fbpx

Lekovi za smirenje na biljnoj bazi

Anksiozni poremećaji, psihološki stres , napetost i brojna druga stanja gde se osoba oseća nesigurno i uznemireno često se ne mogu kontrolisati i zahtevaju rešenje koje će pomoći da se organizam umiri i stabilizuje.

Na tržištu su dostupni brojni medikamenti za smirenje koji usled česte i neadekvatne upotrebe mogu izazvati neželjene reakcije. Pored njih, moguće je naći proizvode na bazi prirodnih, biljnih sastojaka koji deluju efikasno, brzo i bezbedno (ne izazivaju zavisnost).

UTICAJ SVAKODNEVNOG STRESA NA LJUDSKI ORGANIZAM

Stresne situacije nam se dešavaju svakoga dana i nije moguće u potpunosti ih izbeći. Na ljude one deluju više ili manje nepovoljno, u zavisnosti koliko organizam može da ih podnese i istrpi štetu koja nastane.

Pandemija koja je već neko vreme prisutna, vanredno stanje i strah za budućnost dodatno su doprineli napetosti i zbog toga veliki broj ljudi danas trpi posledice od stresa.

Kada se govori od negativnim efektima stresa na ljudsko telo, postoji prilično duga lista istih. Tu se ubrajaju česte infekcije i glavobolje, nesanica, promene na koži i poremećaj varenja.

Od psiholoških promena i poremećaja nastalih usled stresa, pacijenti najčešće imaju probleme sa učenjem, koncentracijom, negativnim mislima i govorom.

Emocije takođe trpe promene, tako da se osoba pod uticajem hroničnog stresa često oseća anksiozno, depresivno, bespomoćno i beskorisno. Takav pacijent slabo jede, pokazuje agresiju i sklon je preteranom korišćenju cigareta, alkohola i droga.

ZAVISNOST OD FARMACEUTSKIH PREPARATA I NJIHOVO NEŽELJENO DEJSTVO

Usled korišćenja farmaceutskih lekova bez preporuke lekara i poštovanja načina doziranja i korišćenja neretko dolazi do pojave zavisnosti od takvih sredstava.

Osoba koja je zavisna uglavnom nije u mogućnosti da samostalno prestane sa uzimanjem tih medikamenata čak i pored neželjenih efekata koje oni proizvode zbog neadekvatne i frekventne upotrebe.

Lekovi koji se najčešće zloupotrebljavaju jesu upravo lekovi za smirenje, ali i preparati protiv bolova.

Korisnik kod koga je razvijena zavisnost od ovakvih farmaceutskih proizvoda ima poteškoće sa hodom, govorom i koncentracijom, kao i česte promene raspoloženja i usporene reflekse. Otežano diše, nema apetit i trpi česte glavobolje. Ima hipertenziju, učestale vrtoglavice i neujednačen puls.

Proces prestanka uzimanja farmaceutskih preparata kod osoba koje su zavisne od njih je spor i težak, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da naglo stopiranje unosa tih lekova nosi sa sobom određene zdravstvene rizike baš kao i zloupotreba istih.

Doziranje se umanjuje tokom perioda koji traje minimalno 4 nedelje radi prevencije vraćanja neugodnih simptoma nalik nesanici, gubitku ravnoteže, prekomernom znojenju, poremećaju varenja, anksioznosti i konfuziji.

BILJNI PREPARATII  I NJIHOVE PREDNOSTI

Pacijentima koji žele da se umire i opuste i time oslobode stresa u bilo kojoj formi preporučuje se uzimanje isključivo sredstava na biljnoj bazi i primena prirodnih metoda gde negativnih efekata skoro i da nema.

Efikasno pomažu u kontroli stanja kao što su depresija i anksioznost, kao i mnogi drugi problemi psihološke prirode.

Uzimanje biljnih preparata za umirenje neće izazvati zavisnost i na organizam će delovati pozitivno i blagotvorno. Isceljujuće deluju na nervni sistem i sprečavaju posledice koje se mogu dogoditi usled prisutnosti hroničnog stresa.

Sredstva na bazi prirodnih sastojaka mogu se prestati koristiti naglo, u bilo kom trenutku i zdravlje korisnika neće biti ugroženo, niti će se desiti vraćanje simptoma karakteristično za farmaceutske lekove.

Sve ove karakteristike prirodnih preparata  za umirenje, kao i istraživanja koja potvrđuje njihovu efikasnost i sigurnost, uticali su na stvaranje trenda kada je u pitanju njihova upotreba u medicini, dok se farmakološka sredstva primenjuju samo u poodmaklim slučajevima teško bolesnih ljudi.

Tradicionalna medicina brojnih naroda, najviše kineska i indijska, podstiče praktikovanje lekova za smirenje na biljnoj bazi za regulisanje rada nervnog sistema i zaštitu od negativnog uticaja stresa.

SASTAV BILJNIH PREPARATA ZA UMIRENJE

Prirodne komponente koje se nalaze u biljnim preparatima za umirenje i opuštanje čitavog organizma mogu se podeliti na tri velike grupe: umirujuće, uspavljujuće i one koje jačaju nervni sistem.

  1. UMIRUJUĆE sastojke biljnih preparata za umirenje i srodnih lekova čine elementi iz lekovitog bilja poznati po opuštajućem efektu. Eliminišu osećaj straha, nervoze i napetosti. Ovakvim delovanjem takođe će ublažiti bolove i grčeve i sniziti povišen krvni pritisak. Ovoj grupi pripadaju srdačica, vrbovica, koren božura i ulje nane.
  2. USPAVLJUJUĆE komponente prirodnih preparata za umirenje redukuju vreme neophodno da bi telo utonulo u san. Takođe, popravljaju kvalitet sna i pružaju zaštitu organizmu od stresa. Takvo dejstvo imaju šišarke hmelja i valerijana.
  3. ZA JAČANJE NERVNOG SISTEMA u sastav prirodnih preparata dodaju se kompleks vitamina B, L-glutaminska kiselina, glicin i vitamin E. Dolazi do poboljšanja moždanih funkcija i nesmetane sinteze neurotransmitera koji regulišu otkucaje srca, proces disanja i varenje unete hrane. Redovan unos ovih komponenata se preporučuje za prevenciju neurodegenerativnih oboljenja kao što je Alchajmerova bolest.

RULEK PREPARATI ZA REGENERACIJU NERVNIH  ĆELIJA I UMIRENJE ORGANIZMA

VEČERNIJE je naziv za biljni preparat za umirenje i spavanje u formi tableta. Sadrži aktivne sastojke  biljaka iz sibirske i altajske regije, a  preporučuje se kod stresa, napetosti, anksioznosti kao i kod poremećaja sna.

Ovaj dodatak ishrani je izuzetno efikasan kod depresije i nesanice i ispoljava blag sedativni efekat i blago spazmolitičko dejstvo.

Jedna tableta od 0.18g sadrži šišarke hmelja, koren valerijane i eterično ulje nane.

Svi sastojci se dobijaju savremenom tehnologijom ekstrakcije i tako se maksimalno koriste radi smirenja u stanjima kao što su nesanica, anksioznost, povišen stepen uzbuđenosti, stres, nervoza u klimaksu…

Važno je istaći da Večernije ne izaivaju zavisnost poput mnogih farmakoloških preparata za smirenje i ne izazivaju jutarnju i dnevnu pospanost.

Mogu slobodno da se kombinuju sa svim lekovima i hranom.

Proizvod je laobratorijski ispitan i nalazi se među 5 biljnih proizvoda koji se najčešće preporučuju u Rusiji za tretiranje nesanice i različitih psiholoških problema.

NEUROSTABIL je Vaš pouzdan saveznih u borbi protiv nervoze, stresa i depresije.

Tokom proizvodnje Neurostabila kombinovani su  ekstrakti biljaka koji ispoljavaju umirujuće dejstvo na organizam i mikroelementi koji hrane nervni sistem i generalno blagotvorno deluju na njega.

Na listi sastojaka su koren božura, hmelj i vranilovka sa snažnim opuštajućim efektom, protivupalnim dejstvom i pozitivnim uticajem na rad vegetativnog nervnog sistema.

L-glutaminska kiselina je odličan izvor energije dok srdačica reguliše stanje centralnog nervnog sistema.

Neurostabil sadrži i srdačicu, vrbovicu, magnezijum, kompleks vitamina B i vitamin A

. Neurostabil ne uspavljuje i ne omamljuje.

Upotrebom ovih tableta ne ograničavaju se psihomotorne sposobnosti poput pažnje i koncentracije.

OLEOPREN NEURO je prirodni regenerator nervnih ćelija i regulator rada čitavog nervnog sistema.

Predstavlja bioproizvod na bazi koncentrovanih prenolnih jedinjenja iz CO2 ekstrakta iglice sibirske jele koja se ponašaju neuroprotektivno.

Ćelijske membrane neurona ostaju zaštićene, a moždano i nervno tkivo nahranjeno kiseonikom. Oleopren

neuro je odličan kao deo prevencije oštećenja izazvanih oksidativnim stresom.

Celokupan nervni sistem postaje otporniji na psihičko i emotivno preopterećenje.

Ovaj biljni proivod moguće je kombinovati sa bilo kojom farmaceutskom terapijom bez opasnosti po zdravlje korisnika, dok su neželjena dejstva svedena na minimum.

Pogodan je i za dijabetičare.

Može se koristiti tokom dužeg vremenskog perioda i neće izazvati zavisnost.

Oleopren neuro se uključuje u osnovnu ili pomoćnu terapiju za depresivna i anksiozna stanja, smanjenje optimalne funkcionalnosti nervnog sistema, povredu lobanje, potres mozga i druga medicinska stanja.

DRUGE MERE ZA REGULACIJU RADA NERVNOG SISTEMA

  • Neophodno je uvesti izmene vezane za noćni odmor da bi organizam uvek bio odmoran.

Redovan san je obavezan s tim što u krevet ne bi trebalo da odlazite nakon 23:00, niti da ustajete posle 07:00. Prostorija u kojoj se spava treba da bude zamračena, dobro provetrena i tiha.

Da bi lakše zaspali, svako veče se istuširajte toplom vodom i posteljinu naprskajte aromatičnim sprejem za krevet koji možete sami pripremiti od destilovane vode i par kapi nekog opuštajućeg eteričnog ulja (lavanda, kamilica, majoran, ilang ilang…).

  • Dva sata pre spavanja nipošto ne koristiti monitore i druge uređaje koji emituju plavu svetlost.

Plava svetlost našem mozgu stvara lažan signal da je još uvek dan i zaustavlja se lučenje melatonina, hormona koji nas prirodno opušta i priprema za noćno spavanje.

Ugasite televizor i mobilni telefon pre nego što legnete – naročito ako zbog stresa imate problem sa nesanicom.

Naočare koje se prave da bi se smanjilo izlaganje plavoj svetlosti i funkcije zatamnjenog ekrana i noćnog režima ne pomažu.

  • Kupanje i tuširanje dodatno umiruju telo i opuštaju ga.

Mnogi pacijenti su primetili da im kontrastno tuširanje (naizmenično toplom i hladnom vodom) pomaže da se oslobode stresa i da se osećaju bezbedno i komforno.

Tuširanje pre spavanja će doprineti relaksaciji i pripremi organizma za noćni san.

Plivanje, parno kupatilo i spa centri su takođe poželjni i veoma korisni u oslobađanju endorfina zaslužnih za osećaj sreće i sigurnosti.

  • Vežba i sportske aktivnosti.

Uvedite neku sportsku aktivnost ili vežbe da bi skrenuli misli sa onoga što Vam izaziva stres i nemir.

Smanjuje se napetost mišića i aktivira frontalni deo mozga, tačnije amigdalu čija je uloga obrada pamćenja i kontola emocionalnih odgovora na različite situacije u kojima se možemo naći u bilo kom trenutku.

Ako je moguće, vežbajte u prirodi ili uopšte na otvorenom, na svežem vazduhu, što će dodatno pomoći da se umirite i zaštitite od anksioznosti.

  • Šetnja pred spavanje takođe deluje relaksirajuće na celokupan nervni sistem.

Brojne studije potvrdile su da šetnja pre noćnog spavanja utiče na smanjenje anksioznosti i stresa.

Popravlja se kvalitet sna i produžava trajanje istog. 30 minuta je sasvim dovoljno za jednu laganu i opuštajuću šetnju.

IZVORI:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/generalized-anxiety-disorder/expert-answers/herbal-treatment-for-anxiety/faq-20057945

https://www.motherearthliving.com/natural-health/6-herbal-sedatives-natural-sleep-aid

Ruski preparati iz naše ponude:

2021-04-23T08:58:40+00:00

Leave A Comment