fbpx
Pčelinji otrov2022-10-19T11:28:44+00:00

Poznato je da je veliki broj ljudi koji su navršili 100 godina života na neki način povezani sa pčelarstvom. Široko je rasprostranjeno mišljenje da je to vezano sa ubodima pčela koje oni dobijaju tokom života.

Apitoksin (pčelinji otrov)– je stručni naziv za otrov pčela. Pčele koriste svoj otrov isključivo u cilju samoodbrane, kada je ugrožena njena košnica. Služi za teranje neprijatelja, a ne za njegovo ubijanje. Žaoka pčele se nalazi na zadnjem delu tela pčele. Oko žaoke se nalaze i 2 žlezde koje luče otrov, kao i rezervoar (kesica) gde se otrov nagomilava i odakle je spreman za primenu, ubodom, kroz žaoku. Žaoka ima zaseke, tako da, kada pčela ubode, žaoka u većini slučajeva ostaje u koži. Na žalost, ovo je i smrtonosno za pčelu.

Iako otrov, u kontrolisanim količinama on je bezbedan i veoma koristan za zdravlje čoveka. Pčelinji otrov je izvanredan katalizator hemijskih procesa u organizmu (utiče povoljno na brzinu hemijskih procesa). Čak i minimalne količine imaju veoma pozitivan efekat na zdravlje ljudi.

Pčelinji otrov je veoma koristan kao sredstvo profilakse kod bolesti koje su vezane sa povećanom opasnošću stvaranja tromba različite lokalizacije (infarkt miokarada, tromboflebitis, angina pektoris) jer ima to svojstvo da krv čini tečnijom i smanji lepljivost krvi. Apitoksin smanjuje i koncentraciju holesterola u krvi, normališe arterijski pritisak, sprečava pojavu aritmije, reguliše probleme vezane sa stenokardijom.

Osećaj malaksalosti, hronični umor, loše raspoloženje i nesanica su u savremenom načinu života, pojave poznate svakom čoveku. Otrov pčela ima svojstvo jačanja prirodne energije organizma, smanjuje negativne uticaje stresa na organizam, poboljšava kvalitet sna. Kao rezultat toga, čoveku se vraća energija, miran san, psihički mir, voljnost i dobro raspoloženje. Na taj način se pčelinjim otrovom reguliše i rad nervnog sitema.

Prilikom istraživanja svojstava pčelinjeg otrova utvrđeno je i izraženo analgetičko delovanje apitoksina (značajno umanjuje bol – ima 50 puta jače dejstvo od novokaina). To ga čini bitnim sredstvom za primenu kod različitih bolnih sindroma.

Pouzdano je utvrđeno da veoma blagotvorno utiče na bolesti radikulitisa, išijasa, osteohodrosisa, dečije cerebralne paralize, parkinsonove bolesti, multiple skleroze, bolesti proširenih vena, ulceracije tkiva (rana koje nastaju kao posledica proširenih vena), hroničnih upalnih procesa, tireotoksikoze, psorijaze, neurodermitisa itd.

Otrov pčela takođe ima i sposobnost da eliminiše ožiljke posle hiruških intervencija i ožiljke nastale usled zarastanja opekotina. Koristan je kod bronhijalne astme, bolesti oka, ženske i muške neplodnosti, u periodu menopauze, kod poremećaja ciklusa kod žena i erektilne disfunkcije kod muškaraca, ima podmlađujući efekat. Apitoksin reguliše i telesnu težinu.

Koristi sportistima u periodu pripreme i sportskih takmičenja jer ima sposobnost da adaptira organizam ka velikim fizičkim opterećenjima. Uz to smanjuje osećaj umora i koncentraciju mlečne kiseline u mišićima.

Stručnjaci iz Australije (istraživački centar za onkološke bolesti pri bolnici princa Uelskog) tvrde da su u laboratorijskim uslovima, u epruveti, uspeli da unište ćelije kancera uz pomoć sintetskog melitina (jedna od komponenti otrova pčela), što otvara mogućnost primene pčelinjeg otvora i u ove svrhe.

Pčelinji otrov je sastavna komponenta masti „APITOKS“, „VENODOKS“ i „APIDERM“ koje su lake za primenu u svakodnevnom životu, a sve u cilju dobrog zdravlja i poboljšanja kvaliteta života. Primenom masti sa visokim sadržajem pčelinjeg otrova izbegava se bolna procedura uboda.


Odricanje odgovornosti: Tekst je informativnog karaktera i ne može služiti  dijagnostici i lečenju.