fbpx

Prirodni lekovi za uvećanu prostatu

Starenje je prirodan proces kroz koji svi moramo da prođemo i ponekad on sa sobom nosi i neke nelagodnosti kojih želimo da se rešimo. Tako muškarci mogu sa godinama osetiti probleme koje može uzrokovati uvećanje prostate.

Adenom prostate je stanje koje se može bez poteškoća kontrolisati i to sredstvima prirodnog porekla, uz određene promene u životnim navikama kao što su redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana.

ŠTA JE ADENOM PROSTATE?

Prostata predstavlja malu žlezdu koja predstavlja unutrašnji genitalni organ muškarca smešten između bešike i rektuma. Normalna veličina i oblik prostate su nalik kestenu i u srednjim godinama dolazi do njenog rasta usled umnožavanja ćelija i ta pojava poznata je kao adenom ili benigna hiperplazija.

Usled uvećanja prostate dolazi do pritiska na bešiku i uretru što može, a i ne mora uzrokovati neugodne simptome kod muškaraca koji su mahom vezani za mokrenje. Dakle, adenom prostate ne zahteva uvek tretman i ne predstavlja uvek zdravstveni problem muškarcima kod kojih se javlja.

Za dijagnostikovanje uvećane prostate, kao i otklanjanje verovatnoće postojanja stanja koja su praćena sličnim simptomima kao adenom poput raka prostate, potrebno je uraditi klinički pregled pacijenta i ispitati test uzorka krvi u laboratoriji, uz eventualan pregled uzorka urina.

FAKTORI RIZIKA

Adenom prostate smatra se normalnom pojavom kod muškaraca starijih od 50 godina i ne mora uvek da predstavlja smetnju i opasnost po zdravlje. Ukoliko u Vašoj porodici je neko imao problem sa uvećanom prostatom, moguće je da se zbog genetike i Vi takođe nađete u istoj situaciji.

Verovatnoća da će doći do neugodnih simptoma je u porastu ako osoba ima kardiovaskularno oboljenje ili dijabetes. U faktore rizika ubrajaju se i odsustvo aktivnog načina života i erektilna disfunkcija. Mnogi muškarci se brinu da je u slučaju uvećane prostate veći rizik od pojave raka, što uopšte nije tačno.

RAZVOJ I NASTANAK ADENOMA PROSTATE

Ćelije žlezde se umnožavaju i zbog njih prostata otiče i postaje veća. To se može uočiti odmah putem kliničkog pregleda – tačnije rektalnim pregledom tako što lekar napipa zadnje zidove žlezde. Pregled traje od 10-15 sekundi i to je dovoljno da bi se uočio potencijalni problem.

Uvećana i otečena prostata skuplja mokraćnu cev i blokira protok urina i zbog toga pacijenti sa adenomom imaju poteškoća prilikom mokrenja. Ne dolazi samo do uvećanja prostate, već i do širenja okolnog tkiva. Istovremeno, zidovi bešike postaju deblji i to vremenom uzrokuje njeno slabljenje i nemogućnost potpunog pražnjenja nakon svakog mokrenja.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Poteškoće vezane za uvećanje prostate najčešće su vezane za izbacivanje urina. Naime, osobe sa adenomom mogu imati problem sa učestalom potrebom za mokrenjem i pražnjenjem bešike. Neretko je potrebno vreme da mlaz urina krene i to uz napinjanje.

Događa se da urin poteče u isprekidanom mlazu, a i urinarna inkontinencija nije neobična pojava. Ponekad, mogu nastati komplikacije kao što su infekcije urinarnog trakta ili akutna retencija urina.

U slučaju da uočite simptome akutne retencije urina kao što su osećaj da odjednom ne možete uopšte da mokrite, prisustvo krvi u urinu, jak bol u donjem delu abdomena i oticanje bešike koje se može osetiti na dodir, odmah zatražite lekarsku pomoć.

UTICAJ HORMONA

Tačan razlog pojave kao što je uvećanje prostate često je nepoznanica lekarima, ali se pretpostavlja da su u pitanju hormonske promene kroz koje muškarci prolaze tokom prirodnog procesa starenja. Balans hormona se sa godinama remeti i to može uzrokovati rast žlezde kao što je prostata.

Prilikom tretiranja adenoma se stoga obraća pažnja na količine adrogena u organizmu pacijenata – konkretno testosterona. Starenjem, kod muškaraca količine aktivnog testosterona u krvi opadaju, zbog čega ostaju veće količine estrogena.

Upravo taj poremećaj proporcionalnosti hormona se smatra glavnim uzrokom adenoma prostate. Inače, prisustvo estrogena u nivou iznad tolerancije pojačava aktivnost supstanci odgovornih za ubrzan rast ćelija tkiva.

ČAGA – UNIVERZALNO SREDSTVO KOD BENIGNIH NOVOTVOREVINA

Čaga je medicinska gljiva koja potiče iz Rusije gde se ceni kao dragoceno prirodno sredstvo za tretiranje mnogobrojnih zdravstvenih problema. Predstavlja odličan izvor vitamina, minerala i fitonutrijenata. Naročito je značajan visok nivo superoksid dismutaze, enzima sa sposobnošću eliminacije slobodnih radikala i prevencije opakih oboljenja.

Ima primenu kod apsolutno svih zdravstvenih poremećaja i bolesti i između ostalog njene komponente uspešno smanjuju dalji rast benignih tvorevina u telu, gde se može uključiti i adenom prostate. Pojačava efekat testosterona i poboljšava zdravlje muškog reproduktivnog sistema. Ona je korisna i u slučaju malignih oboljenja.

Čaga uništava već formirane kancerogene ćelije i u isto vreme čuva funkcije i vitalnost zdravog tkiva. Doprinosi i kod sprečavanja nastanka novih mutiranih ćelija i zbog toga se preporučuje onkološkim bolesnicima.

Postoje i drugi benefiti ruske čage koji mogu biti od koristi pacijentima sa uvećanom prostatom kao što su jačanje imuniteta, odbrana tela prilikom izloženosti stresu i smanjenje nivoa glukoze u krvi.

PRIRODNI REGULATORI HORMONSKOG STATUSA MUŠKARCA

TESTERASTA PALMA je najpoznatija po tome što ublažava simptome adenoma prostate i u tu svrhu koristi se plod biljke. Brojna istraživanja potvrdila su njenu delotvornost.

Komponente testeraste palme ne umanjuju celokupnu veličinu prostate, već skupljaju njene unutrašnje zidove što ublažava pritisak na mokraćne kanale i bešiku. Elementi iz ove biljke čine je i prirodnim diuretikom i sedativom, kao i afrodizijakom.

Testerasta palma našla je primenu i kod raznovrsnih infekcija prostate i u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem može pomoći u kontroli stanja poput raka prostate. Zrele bobice testeraste palme mogu se uzimati cele dok su sveže, sušene ili mlevene, a takođe su na tržištu dostupni brojni suplementi koji sadrže aktivne sastojke iz ove biljke.

AFRIČKA ŠLJIVA je drvo čija kora ima primenu u tradicionalnoj medicini i proizvodnji suplemenata namenjenih prevashodno kao deo tretmana za uvećanu prostatu i uopšte probleme sa radom ove žlezde.

U sastavu afričke šljive nalaze se hemikalije koje pomažu u skupljanju prostate i otklanjanju poteškoća sa mokrenjem. Olakšavaju protok mokraće kroz mokraćne kanale bez ikakvih tegoba. Time se uvećava produktivnost mokrenja i smanjuje učestalost odlaska u toalet noću.

Antiupalno deluju na prostatu i poboljšavaju njen rad. Imaju pozitivan efekat na mokraćnu bešiku, kao i uticaj na balans hormona. Kora afričke šljive se za benigno uvećanje prostate koristi u formi čaja ili praha, kao i za proizvodnju suplemenata namenjenih u tu svrhu.

PRIRODNI PROIZVODI ZA UVEĆANU PROSTATU

1. GRANDCAPS CHAGA sastoji se od dnevne i noćne formule u obliku kapsula koje sadrže čak pet medicinskih gljiva uz dodatak dihidrokvercetina. Među njima je i ruska čaga.

Grandcaps chaga ponaša se pre svega kao prirodan imunomodulator i imunostimulator. Ublažava benigno uvećanje prostate i pozitivno deluje na muški reproduktivni sistem i urinarni trakt.

Ovaj proizvod koristan je i u slučaju onkoloških oboljenja, a korisni efekti uočeni su i kod pacijenata sa III i IV stadijumom bolesti. Ublažava posledice hemio i radioterapije i tokom i nakon primene čuva zdrava tkiva u telu bolesnika.

Grandcaps chaga preporučuje se i osobama sa dijabetesom, anemijom, psorijazom i ekcemom i u slučaju razvoja i prevencije autoimunih bolesti.

Grandcaps chaga kapsule dobijene su unikatnom tehnologijom i 100% je prirodan sastav, bez ikakvih aditiva. Bezbedne su za dugotrajnu upotrebu i u većim dozama.

2. FORMULA ZA MUŠKARCE pruža maksimalnu podršku u radu prostate i zdravlju ove žlezde. Idealna je za uključenje u terapiju namenjenu ublažavanju simptoma adenoma prostate, prostatitisa, hormonskog disbalansa i impotencije.

Testerasta palma i afrička šljiva su glavni sastojci ovog prirodnog proizvoda ispoljavajući antiupalno delovanje i sprečavajući dalje uvećanje prostate. Izbacivanje mokraće je lakše uz druge efekte na muški organizam kao što su poboljšanje radne sposobnosti i opšteg zdravlja.

U ovaj proizvod dodat je cink koji doprinosi balansiranju hormona, a poznato je da manjak cinka u telu ima uticaj na smanjenje produkcije testosterona.

Formula je pogodna i u tretiranju upale mokraćne cevi i peska i kamena u bubregu. Formula za muškarce može se kombinovati sa svim lekovima i hranom.

Kontraindikacije osim individualne preosetljivosti nisu zabeležene.

3. IMUNORM je odlično prirodno osnovno ili pomoćno sredstvo za podršku radu imunološkog sistema. Ima bogat sastav i svo korišćeno lekovito bilje je samoniklo i slobodno od kontaminacije pesticidima i herbicidima.

Fitokompleks Imunorm pogodan je i za osobe sa hroničnim upalama urogenitalnog sistema i adenomom prostate. Pored toga, pomaže kod pada imuniteta bez obzira na uzrok, u tretiranju bakterijskih i virusnih infekcija, lečenju rekurentnih infektivnih oboljenja sistema organa za disanje i prevencije onkoloških oboljenja.

U sastav fitokompleksa ulaze zlatni koren, šipurak, kopriva, levzeja, virak i badan. Imunorm čaj se proizvodi u formi briketa i moguće ga je piti kontinuirano, uz mogućnost produžetka ukoliko postoji potreba.

KORISNI SAVETI  ZA PACIJENTE SA UVEĆANOM PROSTATOM

  • Stres podstiče mokrenje i pojačava tegobe koje su inače vezane za stanje uvećane prostate. Pokušajte da se fokusirate na stvari koje Vas opuštaju.
  • Izbegavajte unos tečnosti uveče i tokom noći. Ovo naročito važi za napitke koji sadrže kofein i alkoholna pića jer imaju negativan uticaj na snagu i tonus mišića bešike i dodatno stimulišu produkciju mokraće, što dovodi do čestih odlazaka u toalet tokom noći i samim tim poremećaja sna.
  • Hladnoća pogoršava simptome koji prate uvećanu prostatu. Tokom zime se oblačite toplo iu izbegavajte sedenje na hladnim površinama.
  • Budite fizički aktivni i zdravo se hranite da održite što idealniju telesnu težinu i time redukujete simptome uvećane prostate. Istovremeno, smanjićete rizik od oboljenja kao što su kancer, dijabetes i kardiovaskularne bolesti.
IZVORI:

https://www.healthline.com/health/enlarged-prostate/natural-remedies

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321231

Ruski preparati iz naše ponude:

2021-12-10T11:28:24+00:00

Leave A Comment