fbpx

Najbolja krema za bolove u leđima

Bolovi u predelu leđa smatraju se veoma čestim zdravstvenim problemom koji se javlja kod svake odrasle osobe u nekom periodu života. Njihov intezitet varira, a često su oni toliko neprijatni da zbog njih pacijenti nisu u mogućnosti da se kreću i obavljaju svakodnevne radne zadatke.

U većini slučajeva tegobe mogu da se ublažavaju primenom topikalnih lekova kao što su kreme. Od najvećeg značaja su kreme koje su sačinjene od prirodnih sastojaka i njihovu delotvornost dokazuju brojna medicinska istraživanja i pacijenti kojima su takvi proizvodi doneli potrebno olakšanje.

KLASIFIKACIJA PRIRODNIH KREMA

Sve kreme prirodnog porekla mogu se podeliti na tri tipa:

  • fitokreme,
  • apikreme i
  • kombinovani proizvodi.

Fitokreme se izrađuju od lekovitog bilja, dok se apikreme baziraju na aktivnim sastojcima pčelinjih proizvoda poput meda, propolisa, polena, voska, pčelinjeg otrova, mumia i matičnog mleča. Kombinovani produkti nastaju spajanjem i jedne i druge grupe sastojaka, odnosno lekovitih biljaka i elemenata iz pčelinjih proizvoda.

Postoji još jedna kategorizacija koja se odnosi na obim prirodnih komponenata u kremi.

Sa jedne strane nalaze se proizvodi koji su označeni kao ’’potpuno prirodni’’ ili ’’100% prirodni’’, što znači da u sebi nemaju veštačke aditive. Na drugoj strani su kreme koje u svom sastavu imaju i prirodne elemente i veštačke dodatke poput konzervansa, boje i emulgatora.

PRIRODNI ILI NEPRIRODNI PREPARATI?

Naravno, prednost uvek treba dati prirodnim proizvodima među kojima su i topikalni lekovi poput krema. Preparati sa naznakom ’’potpuno prirodni’’ ili ’’100% prirodni’’ sve češće se prave od organskih elemenata ekstraktovanih iz lekovitih biljaka ili pčelinjih proizvoda.

Epitet ’’organski’’ označava sastojke prirodnog porekla čiji izvori nisu tretirani herbicidima, pesticidima i drugim hemijskim aditivima i sintetičkim đubrivom. Kao takvi, proizvodi ređe izazivaju alergijske reakcije i sadrže mnogo viši nivo korisnih antioksidanasa.

Kao drugi tip, neprirodni preparati formirani su od veštačkih sastojaka, odnosno hemikalija koje je stvorio čovek. Među njima najčešće su natrijum lauril sulfat, parabeni i mineralna ulja. Ovi elementi tokom dugoročne upotrebe uzrokuju neželjene efekte nalik iritaciji kože i hormonskom disbalansu. Mnogi od njih su i kancerogeni.

NAJBOLJI SASTOJCI PRIRODNIH KREMA ZA BOLOVE U LEĐIMA

Kada su u pitanju fitokreme, u njihov sastav se dodaju ekstrati i ulja lekovitih biljaka koji su od velike pomoći pri ublažavanju tegoba vezanih za bolove u predelu leđa.

Među njima se ističu:

1. Crvena paprika za bolove u leđima

Kapsaicin, aktivna komponenta crvenih ljutih papričica, efikasno ublažava bolove u kostima i zglobovima, a takođe uspešno smanjuje ovaj neprijatan osećaj i u predelu leđa. Smanjuje intezitet postojeće upale i izazivanjem prijatnog osećaja toplote bol nestaje.

Kapsaicin odlikuju i antibakterijsko delovanje, sposobnost ubrzavanja procesa varenja unete hrane i ublažavanje simptoma koji prate prehladu i grip.

2. Menta

Iz ove biljke dobija se organsko jedinjenje poznato kao mentol, jedan od najefektivnijih prirodnih analgetika. Mentol ima široku upotrebu u ublažavanju različitih tipova bola i često se koristi prilikom proizvodnje topikalnih lekova namenjenih za ublažavanje istih. Opušta mišiće i smanjuje postojeću upalu.

3. Ren za ublažavanje bolova u leđima

Stari Sloveni su poznavali delotvornost rena kod ublažavanja bolova u leđima, a danas on predstavlja jedan od najvažnijih sastojaka krema koje se koriste u te svrhe.

Pomoću rena se uspešno tretiraju reumatski bolovi, kao i oni koji zahvataju nerve i mišiće. Osim toga, koren rena je poznat kao i odličan prirodni antibiotik i lek za respiratorne tegobe.

4. Ognecvet doprinosti smanjenju bolova u leđima

U Rusiji je ova biljka poznata i kao ’’zglobavka’’ jer poboljšava funkcionisanje kostiju i zglobova, a takođe doprinosti smanjenju bolova u leđima. Istraživanja savremene medicine potvrdila su delotvornost ognecveta i zato se on koristi pri izradi topikalnih i drugih lekova za koštano-zglobni sistem. Zato nije uopšte čudno zbog čega ognecvet toliko cene ruski lekari i travari.

5. Gavez za lečenje bolova u mišićima, kostima i zglobovima

Kao lekovita biljka, gavez se koristi isključivo putem spoljne upotrebe za lečenje bolova u mišićima, kostima i zglobovima. Upravo zato je koristan i za stanja kao što su bolovi u leđima, bez obzira da li tegobe potiču od traumatskih povreda, degenerativnih promena ili nepravilnog sedenja. Posebno je efikasan kod tretiranja lumbalnog dela kičme.

6. Kamfor za lečenje bolnih leđa

U obliku ulja, kamfor se koristi za lečenje bolnih leđa pripremom obloga, uz masažu ili proizvodnju krema koje su namenjene za ublažavanje bolova, otoka i upalnih procesa. Dobre rezultate postiže podjednako kod reumatskih bolova, mialgije i neuralgije. Kamfor odlikuju brzo dejstvo i umurijući efekat.

7. Lipa za tretiranje bolova u leđima

Protivupalno delovanje lipe korisno je kod tretiranja bolova u leđima i u velikoj meri podstiče njihovo ublažavanje.Osim što se koristi za pripremu jednog od omiljenih narodnih čajeva, lipa je često sastojak krema koje se nanose da bi bol uminuo ili u potpunosti iščezao. U sastavu lipe nalaze se brojni korisni elementi poput vitamina, minerala, tanina i etarskog ulja.

Pčelinje komponente su sa razlogom među obaveznim sastojcima krema za bolove u leđima.

Najčešće se koriste:

8. Med

Med se smatra najpoznatijim pčelinjim proizvodom kojeg odlikuju sladak ukus, i lekovitost. Smanjuje otok i upalu, istovremeno redukujući bolove i uklanjajući druge nelagodnosti kao što su ukočenost i grčevi. Primena meda se preporučuje za bolove koji potiču od razvoja artritisa.

9. Vosak se smatra delotvornim prirodnim lekom protiv bolova u leđima

Ova prirodna supstanca koja je hladna i lomljiva na nižim, a meka i gipka na višim temperaturama, smatra se delotvornim prirodnim lekom protiv bolova u leđima i drugim delovima tela. Često se koristi u kozmetici i proizvodnji topikalnih lekova.

Osim što pomaže pri ublažavanju bolova, pčelinji vosak je poznat i po svom blagotvornom dejstvu na kožu, štiteći je od gljivičnih infekcija, osipa i sušenja.

10. Pčelinji otrov je idealan za tretiranje različitih bolnih sindroma

Otrov pčela ili apitoksin je jak analgetik, što ga čini idealnim za tretiranje različitih bolnih sindroma. Olakšava neprijatne tegobe u predelu kostiju, zglobova i mišića.

Studije sprovedene na životinjama i ljudima pokazale su pozitivan efekat apitoksina kod bolova u leđima, reumatoidnog artritisa i progresivne mišićne distrofije.

11. Polen se koristi za ublažavanje bolova i upala

Polen se smatra pravom riznicom nutrijenata – čak 250 aktivnih komponenata nalaze se u njegovom sadržaju. Tradicionalno se koristi za ublažavanje bolova i upale. Pored toga štiti od negativnog uticaja slobodnih radikala, razvoja hroničnih bolesti i srčanih oboljenja nastalih zbog povišenog holesterola u krvotoku.

12. Mumio za smanjenje inteziteta bolova u leđima

Ovo je jedinstvena vrsta smole, odnosno organska supstanca nastala razlaganjem materija pod uticajem mikroorganizama. Te materije su biljnog porekla ili stvorene fosilizacijom pčelinjeg meda. U tradicionalnoj medicini azijskih naroda mumio ima univerzalnu primenu, a tu se ubraja i smanjenje inteziteta bolova u leđima.

Kada je u pitanju poređenje jačine ove dve grupe komponenata, svakako je neuporedivo snažnije delovanje aktivnih sastojaka koji se na različite načine izdvajaju iz pčelinjih proizvoda. Međutim, treba imati na umu da produkti koji potiču od pčela kod ljudi češće izazivaju alergijske reakcije nego lekovito bilje.

Ovo se najčešće odnosi na pčelinji otrov. Ipak, otrov pčela smatra se najkorisnijom api-komponentom kod osoba koje ne trpe alergijske reakcije nakon njegove primene radi tretiranja bolova u leđima i drugih sličnih tegoba.

KOMBINOVANE KREME KAO PRAVI IZBOR

Kreme koje predstavljaju smešu fito i api komponenata su bez sumnje najbolji odabir kada su u pitanju bolovi u leđima, ali i bilo koja druga slična stanja. Nastaju odabirom prirodnih sastojaka čije mešanje stvara pozitivne efekte u kratkom vremenskom roku.

Povezivanjem ključnih elemenata iz produkta pčela i lekovitih biljaka dolazi do ublažavanja tegoba ili njihove potpune eliminacije. Postupak izrade prirodnih kombinovanih krema čuva sve odlike dodatih aktivnih sastojaka. Treba imati u vidu da na preduboko pozicionirane zglobove topikalni lekovi ne deluju (kao što su kukovi).

Kao dokaz delotvornosti kombinovanih krema svedoči višegeneracijska primena istih u okviru ruske narodne medicine.

Prvi pisani tragovi koji nam govore o pozitivnim rezultatima ovakvih topikalnih lekova odnose se na vreme ruskog cara Ivana Groznog koji je i sam lečio bolove u predelu leđa upravo kremama napravljenim od fito i api komponenata, među kojima se ističe pčelinji otrov ili apitoksin.

PČELINJI OTROV U SASTAVU KREMA ZA BOLOVE U LEĐIMA

Otrov pčela (apitoksin) smatra se izuzetno efektnim sastojkom krema namenjenim za bolove u leđima zahvaljujući snažnom analgetičkom delovanju. Dokazano je da pčelinji otrov ima čak 50 puta jače dejstvo od novokaina.

Prilikom pripreme svake kreme, masti ili nekog drugog topikalnog leka potrebno je voditi računa o doziranju apitoksina radi postizanja optimalnog bilansa između efikasnog dejstva i moguće pojave reakcije. Pravilno određivanje doze će kremu učiniti potpuno bezbednom za upotrebu i kod dece.

Čak i minimalna količina pčelinjeg otrova ima pozitivan uticaj na zdravlje čoveka.

Među topikalnim lekovima za tretiranje bolova u leđima ističe se APITOKS FORTE, koji je proizveden od potpuno prirodnih komponenata, među kojima je i sam apitoksin.

PRAVILAN ODABIR KREME ZA BOLOVE U LEĐIMA

Osnovno pravilo kod kupovine kreme za bolna leđa jeste čitanje teksta na nalepnici koji opisuje sadržaj. Preparate sa neprirodnim sastojcima je neophodno odmah u početku odbaciti i tražiti isključivo one pripremljene od komponenata prirodnog porekla.

Potražite kombinovane kreme sa pčelinjim produktima i odabranim lekovitim biljem radi postizanja brzih rezultata i olakšanja. Ušteda u novcu kada je u pitanju kupovina takve kreme je u ovom slučaju nemoguća, jer u njenom sadržaju se moraju nalaziti kvalitetni sastojci i dovoljne doze pčelinjeg otrova da bi proizvod imao blagotvorno i lekovito delovanje.

Obratite pažnju i na uputstva proizvođača o čuvanju kreme i njenom roku trajanja. Naime, postoji određena temperatura na kojoj je potrebno držati kremu, a ona ne sme biti ni preniska, ni previsoka. To znači i da se proizvod nipošto ne sme zagrevati ili zamrzavati, jer se gubi njena tekstura i uništavaju lekoviti sastojci.

Efikasni Ruski preparati iz naše ponude za koštano zglobni sistem

IZVORI:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324572

https://www.healthline.com/nutrition/bee-venom#benefits

2020-07-08T11:46:46+00:00

Leave A Comment