoj biljci raznovrsne u slučajevima:
• trudnoće;
• hipotenzije – biljka ima umanjujući efekat;
• istovremena upotreba sedativa, barbiturata;
• bradikardija;
• pogoršanje bolesti gastrointestinalnog trakta kod
• deca mlađa od 12 godina

Kako se koristi neven ili kalendula?

Neven ili kalendula se koristi i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Nalazi se kao sastojak u mnogim prirodnim preparatima, ali se koristi i kao čaj. Ako se koristi kao čaj onda se upotrebljava na sledeći način:

Jednu kafenu kašiku cveta nevena preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 10-15 min a zatim čaj procediti. Pije se tri puta dnevno po jednu šolju nezasladjenog čaja.

Ukoliko se koristi za spoljnu upotrebu čaj od nevena se spravlja na sledeći način:

Dve kašike cveta nevena preliti sa pola litra ključale vode. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 10-15 min a zatim čaj procediti.Nanosi se kao obloga na bolno mesto.

Zanimljive činjenice o nevenu ili kalenduli

U terapijskom smislu koristili su ga još stari Egipćani, odakle je prenet za Evropu. Za neven je inače karakteristično da nikada ne izgleda kao da je potpuno uveo, zbog čega je biljka i dobila ime “neven”.

Cveta od proleća do jeseni a u primorju i tokom cele godine.Rimljani su verovali da cveta svakog meseca, pa su mu i dali ime Calendula. Ova latinska reč označavala je u starom Rimu prvi dan u mesecu.

U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi (zahvaljujući kojima neven ima divno narandžaste cvjetove), malo etarskog ulja neprijatnog mirisa i nekoliko organskih kiselina.

Neven je bitan sastojak čajnih mešavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zaceljuje ranice na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje zuči. Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog creva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.

Prvi hrišćani nazivali su neven “Marijino zlato” Neven je lepa, ukrasna, ali i veoma lekovita biljka, koja može da cveta gotovo cele godine. Zbog toga je dobila ime Calendula, što na latinskom jeziku znači – cele godine.

Lekovita svojstva nevena su naširoko poznata. Na primer, infuzija od nevena se koristi za ispiranje usta i grla kada se pojave prvi znaci prehlade. Upotreba infuzije od nevena će takođe pomoći kod bolesti želuca, creva, jetre, žučne kese. Ona ima blagotvoran učinak na kardiovaskularne bolesti, jer je poznat po tome da umereno snižava krvni pritisak.

Zanimljiv je mineralni sastav nevena. Dakle, cvetovi nevena sadrže kalijum (29,8 mg/g), kalcijum (11,4 mg/g), magnezijum (2,5 mg/g), bakar (0,86 μg/g), cink (1, 31 μg/g), molibden (1,47 μg/g), selen (4,2 μg/g), bor (48,4 μg/g), ali i neke druge minerale u tragovima.

Fitokompleksi na bazi nevena ili kalendule koji se mogu pronaći u preparatima Ruske Biljne Farmacije Rulek

  • Gineknorm – fitokopmpleks namenjen ženskom reproduktivnom sistemu 90 kapsula
  • Mladomaston – aktivna profilaksa onkolođkih oboljenja dojke I reproduktivnih organa žena 60 kapsula
  • Proktol – pomoć kod hemoroida 10 supozitoria