fbpx

Lečenje ekcema prirodnim putem

Ekcem može da se javi u ranom detinjstvu i predstavlja veoma čestu pojavu. Tokom perioda adolescencije moguć je nestanak ekcema ili se ovo oboljenje nastavlja javljati i u odraslom dobu. Neretko, život sa ekcemom je pravi izazov, ali je olakšavajuća činjenica da se to stanje može lako kontrolisati iako je neprijatno.

Najbolji izbor za tretiranje ekcema jesu prirodna sredstva koja su provereno efikasna i daju olakšanje na duži vremenski period. Moguće ih je kombinovati sa drugim lekovima i metodama, a neželjenih efekata skoro i da nema.

SIMPTOMI EKCEMA

Svaka osoba na drugačiji način kod sebe uočava znakove ekcema. Kod odojčadi, ovo stanje se može primetiti uglavnom na licu i temenu glave, a ponekad i na rukama, nogama, leđima i grudima. Nešto starija deca i tinejdžeri imaju problem sa osipom na laktovima, vratu, kao i zlgobovima ruku i stopala.

Kod odraslih kritične zone su lice, ruke i stopala, a na mestu osipa koža postaje izrazito suva i zadebljana. Bez obzira na uzrast pacijenta i koji deo kože je zahvaćen, ekcem je uvek praćen upalama, iritacijama i pruritusom. Iritacija kože povremeno nastaje i pre crvenila i osipa. Koža se suši i često puca.

IDENTIFIKACIJA UZROKA BOLESTI

Medicinski stručnjaci još uvek nisu u potpunosti sigurni šta uzrokuje pojavu ekcema i hronične upale koja prati ovo stanje. Većina dosadašnjih istraživanja pokazuju da su kod većine slučajeva kombinuju genetski faktori i ’’okidači’’ iz spoljašnje sredine.

Naime, pojedine osobe imaju mutacije gena zbog kojih se stvara protein filagrin koji pomaže telu da stvori barijeru na samoj površini kože. Uz manjak filagrina se stvaraju uslovi za prodiranje mikroba i razvoj upalnog procesa.

Pod velikim rizikom od pojave ekcema su osobe sa astmom i sezonskim alergijama. Utvrđeno je i da velik procenat dece sa težim oblicima ekcema se kasnije tokom života suočava sa astmom ili sezonskim alergijama.

Netolerancija na namirnice, kao što su jaja, mleko i soja, takođe pokreću simptome ekcema. Među tipičnim pokretačima tegoba i promena na koži su i hemikalije, toplota i stres. Prepoznavanjem ’’okidača’’ jednostavno se određuje terapija za svakog pacijenta i olakšava kontrola bolesti.

STANDARDNA TERAPIJA ZA EKCEM I NJENE NEGATIVNE STRANE

Konvencionalne terapije namenjene lečenju ekcema određuju se od strane lekara koji mahom preporučuju korišćenje krema i losiona na bazi steroida i kortizona za ublažavanje postojećih simptoma. Takvi proizvodi se inače primenjuju tokom topikalnog lečenja različitih kožnih bolesti. Međutim, dugotrajna upotreba ovih sredstava dovodi do ozbiljnih posledica.

Negativni efekti se dele na lokalne i sistemske. Među lokalnim neželjenim efektima nalaze se stanjivanje kože, diskoloracija i pojačana maljavost na delovima koji se tretiraju.

Losioni i kreme koji sadrže steroide i kortizone često u svom sastavu imaju i veštačke aditive koji mogu pogoršati simptome. U sistemske efekte ubrajaju se zadržavanje tečnosti u nogama, povišen krvni pritisak i stanjivanje koštanog tkiva.

Pojedine steroidne kreme delimično prodiru u krvotok, što može poremetiti rast dece – pogotovo ukoliko često i duže vreme koriste ovakve proizvode.

FITOTERAPIJA ZA EKCEM

Primena fitoterapije u sklopu lečenja ekcema se veoma često preporučuje  zbog odsustva negativnih efekata. I u ovom slučaju odabir lekovitih biljaka i komponenata zahteva dosta pažnje, jer svaki slučaj je jedinstven.

Obično se koriste kreme pripremljene od potpuno prirodnih sastojaka koji zajedničkim delovanjem ublažavaju upalne procese, crvenilo i iritaciju, istovremeno hidrirajući kožu.

PROMENE U ISHRANI KOD PACIJENATA SA EKCEMOM

Uvođenje izmena u uobičajen režim ishrane kod osoba sa ekcemom je neophodno. Nakon unosa pojedinih namirnica pacijenti su uočavali pogoršanje pojedinih simptoma, a mahom su to mlečni proizvodi i produkti koji sadrže velik procenat šećera.

Isto tako, jaja, soja, brza i konzervirana hrana mogu uzrokovati pojačan svrab ili osip na koži. Zbog toga, takvu hranu je potrebno unositi u ograničenim količinama ili je potpuno izbaciti iz upotrebe.

Sa druge strane, važno je fokusirati se na antiinflamatornu dijetu. Ona uključuje masnu ribu bogatu masnim kiselinama iz omega-3 grupe (losos, haringa), prirodne probiotike (jogurt, kefir, kiseli kupus, miso supa) i voće i povrće koje u svom sastavu ima određen procenat kvercetina (jabuke, višnje, spanać, brokoli).

Omega-3 masne kiseline pomažu pri ublažavanju upale, a osim ribe moguće je pronaći ih i u biljnim izvorima kao što su laneno seme, orasi i čia semenke. Probiotici sprečavaju česte osipe i iritaciju kože istovremeno poboljšavajući crevnu floru.

Kvercetin je moćan antioksidans i antihistaminik. Ovi elementi mogu se unositi i kao suplementi

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA TOKOM TRETIRANJA EKCEMA

Pročišćavanje tela iznutra pokreće njegovu regeneraciju, vraća energiju i pozitivno utiče na kožu. Eliminisanje patogenih mikroorganizama, toksičnih supstanci i nepotrebnih materija ubrzaće povlačenje osipa, crvenila i drugih simptoma karakterističnih za ekcem. Koža će biti zaštićena od negativnih uticaja iz spoljašnjih sredina među kojima su brojni zagađivači i alergeni.

Proces detoksikacije naljbolje je otpočeti odabranim i kvalitetnim biljnim smešama koje će pomoći organizmu da se brže oporavi i učiniti ga otpornijim.

Idealan je komplet manastirskih čajeva SVJATODAR, proizveden na osnovu monastirskih receptura u Altajskom oblasnom fitocentru Alfit i pažljive selekcije samoniklog altajskog bilja. Pet lekovitih mešavina koriste se po tačno određenom redosledu, a proces detoksikacije ukupno traje 2 meseca, odnosno 60 dana. Fitokompleks SVJATODAR namenjen je, između ostalog, i pacijentima sa dermatološkim oboljenjima kao što je ekcem.

Potrebno je posebno obratiti pažnju na creva, jer izbalansirana crevna flora i zdrav digestivni trakt održavaju kožu u dobrom stanju. Inflamacija creva izazvana alergijom na pojedine vrste namirnica ili lošom i neredovnom ishranom utiče na oslobađanje proteina iz tela koji iritiraju kožu i pokreću razvoj bolesti poput ekcema.

Za oboljenja gastroenterološkog sistema, oslabljen imunitet i stanja kože među kojima su ekcem i psorijaza, preporučuju se kapsule CELEBNAJA ČAGA, čiji je glavni sastojak čuvena medicinska gljiva poznata po blagotvornom dejstvu na ljudski organizam.

Proizvod ne sadrži aditive, već samo divlju sibirsku čagu i ekstrat čage koji je dobijen jedinstvenom tehnologijom prerade. CELEBNAJA ČAGA kapsule savršeno se kombinuju sa drugim lekovitim sredstvima prirodnog porekla i potpuno su bezbedne za dugotrajno korišćenje.

Ekcem i slična kožna oboljenja ponekad proističu iz kompromitovane funkcije jetre, važnog vitalnog organa koji je zadužen za čišćenje tela od toksina, stvaranje žuči, izlučivanje bilirubina, aktiviranje enzima, brojne metaboličke procese u organizmu i deponovanje vitamina, minerala i glikogena. Ukoliko se bilo koja od ovih radnji ne obavlja na uobičajen način, pogotovo eliminisanje toksičnih materija, jedan od glavnih znakova upozorenja jeste promena na koži.

Deponovanje toksina u dubljim slojevima kože rezultiraće ekcemom. Prirodnim preparatima, kao što je HEPAFORM, ubrzaće se rad i regeneracija jetre, ali i neutralizacija toksičnih materija. HEPAFORM sadrži sprašeno seme čkalja blaženog koje ubrzava regeneraciju ćelija jetre, kao i ekstrat ovsa da bi se dodatno pojačalo delovanje semena. Terapija traje najmanje mesec dana.

STRES KAO POKRETAČ SIMPTOMA

Jedan od uzročnika pojava koje prate ekcem, poput osipa i iritacije, je stres. Pogotovo u svom hroničnom obliku, stres utiče na oslobađanje hormona kortizola u većim dozama, što pojačava upalne procese u telu. Sama činjenica da se pacijent bori protiv ekcema za njega može biti stresna i uznemirujuća, izazivajući češće javljanje intezivnijih simptoma.

Protiv stresnih situacija i negativnih efekata koje one proizvode moguće je izboriti se putem joge i meditacije, a naročito su delotvorne biljne tablete ruskog porekla, VEČERNIJE. One se koriste kao dodatak ishrani i uspešno deluju kao potpuno prirodno sredstvo za smirenje i spavanje, redukujući negativan uticaj stresa na čitav organizam, što olakšava kontrolu ekcema.

TOPIKALNI PRIRODNI LEKOVI ZA EKCEM

Prilikom odabira prirodnog sredstva za tretiranje zahvaćene kože poput kreme ili losiona važno je fokusirati se na proizvode koji ne sadrže iritante, štite i spoljašnje i unutrašnje slojeve kože, pružaju neophodnu hidrataciju i ublažavaju simptome poput crvenila i osipa. Savršen primer jeste mast APIDERM FORTE, bazirana na apitoksinu, odnosno pčelinjem otrovu. U sastavu se nalaze i ekstrati pažljivo odabranih biljaka poput ulja oblepihe i ekstrakta ruse, ali i drugi produkti pčela kao što su propolis i vosak.

Neizostavan je mumio – prirodna, specifična vrsta smole koja podstiče oporavak ugrožene kože. APIDERM FORTE je delotvoran kod ekcema nepoznate etiologije. Potrebno je više puta u toku dana određenu količinu masti naneti na čistu i suvu kožu.

MUMIO ALTAJSKI ALMAZ predstavlja prečišćenu nativnu smolu bez veštačkih dodataka koja se, između ostalog, koristi i za kožne bolesti kao što je ekcem. Očuvan je prirodan oblik mumia da bi se održala sva njegova lekovita svojstva i aktivni sastojci kojih ima više od 80.

Bez dodatih supstanci, mumio ostaje kvalitetan i delotvoran. Ovaj proizvod je potrebno dodati u kremu koju ćete naneti na crvenu, iritiranu i ispucalu kožu.

IZVORI:

https://nationaleczema.org/eczema/

https://www.healthline.com/health/skin-disorders/eczema-diet

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320855

Ruski preparati iz naše ponude

2020-07-14T11:43:57+00:00

Leave A Comment