fbpx
Kamilica2023-01-23T14:54:24+00:00

Latinski naziv: matricaria chamomilla

Sinonimi: kamomila, maternjak, kokotnjak, telenak, titrica…

Opis biljke: kamilica je jednogodišnja biljka sa razgranatom stabljikom visine od 20 do 50 cm. Listovi su dvostruko prstasto rascepljeni sa uskim končastim listićima. Cvetna stabljika je i na vrhu šuplja. Cvet ima bele latice, u sredini je jako žute boje, a iznutra šupalj. Ima veoma ugodan miris.

Gde raste?

Raste na zapuštenom, neplodnom zemljištu, poljima i uz puteve. Zbog česte upotrebe u raznim oblastima sve više se gaji i kao plantažna biljka.

Koji deo biljke se koristi kao lekovito sredstvo?

Za lek se skupljaju cvetovi i listovi.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima?

Pomaže kod nervnih poremećaja, neuralgija, razdražljivosti, nervne preosetljivosti, za umirenje, protiv nesanice, premorenosti.

Korisna je kod svih oboljenja želudca i creva (grčeva u želudcu, upale debelog creva, proliva, crevnog katara, katara želudca, nadutosti , kod viška želudačne kiseline).

Pozitivno deluje pri lečenju bubrega, jetre i žuči. Blagotvorno deluje na artritis, reumatizam i druge slične probleme koštano-zglobnog sistema. Koristi se za pripremanje obloga i ispiranje kod bolesti oka i raznih kožnih bolesti. Otklanja najrazličitije vrste upala.


Odricanje odgovornosti: Tekst je informativnog karaktera i ne može služiti  dijagnostici i lečenju.

Expert:

Edukacija: