Prevencija onkoloških oboljenja

Sve što treba da znate o uticaju onkološkog lečenja na ishranu, zdravoj ishrani i problemima sa ishranom

Stvari koje treba da uradite i o kojima treba da razmislite pre početka onkološke terapije

 • Dok lečenje ne počne, nećete znati kakve se neželjene reakcije ili problemi sa ishranom mogu javiti i da li će ih uopšte biti. Neke rekacije su blage, neke se mogu lako kontrolisati, a mnoge nestaju po završetku terapije.
  U periodu lečenja, razmišljajte o tome kako će vam biti bolje i koncentrišite se samo na sebe i svoje potrebe.
 • Hranite se pravilno pre početka terapije. To će vam omogućiti da ostanete snažni tokom terapije i smanjiti rizik od infekcije.
 • Posetite stomatologa. Veoma je važno da vam zubi i usna duplja budi zdravi pre početak terapije.
 • Posavetujte se sa lekarom, medicinskom sestrom ili nutricionistom o svojim strahovima i brigama. Oni će vam pomoći da se izborite sa tim problemima.
 • Informišite se što bolje o samoj bolesti i lečenju. Mnogim ljudima je lakše kad znaju šta mogu da očekuju. Pratite naš blog i saznaćete sve o ovoj temi.

Kako da se pripremite da biste se dobro hranili

 • Napunite frižider, ostavu i zamrzivać zdravom hranom. Obavezno nabavite proizvode koje možete da jedete i kada se osećate loše.
 • Napravite zalihe hrane koja se malo kuva ili ne kuva uopšte (smznuta i gotova jela).
 • Skuvajte hranu unapred i zamrznite porcije hrane da ih imate za kasnije.
 • Obratite se porodici i prijateljima za pomoć oko kupovine namirnica i kuvanja tokom terapije. Oni vam mogu pomoći da napravite raspored zadataka i odredite ko će ih obaviti.
 • O svemu što očekujete možete porazgovarati sa lekarom, medicinskom sestrom ili nutricionistom. Na našem blogu moći ćete da nađete liste hrane i pića koje vam mogu pomoći kod prroblema sa ishranom.

Problemi u ishrani tokom onkološke terapije se ne javljaju kod svih

Ne postoji način da se predvidi da li ćete imati probleme sa ishranom i koliko će oni biti ozbiljni. Možete imati nekoliko problema ili čak nijedan. Ovo delimično zavisi i od vrste i lokacije bolesti, vrste i trajanja terapije, kao i od doze lekova koje dobijate.

Postoje lekovi, kao i mnogo drugih načina koji mogu da vam pomognu u prevazilaženju problema sa ishranom koji se javljaju tokom lečenja. Po završetku terapije, mnogi problemi nestaju. O problemima sa ishranom informacije možete dobiti od svog lekara, medicinske sestre ili nutricioniste.

Mi vam preporučujemo proizvode koji će vam umnogome pomoći da se izborite sa problemima koje može da prouzrokuje terapija:

Pogledajte proizvode koje Vam preporučujemo

Ostavite odgovor