fbpx

Policistični jajnici i ciste: Fitoterapija i konvencionalno lečenje

Ciste na jajnicima i policistični jajnici su srodna medicinska stanja i zbog toga ih žene često mešaju, smatrajući da je to u stvari jedna ista pojava sa dva različita naziva. Ipak, distinkcija itekako postoji.

Kada su u pitanju ciste, uglavnom nema razloga za brigu i one nakon određenog vremena same iščezavaju ako nisu uvećane ili kancerogene. Kod policističnih jajnika situacija je nešto ozbiljnija i ovaj poremećaj zahteva veću pažnju da bi se prateći simptomi lakše kontrolisali.

Radi lakšeg uspostavljanja kontrole nad bolešću i ublažavanje postojećih znakova oboljenja moguće je koristiti prirodna rešenja nalik fitoterapiji i promenama vezanih za način života.

ŠTA SU CISTE I POLICISTIČNI JAJNICI?

Kada su u pitanju funkcije jajnika u zdravom ženskom organizmu, podrazumeva se stvaranje folikula okruženih membranom i tečnošću svakog meseca. U procesu ovulacije dolazi do pucanja nastalih folikula koji ispuštaju jajne ćelije i tada ih telo apsorbuje.

Međutim, ukoliko se ćelija ne odvoji i dođe do zadržavanja i rasta folikula, dolazi do formiranja cista. Uglavnom, ciste su rezultat normalnog menstrualnog ciklusa i trenutnog narušavanja hormonskog balansa tokom reproduktivnog doba.

Kao takve, retko formiraju uslove za nastanak bolesti ili komplikacija. Začeće i gestacija protiču bez poteškoća. Moguće je stvaranje jedne ili nekoliko cista. One se otkrivaju putem rutinskog ginekološkog pregleda i ultrazvučne dijagnostike.

Sa druge strane, kod policističnih jajnika se stvara abnormalan broj manjih, nezrelih folikula, što prati izostanak ovulacije koji može potrajati i nekoliko meseci Sindrom policističnih jajnika predstavlja niz promena u ženskom telu koje su uzrokovane promenjenim lučenjem hormona kao i raznim metaboličkim promenama.

Policistični jajnici se opisuju kao endokrini poremećaj. Kod pacijentkinja sa policističnim jajnicima dolazi do visokog rizika od pojave kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, gojaznosti i komplikacija u periodu gestacije.

SIMPTOMI KOJI PRATE CISTE I POLICISTIČNE JAJNIKE

Ciste formirane na jajnicima su najčešće asimptomatske pojave, bez ikakvih tegoba i znakova koji ukazuju na njihovo prisustvo.  Zato, žene nisu svesne da ih imaju, sasvim slučajno se otkrivaju prilikom posete ginekologu i neretko neprimetno iščezavaju, ne ostavljajući ikakve posledice koje bi narušile funkcionisanje čitavog reproduktivnog sistema.

Ipak, ukoliko je cista enormno velika, dolazi do pojave tupog ili oštrog bola i osećaja težine u nižem delu abdomena, ali i nadutosti.

Kod policističnih jajnika postoji širok spektar simptoma, a prvi se javljaju već na početku perioda adolescencije. Pre svega, dolazi do neredovnih ili izostalih menstruacija zbog odsustva ovulacije. Istovremeno, začeće postaje skoro nemoguće.

Žene sa policističnim jajnicima imaju probleme  koje se manifestuju izostankom i neregularnošću menstrualnog ciklusa, otežanim procesom začeća, kozmetičkim promenama na koži (akne, seboreja, maljavost), porastom težine, gubitkom kose.

Zbog toga smatraju da su nepoželjne i nesigurne su u sebe, što dovodi do anksioznosti ili depresije uz čestu, naglu promenu raspoloženja.

KADA JE NEOPHODNO LEČENJE?

Mahom, obične ciste na jajnicima ne predstavljaju opasnost po zdravlje žene i nestaju nakon nekoliko meseci bez potrebe za određivanjem medikamenata radi lečenja. Ukoliko su one ipak uvećane ili potencijalno kancerogene, primenjuje se odgovarajuća terapija ili u krajnjem slučaju hirurška intervencija.

Kod mnogih slučajeva, lekar će pratiti manje ciste da bi primetio njihov eventualni rast i na vreme reagovao ako to bude neophodno. Osobama sa policističnim jajnicima je terapija potrebna odmah nakon otkrivanja poremećaja da bi se pre svega izbegle potencijalne komplikacije.

Pogrešan način lečenja ili ignorisanje bolesti vodi ka razvoju karcinoma endometrijuma, kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i neplodnosti.

KONVENCIONALNO LEČENJE POLICISTIČNIH JAJNIKA

Kod policističnih jajnika, medikamenti se određuju individualno, jer reakcije organizma variraju od pacijenta do pacijenta. Oni se koriste da bi se bolest lakše kontrolisala i sprečile komplikacije, jer ne postoji mogućnost trajnog izlečenja.

Osnovna terapija obuhvata oralno davanje kontraceptivnih pilula koje sadrže estrogen i progestin. Ovim putem reguliše se menstrualni ciklus, sprečava pojava akni i ublažava maljavost.

Međutim, dugotrajna upotreba kontraceptivnih pilula dovodi do ozbiljnih posledica. Primećen je  uvećan rizik od raka dojke, jetre i grlića materice kod osoba koje predugo koriste ovakvu terapiju radi kontrole sindroma policističnih jajnika. Isto tako, raste i verovatnoća da će se formirati krvni ugrušci i da će doći do infarkta miokarda nakon 35. godine života.

Osobe koje su dugo uzimale kontraceptivne pilule imale su probleme i sa hipertenzijom, čestim napadima migrene i dijabetesom. Upravo zbog toga, mnogo bolje rešenje je fitoterapija koja pruža pozitivne rezultate bez neželjenih efekata.

FITOTERAPIJA ZA POLICISTIČNE JAJNIKE

Fitoterapija je bazirana na primeni pažljivo odabranog lekovitog bilja, kao i komponenata prirodnog porekla. Pomoću nje je moguće korigovati različita medicinska stanja, među kojima je i sindrom policističnih jajnika.

U tom slučaju se koriste prirodni izvori koji su provereno delotvorni kada je u pitanju ublažavanje simptoma ovog endokrinog poremećaja. Svaka biljka, njene komponente i fitoproizvodi se daju pacijentima u propisanim dozama, a većina njih nema neželjene efekte, već isključivo deluju blagotvorno i brzo.

NAJBOLJI PRIRODNI PREPARATI ZA POLICISTIČNE JAJNIKE

Biljka sa altajskih planina poznata kao borovaja matka odavno je poznata po svom lekovitom delovanju na ženski reproduktivni sistem. Kao takva, veoma je značajna za tretiranje sindroma policističnih jajnika i problema sa cistama na jajnicima.

Za žene sa ovakvim zdravstvenim problemima osmišljen je efikasan fitokompleks BOROVAJA MATKA KAPSULE pripremljen od sprašene biljke i ekstrata. Nikakvi aditivi nisu korišćeni tokom proizvodnje ovog lekovitog sredstva i kao takav je 100% prirodan i siguran za upotrebu.

Tokom upotrebe BOROVAJA MATKA KAPSULA reguliše se menstrualni ciklus, olakšava začeće i sprečava pojava novih cista na jajnicima.

Svim ženama koje imaju problem sa cistama i policističnim jajnicima preporučuje se fitokompleks GINEKONORM koji u velikoj meri poboljšava reproduktivno zdravlje. Sastojci iz ovog preparata regulišu rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, što smanjuje intezitet tegoba koje se javljaju uz policistične jajnike.

GINEKONORM je proizveden kombinacijom odabranog lekovitog bilja među kojima je borovaja matka, ali i hajdučka trava, virak i neven. Tretiraju se poremećaji i izostanci ciklusa, postojeće upale i sterilitet.

Kao i kod svakog leka, i prilikom uzimanja GINEKONORMA važno je pridržavati se uputstva za upotrebu i određenih doza. Slobodno ga kombinujte sa drugim lekovitim sredstvima.

Sa svojim jedinstvenim sastavom i pozitivnim uticajem na reproduktivni sistem žena, MLADOMASTON prirodno reguliše ženske hormone uz uspešnu kontrolu endokrinog poremećaja nalik policističnim jajnicima. Od velike je pomoći kod rešavanja problema gojaznosti, kao i izostanka menstruacije ili prečestog i obilnog menstrualnog krvarenja. Nestaju osećaj nadutosti, premor, anksioznost i depresija.

MLADOMASTON je proizveden od ekstrata kaluđerskog bibera, zelenog čaja, izoflavonoida soje i opne grožđa. Na listi sastojaka je i indol—3—karbinol, dobijen ekstrakcijom biljaka iz porodice krstocvetnih kupusa. Sve sirovine su organskog porekla, a kontraindikacije nisu zabeležene.

Kod mnogih medicinskih stanja, ali i cista i policističnih jajnika, apsolutno je nezaobilazan značaj mumia, organske smole čiji je nativan oblik sa svim važnim nutrijentima očuvan u MUMIO ALTAJSKI ALMAZ KAPSULAMA.

Ovakav produkt je nastao preradom mumia tokom prečišćavanja i dehidratacije. Kada su u pitanju ginekološki problemi, MUMIO ALTAJSKI ALMAZ KAPSULE dale su odlične rezultate u borbi protiv neplodnosti. Dolazi i do kontrole pratećih pojava kao što su dijabetes, anksioznost, promene na koži i opadanje kose.

Mumio se sa lakoćom kombinuje sa drugim elementima terapije među kojima su čajevi od lekovitog bilja i farmaceutski proizvodi.

Depresija i anksioznost nisu neobične pojave kod žena sa policističnim jajnicima, jer takav endokrini poremećaj ima neverovatno velik uticaj na psihološko stanje obolele osobe. Sama činjenica da je takav zdravstveni problem dijagnostikovan kod pacijenta stvara nemir, brigu i stres.

Preparat NEUROSTABIL, proizveden u Rusiji, preporučuje se kao delotvorno prirodno sredstvo koje umiruje i ublažava efekte stresa na čitav organizam, ne stvarajući zavisnost, niti ograničavajući radne sposobnosti osobe koja ga koristi. U sastavu ovog proizvoda nalaze se srdačica, vranilovka, vrbovica, hmelj i božur, kao i kompleks B vitamina bez kojih pravilan rad nervnog sistema nije moguć.

Vrlo slično biljno sredstvo predstavljaju i ruske tablete VEČERNIJE, koje sadrže aktivne komponente ekstraktovane iz biljaka pomoću savremene tehnologije. Pored toga, ovaj proizvod u svom sastavu ima i pčelinji vosak. Savršena kombinacija sastojaka smiruje organizam, ne dozvoljava stresu da narušava hormonsku ravnotežu u telu, ublažava anksioznost i napetost i pomaže u održavanju mirnog noćnog sna.

VEČERNIJE predstavlja jedan od pet najboljih i najsigurnijih sredstava za spavanje i proizvodi se u Rusiji već 25 godina. Važno je napomenuti i da je ovaj proizvod 100% prirodan, da  ne izaziva zavisnost i da kontraindikacije nisu zabeležene.

DODATNE MERE ZA TRETIRANJE SINDROMA POLICISTIČNIH JAJNIKA

FIZIČKA AKTIVNOST smatra se krucijalnim delom kontrole simptoma karakterističnih za policistične jajnike. Na ovaj način nestaju suvišni kilogrami, a čak i manji gubitak od 4kg dovodi do pozitivnog preokreta.

Svakog dana isplanirajte vremenski period koji ćete posvetiti vežbama ili sportu.

Stručnjaci preporučuju kardio vežbe koje ublažavaju insulinsku rezistenciju i pozitivno utiču na plodnost. Džogiranje umerenim tempom, biciklizam i plivanje su takođe dobri izbori. U kombinaciji sa adekvatnom dijetom, vežbanjem se rizik od komplikacija značajno smanjuje.

PROMENE U NAČINU ISHRANE daju iznenađujuće pozitivne rezultate. Žene sa policističnim jajnicima često imaju nešto viši nivo glukoze u krvotoku od uobičajenog i zato je neophodno eliminisati namirnice koje su sačinjene od jednostavnih ugljenih hidrata.

Toj grupi pripadaju proizvodi od belog brašna, kolači, slatkiši, čips i gazirani i negazirani industrijski sokovi. Hranu koju ćete uneti u toku dana podelite na pet manjih obroka koji će biti raznovrsni.

IZVORI:

https://www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439

Pogledajte sugerisane ruske preparate iz naše ponude

2020-07-21T11:29:44+00:00

Leave A Comment