fbpx

Pad imuniteta posle hemoterapije i kako ga ojačati

Elementi imunološkog sistema mogu prepoznati i eliminisati neke od ćelija raka, ali to nije dovoljno da bi se zaustavilo njegovo širenje. Još ako pored toga pacijent prima hemoterapiju, odbrana postaje slabija, a reakcije na bolest kasne ili postaju odsutne.

Srećom postoje bezbedne metode koje će olakšati tretiranje ovog ozbiljnog oboljenja i doprineti oporavku imuniteta i njegovom normalnom funkcionisanju. Njihovu delotvornost potvrđuju i brojna medicinska istraživanja i upravo to je sasvim dovoljan razlog zbog čega ih treba iskoristiti tokom sprovođenja hemoterapije i sličnih, srodnih tretmana.

OPŠTE INFORMACIJE O IMUNOLOŠKOM SISTEMU ČOVEKA

Imunitet je svojevrsni, složen odbrambeni mehanizam ljudskog tela koji ga štiti od negativnih uticaja iz spoljašnje sredine i različitih, mahom infektivnih, oboljenja. Predstavlja sistem ćelija, organa i reakcija koji kreira odgovor na pretnje po zdravstveno stanje organizma, pružajući mu neophodnu zaštitu.

Sastavljen je iz dva dela: zaštite koju stičemo odmah po rođenju i odbrane koja se vremenom razvija nakon kontakta sa opasnim mikroorganizmima, elementima i supstancama. Reakcije imuniteta nazivaju se još imunim odgovorima i one su najjače odmah nakon detekcije potencijalne opasnosti.

IMUNITET KOD PACIJENATA OBOLELIH OD RAKA

Bez sumnje, funkcionalan imunološki sistem je od velike važnosti pacijentima koji se bore protiv bolesti kao što je rak. Dobra odbrana je potrebna da bi se telo brže oporavilo od bolesti i sprečile komplikacije.

Problem je što progresija raka često znatno slabi imunitet i ne dozvoljava ugroženom telu da se adekvatno suprotstavi pretnji po zdravlje. Ukoliko bolest zahvati koštanu srž, remeti se produkcija leukocita bez kojih nije moguć normalan rad imuniteta.

Takođe, negativan uticaj stvara i sama hemoterapija koja istovremeno uništava kancerogene ćelije i usporava funkcije odbrambenog sistema. Isto tako, izazivaju pad u stvaranju belih krvnih ćelija, a pored hemoterapije ovakav efekat imaju i radioterapija, ciljana terapija i velike doze steroida – sve metode lečenja namenjene upravo za uništavanje raka.

ŠTA JE HEMOTERAPIJA?

Hemoterapija predstavlja sistemski tretman namenjen zaustavljanju daljeg napredovanja raka i ubijanju kancerogenih ćelija. Tokom primene hemoterapije, koristi se jedan od stotinu vrsta medikamenata ili se kombinuje više njih.

Lekari ih često nazivaju citostaticima, što znači da je njihova glavna uloga zaustavljanje funkcionisanja ćelija, odnosno njihovo uništavanje. Hemoterapija se kombinuje i sa drugim metodama poput radioterapije, hormonske terapije, biološke terapije ili hirurškog zahvata.

UTICAJ HEMOTERAPIJE NA IMUNOLOŠKI SISTEM PACIJENATA OBOLELIH OD RAKA

Od svih tretmana namenjenih lečenju raka upravo hemoterapija najviše slabi odbrambeni sistem tela. Naime, medikamenti koji se koriste tokom terapije usmereni su ka ćelijama koje se brzo dele, poput kancerogenih ćelija, uništavajući ih.

Međutim, i druge ćelije u telu mogu da se razmnožavaju brzom deobom kao što su ćelije krvi, koštane srži, kose, noktiju i sistema organa za varenje. Razlika između ćelija raka i normalnih ćelija u telu jeste mogućnost oporavka od hemoterapije, što kod ovih kancerogenih nije slučaj.

Konkretan uticaj na imunitet i koštanu srž koja stvara leukocite, bitne elemente odbrambenog mehanizma, zavisi od samih lekova koji se kombinuju u okviru hemoterapije, doziranja medikamenata, dužine trajanja terapije, godina pacijenta i njegovog zdravlja uopšte.

Pacijenti su pod najvećim rizikom od infekcija neposredno nakon sprovedene hemoterapije. Tada postoji i najveća verovatnoća da će napad bakterija, virusa, gljivica i parazita biti ispraćen komplikacijama.

Dosadašnja istraživanja, ali i sama praksa, pokazali su da je za oporavak imuniteta posle primljene hemoterapije potrebno od par nedelja do čak devet meseci. Tačan period regeneracije tela i njegovog odbrambenog sistema varira i na njegovu dužinu utiču progresija raka, njegova lokacija i generalno zdravlje obolelog.

ALTERNATIVNA MEDICINA ZA JAČANJE IMUNOLOŠKOG SISTEMA POSLE HEMOTERAPIJE

Uz propisane tretmane moguće je kombinovati prirodne lekove da bi se dodatno podstakao imunitet i vratio u normalno stanje koliko je god to moguće. Brojno lekovito bilje ima potvrdu medicinskih stručnjaka da su efektne kod tretiranja raka i stabilizovanja imunološkog sistema nakon primljene hemoterapije.

Od prirodnih sredstava u kućnim uslovima moguće je pripremiti sjajne lekove od kojih će brojni pacijenti imati korist. Na primer, uzimanje kašike meda sa ispasiranim čenom belog luka svakoga dana ublažiće upalne procese i uticaj uzročnika infekcija.

Jedna šaka semenki bundeve ili suncokreta dnevno ubrzava regeneraciju zdravog tkiva i stimuliše imuntiet. Razblažena kašičica kurkume u prahu sa čašom mlake vode ili mleka ujutru olakšava odbrambenom sistemu da lakše detektuje potencijalne pretnje po zdravlje.

Jedna ili dve šolje čaja dnevno od đumbira i cimeta će dobro poslužiti kod oporavka imuniteta, ali i čitavog organizma od efekata hemoterapije.

ISHRANA ZA OPORAVAK IMUNITETA NAKON SPROVEDENE HEMOTERAPIJE

Kod planiranja obroka važno je fokusirati se na namirnice koje podstiču rad imunološkog sistema i pomažu organizmu da izdrže bolest kao što je rak. Potrebno je sastaviti jelovnik baziran na svežem voću i povrću, kao i zdravim izvorima kvalitetnih proteina.

Nemojte se prejedati, niti gladovati, već unosite nekoliko manjih porcija tokom dana. Izbegavajte suplemente koji su namenjeni za jačanje imuniteta jer od njih nećete imati mnogo koristi. Samo putem hrane će pacijent oboleo od raka doprineti oporavku odbrambenom sistemu svog tela nakon primljene hemoterapije.

Takođe, ne gubite vreme kod dijeta formiranih za ’’lečenje raka’’ jer one nemaju potvrdu od strane stručnjaka o svojoj delotvornosti i sa sobom nose brojne neželjene efekte.

KVALITETAN SAN JE OD VELIKOG ZNAČAJA

Usklađeno spavanje noću je izuzetno važno za jačanje imuniteta posle hemoterapije.

Pre nego što obučete pidžamu istuširajte se toplom vodom i jedite bar dva sata ranije. Da bi lakše zaspali, redovno provetravajte spavaću sobu i obavezno pre nego što utonete u san zamračite prostoriju i ugasite svetla, a sa njima i tv i mobilni uređaj.

Potrudite se da svako veče legnete u krevet i ujutru ustanete u tačno određeno vreme, a da odmor tokom noći traje između 7-8 sati. U redu je ponekad odstupiti i spavati nešto kraće ili duže, ali ne treba dozvoliti da to pređe u naviku i još više naruši ugrožen imunološki sistem.

NE DOZVOLITE DA STRES DODATNO UGROŽAVA VAŠE TELO

Prolazak kroz stres jeste nešto sasvim uobičajeno i razumljivo kod bolesti kao što je rak, ali pacijent treba da da sve od sebe da bi se izborio protiv raka i svoj imunitet dovoljno ojačao posle hemoterapije. Posebno je opasan psihološki stres koji podrazumeva stvaranje pritiska na emocije i narušavanje mentalnog zdravlja osobe koja se suočava sa opasnom bolešću.

Samo saznanje da bolest postoji jeste samo po sebi stresno, ali potpuna predaja, depresija i ankisoznost će samo doprineti njenom napredovanju. Nivo stresa je moguće smanjiti na nekoliko načina i istovremeno ublažiti negativne efekte koje on proizvodi.

Za početak, zatražite podršku od svoje porodice i prijatelja i učestvujte u grupnim razgovorima sa stručnim licima i drugim pacijentima, ukoliko se ogranizuju u Vašem mestu. Samostalno, pomozite sebi tako što ćete se opustiti kroz slušanje lagane muzike, čitanje knjige i meditaciju.

IMUNOTERAPIJA ZA LEČENJE RAKA

Ovaj metod primenljiv je za tretiranje pojedinih vrsta raka i uspešno kontroliše bolest, sprečavajući njen dalji napredak i aktivirajući imunitet u te svrhe. Koriste se supstance i lekovi koje inače stvara ljudsko organizam. Uz pomoć njih, vrši se stimulacija imunološkog sistema i abnormalne ćelije se eliminišu.

Postoji nekoliko vrsta imunoterapije i svaku od nje je moguće kombinovati sa drugim terapijama namenjenim za lečenje raka ili ublažavanje postojećih simptoma. Na primer, monoklonska antitela se stvaraju u laboratorijama i ubrizgavanjem i imitacijom prirodnih antitela vezuju se za specifične proteine koji se nalaze na samoj površini kancerogenih ćelija.

Kao druga grupa proteina koja podstiče imunitet da obavlja svoje funkcije, citokini se razvijaju od strane medicinskih stručnjaka i izvan ljudskog organizma da bi se pomoću njih tretirao rak. CAR-T je takođe jedan od vidova imunterapije koji podrazumeva promene u genima leukocita radi lakšeg pronalaženja i uništavanja kancerogenih ćelija.

DODATNI SAVETI

  • Ključ za jak imunološki sistem jeste fizička aktivnost.

Za mnoge pacijente obolele od raka svakodnevno vežbanje je potpuno bezbedno i korisno radi jačanja tela i stvaranja neophodne otpornosti. Naravno, postoje slučajevi kada to nije izvodljivo, a posebno ukoliko osetite malaksalost, imate isuviše nizak nivo belih i crvenih krvnih ćelija u krvotoku i poremećenu koordinaciju mišića.

  • Pušenje usporava oporavak imuniteta.

Ukoliko do sada niste razmišljali o odvikavanju od ove ružne i nezdrave navike, sada je pravo vreme. Ako niste u mogućnosti da sami ostavite cigarete, zatražite pomoć od psihologa ili stručnjaka u nekoj od klinika za odvikavanje.

  • Redovno perite ruke toplom vodom i sapunom.

Ovo je jednostavna i odlična preventivna mera za zaštitu oslabljenog organizma od efekata hemoterapije i bolesti kao što je rak. Posebno je važno da ih detaljno operete pre i posle jela, nakon dodirivanja lica, provedenog vremena na javnim mestima i korišćenja toaleta.

  • Ne ignorišite simptome infekcije.

Ako tokom ili nakon primljene hemoterapije uočite moguć razvoj infektivne bolesti i simptome koji ukazuju na pokušaje da se telo oslobodi od uzročnika, javite se lekaru. Ono što na prvi pogled izgleda kao bezazlena pojava kod osoba obolelih raka se velikom brzinom pretvara u ozbiljan problem jer imunitet nije u mogućnosti da reaguje na vreme i eliminiše opasnost.

  • Ograničite kontakt sa osobama koje su bolesne.

Ne provodite vreme u istoj prostoriji sa njima i ne delite pribor za jelo. I druge lične predmete ne koristite zajedno sa njima poput jastuka i peškira, a važno je i dezinfikovati površine koje oni dodiruju da bi se sprečio prenos infekcije.

IZVORI:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4955940/

https://www.healthline.com/health/cancer/chemo-immune-system-infection-prevention#1

https://www.fredhutch.org/en/news/center-news/2016/01/chemotherapy-immune-system.html

Sugerisani preparati iz naše ponude

2020-05-30T20:35:16+00:00

Leave A Comment