fbpx
Kopriva2022-10-20T12:53:15+00:00

Naziv: Kopriva

Latinski naziv: urtica dioica

Sinonimi: koprvakopriva obična, pasja kupina, pitoma kopriva, žara.

Opis biljke: kopriva je dvodomna biljka s velikim korenom. Stabljika je uspravna visine do 1,5 m. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni, pilasti, na kratkim peteljkama.

Listovi i peteljke pokriveni sitnim iglicama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se odlome i izlivaju oštar sok na kožu, koji žari. Cvetne kopriva grančice nose ili muške ili ženske cvetove. Plod koprive je mali jednosemeni oraščić.

Kopriva izuzetno je bogata raznim korisnim sastojcima: belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr.

Gde raste kopriva?

Raste uz puteve, plotove i na zapuštenim mestima kao korov.

Koji deo biljke se koristi kao lekovito sredstvo?

Za lek se skuplja korenje (u proleće i jesen), listovi i vršike (u proleće), a cela biljka, tj. stabljika, cele godine. Seme se skuplja u avgustu.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima kopriva?

Čaj od cele biljke izbacuje sluz iz pluća (bronhitis), čisti želudac, jetru i creva, a ujedno je izvrstan lek protiv anemije, šuljeva, žutice, malarije (i svih drugih groznica). Pomešana s drugim biljkama kopriva leči čireve na želudcu i crevima, pospešuje varenje, smanjuje uzrujanost, nesanicu i nesvesticu.

Kopriva je dobar je lek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), obolele jetre, kamena u bibregu i dr. Kopriva je lek za čišćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, za zarastanje rana.


Odricanje odgovornosti: Tekst je informativnog karaktera i ne može služiti  dijagnostici i lečenju.