fbpx
Lan2023-01-23T13:52:16+00:00

Naziv: Lan

Lan (lat. Linum usitatissimum) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka sa kratkim vretenastim korenom. Stabljika je visoka (30-80 cm), uspravna, okrugla, bez dlaka, obrasla listovima, u gornjem delu je granata.

Listovi su naizmenično raspoređeni, lancetasti, dugački 2-3 cm, široki 2-4 mm, bez dlaka, zeleni ili sivozeleni. Liska je zašiljenog vrha, sa osnovom suženom u dršku.

Cvetovi su na vrhu stabljike na dugačkim drškama, nalaze se u cimoznim cvastima. Čašica i krunica su od po pet listića, krunični svetloplavi, ružičasti ili ljubičasti, na vrhu zaobljeni, a ka osnovi klinasto suženi i žućkasti.

Plod je loptasta čaura sa mnogo semena, 6-8 mm dugačka. Seme je do 5 mm dugo, do 2 mm široko, spljošteno, s jedne strane zaobljeno, s druge suženo. Svetlosmeđe je boje, sjajno, sluzavog i uljastog ukusa kada se zagrize, bez mirisa. Cveta od juna do avgusta.

Gde raste lan?

Samoniklo raste u poljima, pored puteva, po obodu šume; česta je biljka, rasprostranjena od ravničarskih do alpskih područja. Lan se gaji na plodnom zemljištu umerene klime gde traži dosta vode.

Lan se uzgaja na svim kontinentima. Uljani lan je kultura toplijih i suhih područja, pa se uzgaja više u južnim predjelima, dok predivom lanu više odgovara vlažnija i umjerenija klima. Uzgaja se za proizvodnju vlakana i semena iz kojega se dobija ulje.

Lan se upotrebljava za dobijanje vlakna (za rublje, posteljinu, peškire, odeću, presvlake za namještaj, cerade, šatore, vreće i druge tkanine), kučine (u građevnoj i automobilskoj industriji), pozdera (ogrjevni i izolacijski materijal, papir) i semena sa 35 – 47 % ulja (prehrambena industrija, hrana za ptice, lanene pogače, sapun, boje, lakovi, linoleum, uljano platno, štamparskih tinta, vaštačke koža, premazi za puteve otporne na soli i dr.)

Lan se komercijalno, radi semena, gaji uglavnom u Argentini, Urugvaju, Etiopiji, Rusiji, Indiji, Kini, Kanadi i u SAD. Rusija je najveći proizvođač lanenih tekstilnih vlakana sa 70% učešća u svetskom tržištu.

Koji deo lana se koristi kao lekovito sredstvo?

Lan se kosi ili čupa, a seme se odvaja mlaćenjem. Masno ulje se dobija ceđenjem zrelog semena. Treba voditi računa da seme, kada se dugo i nepropisno čuva, ne počne da klija, jer tada može biti otrovno.

Laneno ulje koristi se za izradu nekih farmaceutskih preparata. Ostaci posle ceđenja ulja se koriste kao stočna hrana bogata belančevinama.
Lan je nekada bio najvažnija tekstilna biljka, a sada je po značaju iza pamuka. Poreklo lana nije sasvim jasno jer je poznat kao kulturna biljka još od praistorije. Stari Egipćani su nosili odeću od lana, uvijali mumije u laneno platno, a slike biljke lana se mogu videti na zidovima u grobnicama. Stari Grci su uvozili lan davno pre hrišćanstva.

Lanena vlakna su izuzetno jaka, čvrsta i istegljiva. Upotrebljavaju se za izradu lanenog sukna, konca, grubog platna, kvalitetnog papira, izolacionih materijala.
Laneno seme se koristi u ishrani već preko 6 000 godina, a zbog svojih zdravstvenih prednosti proglašeno je super hranom.

Semenke lana dokazano pospešuju rad probave, smanjuju holesterol, uklanjaju potrebu za slatkom i nezdravom hranom, redukuju hormonski disbalans, tope kilograme, preventivno deluju na mnogobrojne bolesti i uspešno se bore protiv nekoliko tipa kancera.

Lanene semenke mogu biti smeđe ili zlatno žute boje i uvek su u obliku suze. Bez obzira na boju, semenke imaju istu nutritivnu vrednost i blag orašast ukus koji neće narušiti ukus hrane, ali će i u maloj količini pozitivno uticati na celokupno zdravstveno stanje.

Laneno seme i sve njegove hranljive vrednosti mogu delovati samo ukoliko je seme samleveno! Najbolje je da ga sameljete u mlinu za semenke ili kafu.
Opna lanenog semena je teška za varenje i ukoliko je ne sameljete, hranljive vrednosti neće moći da deluju u organizmu. Zbog toga je semenje lana, kao i druge orašaste namirnice, potrebno samleti pre korišćenja.

Takođe, ukoliko ste u mogućnosti, najbolje je samleti semenke neposredno pre konzumiranja kako ne bi oksidirale i izgubile svoje hranljive materije. Ukoliko sameljete veću količinu, ostatak semenki čuvajte u termički zatvorenoj posudi. Samleveno seme lana možete dodati u hleb, kolače, palačinke ili njime posuti razna jela, čorbe, salate.

Kada uzimate semenke lana obavezno konzumirajte dosta tečnosti i nemojte uzimati više od preporučene dnevne doze kako ne biste poremetili rad probavnog takta. Postepeno povećavajte unos mlevenog lanenog semena kroz nekoliko nedelja dok ne dođete do preporučenog dnevnog unosa.

Osobe koje koriste lekove za razređivanje krvi treba da se konsultuju sa lekarom pre nego što uvedu semenke lana u svoju redovnu ishranu.

Laneno seme je odličan izvor vitamina E i vitamina B kompleksa (riboflavin, niacin, tiamin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 i folate). Vitamin E je rastvorljiv u mastima, i veoma je važan u zaštiti kože i sluzokože od štetnih uticaja slobodnih radikala.Sadrži i minerale (mangan, kalijum, kalcijum, gvožde, magnezijum, cink i selen).

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima lan?

Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, laneno seme može da pomogne u očuvanju zdravlja i lečenju bolesti kardiovaskularnog sistema, artritisa, upala, dijabetesa, astme i raznih vrsta alergija. Vlakna koja se nalaze u lanu štite zdravlje probavnog sistema i daju osećaj sitosti, zbog čega pomažu i prilikom mršavljenja i detoksikacije organizma.

Dokazano je i da lan smanjuje rizik od nastanka raka, naročito raka dojke, prostate i debelog creva.
Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u lanu mogu da spreče oštećenja očnih nerava i da spreče pojavu makularne degeneracije. Zahvaljujući alfa linoleinskoj kiselini i lignanima, laneno seme jača imunitet i smanjuje rizik od pojave upalnih bolesti, poput psorijaze, reumatoidnog artritisa i lupusa.

Semenke lana održavaju ravnotežu ženskih hormona, pa povoljno deluju na reproduktivno zdravlje i plodnost žena, a mogu i da regulišu menstrualni ciklus, očuvaju zdravlje jajnika i ublaže simptome kod žena u menopauzi.

Nutritivna Vrednost Lanenog Semena

• Velika energetska vrednost – samo 100gr lanenog semena sadrži oko 534 kalorija.
• Bogat izvor zasićenih masnih kiselina (oleinska kiselina) i jedan od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina (linoileinska, alfa-linoleinska i arahidonska). Masne kiseline su zaslužne za regulaciju HDL i LDL holesterola u krvi, kao i za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova.
• Sadrže lignane, fitoestrogene koji imaju antioksidativno dejstvo i veliku ulogu u prevenciju karcinoma.
• Laneno seme je odličan izvor vitamina E i vitamina B kompleksa (riboflavin, niacin, tiamin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 i folate). Vitamin E je rastvorljiv u mastima, i veoma je važan u zaštiti kože i sluzokože od štetnih uticaja slobodnih radikala.
• Sadrži i minerale (mangan, kalijum, kalcijum, gvožde, magnezijum, cink i selen).

Prevencija je najbitnija u očuvanju zdravlja, a laneno seme predstavlja moćnog saveznika u prevenciji bolesti i u unapređivanju zdravlja, kao i u ubrzavanju izlečenja od bolesti.

Koristite laneno seme u svojoj svakodnevnoj ishrani kako bi: preventivno uticali na bolesti srca i krvnih sudova, regulisali holesterol u krvi, spečili pojavu dijabetesa, uspešno uradili detoksikaciju tela i očistili creva, čime ćete takođe unaprediti i zdravlje probavnog trakta i pospešili proces mršavljenja i gubitka masnih naslaga, smanjili upale, pospešili rad moždanih ćelija i pamćenje kroz pružanje potrebnih hranljivih materija, smanjili rizik od nastanka karcinoma, poboljšali zdravlje kože i unapredili funkcionisanje imunog sistema i očuvali generalno zdravstveno stanje.

Zbog sadržaja biljnog lepka seme potopljeno u vodi obavija se sluzavim slojem koji deluje kao blag prirodni laksativ, a može se koristiti u lečenju upala sluzokože usta, želuca i creva. Osim toga laneno seme poboljšava crevnu peristaltiku, a sme se davati čak i trudnicama.

Pored linolenske kiseline sadrži i grupu jedinjenja lignana koji su se pokazali i kao antikancerogena jedinjenja. Omega-3 masne kiseline, koje sadrži laneno ulje, podstiču pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, smanjuju rizik od srčanih bolesti snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi, čisti krvne sudove od masnih naslaga regulišu nivo šećera u krvi.

Pored toga značajan je sadržaj u semenu lana vitamina (E, C, B1, B2, B6, Niacina, Pantotenske kiseline, Biotina…) i minerala.

Kako se koristi lan?

  • Samleveno seme lana

Pomešajte samleveno seme sa medom, pospite ga preko supe, čorbe, salate ili glavnog jela ili ga razmutite u vodi i soku i popijte.

  • Celo zrno lana

Celo zrno lana takođe možete pomešati sa medom ili dodati u musli. Obratite pažnju da ga dobro sažvaćete i unesete veliku količinu vode kako bi pospešili razgradnju semena.

  • Čaj od lanenog semena

Čaj se dobija prelivanjem intaktnog semena lana vrućom vodom. Na taj način će se ispustiti sluzave materije u vodu, nakon čega možete popiti čaj.

  • Laneno ulje

Laneno ulje je vrlo lekovito, a dobija se hladnim ceđenjem semenki lana. Koristite ga kao dodatak jelima ili za prelivanje salata i nemojte ga termički tretirati. Takođe, laneno ulje ne sadrži lignine ni celulozu.

Zanimljive činjenice o lanu

Lan ne podnosi gajenje u monokulturi jer dolazi do pojave štetočina i bolesti. Na istu se površinu može sejati svakih 6-7 godina. Odgovara mu svaki pedusev koji se ran.

Najčešća štetočina lana kod nas je buvač, koji u kratkom vremenu može naneti velike štete mladom usevu. Buvač se pojavljuje čim izbiju mlade biljčice lana i u uslovima toplog i mirnog vremena njegova aktivnost dolazi do punog izražaja. Za suzbijanje ove štetočine treba koristiti dozvoljene insekticide.

Žetva lana vrši se žitnim kombajnom u tzv. punoj zrelosti, kada je seme potpuno zrelo i stabljika sa tobolcima poprimi smeđu boju. Puna zrelost nastupa kad se vlaga semena snizi ispod 14 %.

Seme lana je jedno od najvažnijih izvora sušivih ulja. Postoje podaci da se lan u tu svrhu gajio još pre 6 000 godina. Sadržaj ulja u semenu je od 32% do 43%. Laneno ulje se uglavnom koristi za pravljenje boja, lakova, firnajza, linoleuma, mekih sapuna i štamparskih boja.

Originalni linoleum, koji je izmislio Frederik Valton 1863. godine, dobio je ime po lanenom ulju (linum – lan i oleum – ulje). Za dobijanje linoleuma korišćeno je oksidisano laneno ulje koje se mešalo sa mrvljenom plutom i bojama.

Smeša je presovana na podlogu od jute ili konoplje i zatim pečena. Dobijeni materijal je čvrst, elastičan i vodootporan, pre svega zahvaljujući osobinama lanenog ulja. Savremene sintetičke podne podloge se prave od plastičnih polimera od kojih se mnogi i danas dobijaju iz semenih ulja.
o skida i tako omogućava kvalitetnu obradu zemljišta. Najpovoljniji predusevi lanu su strna žita.

Tekst prilagodila i napisala: Snežana Nena Janković-tehnolog
Izvori:vikipedija i enciklopedija biljaka

Preparat iz ruske biljne farmacije Rulek gde je lan zastupljen su:

Toksfajter luks – Brzi čistač organizma
FITOSLIM – Pomaže u regulisanju telesne težine Podstiče metabolizam na ubrzan rad vezujući i izbacujući nagomilane štetne materije. Fitočaj deluje na ubrzanje i poboljšanje metabolizma, regulisanje masti u organizmu.
Svjatodar – kompletni detoks organizma