fbpx
Leuzea2021-08-12T12:49:25+00:00

Naziv: Leuzea

Latinski naziv: Leuzea carthamoides

Leuzea(leuzea carthamoides) je biljka, koja raste u Sibiru u Severnoistočnoj Aziji. Poznata je i kao koren sibirskog jelena, spolja podseća na biljku magareći trn, ali nema nikakvih sličnosti sa njim.

Leuzea je veoma energizujuća biljka, koja se uspešno bori sa prolećnim umorom, depresijom i polnom nemoći. Ova biljka raste od 50 do 120 cm i ima jako izrezbarene listove.

Lekovita svojstva leuzee su otkrivena nakon posmatranja jelena, koji su u periodu razmnožavanja tražili upravo korenje ove biljke.

Biljka kao što je leuzeja koristi se za pravljenje lekova. Koristi se ne samo u narodnoj već i u tradicionalnoj medicini.

Šafranika Leuzea, poznata pod imenom koren maralije, je biljka koja pripada porodici Astrov. Zeljasta biljka naraste sa pola metra na dva metra. Stabljika je rebrasta, iznutra prazna, spolja prekrivena resicama. Listovi maralnog korijena perasto su podijeljeni, po rubovima prošarani zubima, imaju tamnozelenu nijansu.

Leuzea cveta sredinom kasnog leta, cvetovima ljubičastocrvene nijanse, cevastih, povezanih u velike košare, sličnog oblika kao lopta i nalik košarama čička. Krajem leta i početkom jeseni sazrevaju semenke.

Koren Leuzee je šafran, tamne boje, smeđe ili crne boje, nalazi se u zemlji u vodoravnoj ravnini, pojedinačni rizomi dosežu dubinu ne veću od 15 cm, u debljini – od 1 do 3 cm. Koreni imaju posebnu miris koji podeća na aromu smole.

Gde raste leuzeja?

Leuzeja je veoma retka biljka, koja raste samo na velikim nadmorskim visinama i u posebnim uslovima na teritoriji Sibira, Kine, Mongolije i Srednje Azije.
Prema nekim naučnim ispitivanjima, leuzeja je stara oko 3 – 5 miliona godina. Takođe, ova biljka se ne može kultivisati na drugim mestima.

Ekdisteroidi su biljni hormoni, koji se se mogu naći u pojedinim glavonošcima i biljkama. Već dugi niz godina se koriste za poboljšanje rezultata kod sportista. Ekdisteron spada u te materije, a koristi koje donosi ima dosta.

Prvi u ispitivanjima i izolaciji sterina u biljkama su bili sovjetski naučnici, koji su 60 – tih godina prošlog veka izolovali ekdisteron i furastaniol. Dokazano je da oni imaju anabolički efekat, a to se i dokazalo nakon dugih ispitivanja. U periodu hladnog rata ovo revolucionarno otkriće se drži u tajnosti.

Budući da se sterini ne nalaze na doping listama, ali zbog svog anaboličkog efekta počinju da se koriste kao tajno oružje i legalni doping, koji tada koriste svi sportisti SSSR – a i drugih komunističkih zemalja.

Ekdisteron postaje deo sporta 1985. godine. Svim takmičarima najviše u dizačkim sportovima/ su davane velike doze ekdisterona, koji je tada bio legalni anabolik i koji nije imao posledice po zdravlje takmičara.

Tačnije, sportisti su zahvaljujući njemu postigli odlične rezultate krajem 80-tih i početkom 90-tih godina. Nešto kasnije, ovaj suplement postaje popularan i na Zapadu, a SAD počinje da ga masovno koristi, uprkos ograničenim količinama ove materije na tržištu. I do dan danas je ekdisteron ostao legalni stimulator, koji nema svojevrsnu zamenu.

Koji deo leuzeje se koristi kao lekovito sredstvo?

Sastav leuzee

U lekovite svrhe se koristi korenje biljke, koje treba da se dobro očisti od zemlje i da se osuši. Ono sadrži vitamine, gde najviše ima vitamina C, tanina, eteričnih ulja, smola i eteričnih materija. Takođe, leuzea sadrži ekdisterione.

Ekdisterioni spadaju u triterpenoide, zajedno sa poznatim fitosterolima i triterpenovim saponinima. Poznatno je preko 250 različitih ekdisterona. Prema mišljenju nekih hemičara, njihov broj će se povećati do hiljadu.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima leuzeja?

Korisna svojstva maralnog korena

Maralni koren ima mnogo korisnih svojstava, a u ovom delu ćemo govoriti o njegovoj primeni.
Biljke koje se koriste za pripremu lekova takođe uključuju lupus, dvogodišnji, ehinacea, kupanje, akonit.

I žene i muškarci mogu da ga koriste. Višegodišnje utiče na efikasnost, efektivnost u seksualnoj sferi, ima pozitivan efekat na seksualni život partnera i koncepciju zdravog potomstva.

Leuzea je takođe popularana kod sportista, jer često treniraju i pokušavaju da spale dodatne kalorije ili dobiju mišićnu masu. Za žene je korisna jer poboljšava menstrualni ciklus i povećava metabolizam. Takođe se koristi u menopauzi kako bi se smanjili negativni simptomi menopauze. A sa PMS lekovima pomaže da se oslobodimo razdražljivosti i suze.

Koren maraliuma je veoma koristan za muškarce koji imaju preko trideset godina. U ovoj starosti pojavljuje se prostatitis. Ovaj problem se suočava sa svakim drugim čovekom i ne možete biti tihi. Biljka pomaže u proizvodnji testosterona i produžava aktivni seksualni i fizički život.

Leuzeja ima specifičan miris i ukus, ali će vam pomoći da se nosite sa postoperativnim povredama, zgrušavanjem krvi i komplikacijama.
Pomaže u prevazilaženju osećaja umora, kao i ublažavanju glavobolje i razdražljivosti, daje vitalnost, povećava efikasnost i apetit, a snižava i šećer u krvi.
Biljka se koristi za alkoholiziranje i za izlazak iz prejedanja.

Leuzea je moćan antioksidant, koji ograničava dejstvo slobodnih radikala na ćelije i tako ne dozvoljava njihovo prevremeno starenje. Deluje veoma stimulativno na imunitet, pa se zato preporučuje kod prehlada, gripa i infektivnih oboljenja.

Među pretpostavkama i nedokazanim tvrdnjama o dejstvu leuzee jeste da ona snižana nivo holesterola, snižava krvni pritisak i podstiče sintezu hemoglobin u eritrocitima.

Koristi od leuzee

Leuzea je adaptogen, koji pomaže organizmu da reaguje na stres, a ujedno i da se izbori sa njim. Ona ima tu moć zbog ekdisterona beta-ekdisona. Leuzea je stimulator mišićnog rasta i veoma je dobar anabolik.

Ova biljka daje energiju, povećava fizičku izdržljivost, sekusalnu želju i polnu aktivnost.
Poboljaša mentalne sposobnosti i cirkulaciju, leči depresiju i poboljšava raspoloženje, uklanja stres. Leuzea poboljšava rad jetre i normalizuje nivo hemoglobina u krvi.

Podstiče rast mišića i topi suvišne masti, pa se zato preporučuje aktivnim sportistima, koji žele da postignu idealnu atletsku figuru.

Leuzea potpomaže regeneraciju organizma nakon infekcije, teškog fizičkog rada, jakih treninga i menopauze.

Kako se koristi leuzeja?

Kako se koren marala koristi u medicinske svrhe

Leuzea je dugo koristila koren za prevenciju mnogih bolesti i obnavljala vitalnost i energiju, a koren marala se svakodnevno koristio za stimulaciju mentalnih sposobnosti.

Biljku treba uzimati samo pod medicinskim nadzorom, jer je u nekim slučajevima kontraindikovana.
Biljka povećava nivo hemoglobina, poboljšava opšte stanje tela, uklanja gnojne rane i eliminiše žeđ. Leuze se često koristi u kozmetologiji, jer poboljšava izgled kože.

Zanimljive činjenice o leuzeji

Kroz istoriju medicine u različitim zemljama možete pronaći reference na upotrebu šafranike leuzea. U drevnoj Kini, Mongoliji i Tibetu, koren maral koristio se hiljadama godina i zvao se „low cao“ – vjeruje se da je latinsko ime Leuzea dolazi odavde.

Neke legende tvrde da su koren marala koristili ratnici Džingis-kana, a upravo ovom prirodnom stimulansu mongolski osvajači duguju izdržljivost i snagu. Mongolski travari nazvali su leuzeju u obliku šafranike „snažnim korenom“, verovali su da ona pomaže živeti do 100 godina i održavati snagu do duboke starosti, uključujući seksualnost, zdravlje, snažan duh i bistri um.

U kineskim hronikama leuzea se spominje kao biljka koja je pomogla pomorcima da prebrode poteškoće svog prvog svjetskog putovanja. Tinkture, dekocije i druge isceliteljske napitke iz korena marala iscelitelji su preporučivali pacijentima sa oslabljenim telom, nervnim bolestima i depresijom, migrenom, impotencijom.

Velika popularnost maralnog korena na istoku postepeno je dovela do njegove široke rasprostranjenosti po celom svetu. Koreni leuzeje izvoženi su iz Kine u gradove centralne Azije, nakon čega su lekovite sirovine sledile put Crnog mora – Volge – Evrope iz Samarkanda. Arapski trgovci kupili su koren marala od Kineza da bi ga izvezli u države Bliskog Istoka.

Šafran Leuzea jedna je od prvih biljaka koja se uzgaja u lekovite svrhe, a u farmaceutskim vrtovima sadila se od 10. veka. Sibirski i altajski lovci nazivali su leuzeju korenom marala, jer su primetili da maral kopitima kopa i iskopava i jede, a to posebno često čine tokom sezone razmnožavanja. Životinje vole ne samo korenje, već i zeljasti dio leuzeje, koristi se kao stočna hrana za stoku – krave i konje, bogata je proteinima, vitaminima i drugim hranjivim sastojcima.

Stimulirajuća snaga biljke takođe dobro djeluje na ljude, daje snagu i povećava seksualnu aktivnost – ove osobine korena marala vekovima se koriste u altajskim receptima za dugovječnost. U Trans-Baikal regiji postoje i legende o korenu marala koji biljci pripisuju svojstva punjenja osobe moćnom energijom. Ratnik, stekavši snagu od korena maralke, golim rukama može izvući drvo iz zemlje.

Primena leuzee i službena nauka je ignorisala. Stimulirajuća svojstva korena marala proučavana su u 20. veku. Od 60-ih Safflower Leuzea ušla je u Farmakopeju SSSR-a, a kasnije je uvrštena u državni registar lekova Rusije. Leuzea koren šafranike koristi se za poboljšanje performansi sportista. Kaže se da je ovaj „prirodni doping“ bio jedan od dodataka koji su sovjetskim sportistima pomogli da postignu uspeh na međunarodnim takmičenjima i brzo vrate oblik nakon teških napora. Sovjetska prehrambena industrija koristila je ekstrakte korena maral u formulaciji popularnih pića „Baikal“ i „Sayany“, koji su razvijeni kao tonizacija tela i davanje snage.

Tekst prilagodila i napisala: Snežana Nena Janković-tehnolog
Izvori: vikipedija i enciklopedija biljaka

Preparat iz ruske biljne farmacije Rulek gde je lauzeja zastupljena je
SVJATODAR-prvi korak u fitoterapiji-detoksikacija u 5 koraka