fbpx

Ruska čaga protiv raka

Ruska narodna medicina smatra se jednom od najefektivnijih i najznačajnijih u svetu, a prirodna sredstva koja se često primenjuju u Rusiji radi lečenja raznovrsnih zdravstvenih problema se već neko vreme koriste i na našim prostorima.

Razloga ima zaista mnogo, a među njima je svakako potraga za lekom koji će uništiti rak ili bar ublažiti njegovo dalje napredovanje i olakšati fazu hemoterapije.

Prirodno lečenje na ruski način nikako ne zapostavlja značaj čage, a njena univerzalna primena uključuje i borbu protiv ozbiljne i opasne bolesti kao što je rak. Novija istraživanja pokazuju zapanjujuće rezultate, a mnogi pacijenti uveravaju da je za njihov oporavak zaslužna upravo ova gljiva.

ALTERNATIVNA MEDICINA ZA LEČENJE RAKA

Sredstva prirodnog porekla ne igraju direktnu ulogu u tretiranju bolesti kao što je rak, ali uz konvencionalne metode lečenja mogu poslužiti kao odlična dopuna.

Mnoge biljke, gljive i životinjski produkti su od vrlo značajni jer utiču na ublažavanje postojećih simptoma ili usporavanje daljeg napredovanja oboljenja.

Od više isprobanih prirodnih lekova i tehnika protiv raka je među najdragocenijima ruska čaga, pravo blago sibirskih šuma i jedinstvena supernamirnica.

ŠTA JE ČAGA – SUPERGLJIVA?

Čaga je specifična vrsta gljive koja se nastanjuje u hladnijim klimatskim pojasevima, što svakakao podrazumeva i teritoriju Rusije. Izgledom podseća na komad uglja nepravilnog oblika i tamne je boje (najčešće crne) zbog prisustva melanina u svom sadržaju.

Pigment melanin se nalazi i u ćelijama kože, kose i očiju čoveka, određujući njihovu boju i nijansu. Unutar gljive nalaze se i polisaharidi, lignani i grupa hidroksibenzojevih kiselina. Aromatičnost je prisutna zahvaljujući terpenoidima.

Čaga raste i razvija se kao parazit na drveću listopadnih šuma iz kojeg uzima nutrijente neophodne za opstanak. Locira se na stablima i na velikoj visini. Najčešće za svog domaćina bira belu brezu, kao i topolu, jovu, hrast i bukvu.

Čaga je značajna za čoveka zbog lekovitosti, a ređe se koristi u ishrani zbog gorkog ukusa.

S pravom nosi nadimke ’’crno zlato’’ i ’’dar od boga’’.

LEKOVITO DELOVANJE ČAGE

Ruska gljiva čaga ponaša se kao imunomodulator, stvarajući uticaj na imunološki sistem čoveka jačajući ga da bi lakše reagovao na pretnje i brže pružio otpor. Osobe koje koriste čagu u kratkom vremenskom roku se oporavljaju od bolesti i pre izlečenja osećaju minimalne tegobe.

Antiinflamatorno dejstvo čage označava mogućnost ublažavanja upalnih procesa u organizmu, a u određenim slučajevima čak i njihovo potpuno izlečenje. Olakšava se tretiranje infekcija – posebno onih koje izazivaju različite sorte virusa. Jedna od studija je pokazala da ekstrat čage baziran na vodi uništava virus hepatitisa C zbog kojeg dolazi do uništavanja jetre ukoliko se ne leči na vreme.

Komponente iz čage su se pokazale i kao prirodna sredstva za smanjenje bolova i efektne su kod bilo kog izvora ovog vrlo neprijatnog osećaja, bez obzira na uzrok, intezitet i dužinu trajanja.

Dijabetičari mogu pomoć pri regulaciji nivoa glukoze u krvi potražiti upravo u gljivi kao što je ruska čaga. Istovremeno, maksimalno se ublažava i insulinska rezistencija, što omogućava lakšu kontrolu bolesti.

Aktivni sastojci čage smanjuju i nivo ukupnog holesterola u krvotoku, a to pruža sjajnu zaštitu od pojave kardiovaskularnih oboljenja i poboljšanu cirkulaciju. Ova gljiva je i antitrombotik – prirodan lek za umanjenje agregacije trombova.

Među najznačajnijim karakteristikama čage jeste njena sposobnost da zaustavi progresiju raka ili da smanji rizik od njegovog razvoja u zdravom ljudskom telu.

ČAGA ZA TRETIRANJE RAKA

Primena čage kod više oblika raka postala je rasprostranjena nakon što se nobelovac Aleksandar Solženjicin uverio u njena lekovita svojstva.

Antikancerogeno dejstvo čage postoji zbog prisustva organskih jedinjenja lignana. Naime, lignani utiču na delovanje fitoestrogena i samim tim na smanjenje raka i sprečavanje rasta istog ukoliko zavisi od estrogena. Ovde se misli pretežno na rak dojke, jajnika, materice i prostate.

Unos lignana u telo smanjuje i rizik od pojave ovih tipova raka. Takođe, oni usporavaju i rast stanica raka debelog creva prema dokazima do kojih je došlo putem medicinskih istraživanja.

Čaga je vrlo važna i za oporavak organizma od hemoterapije i drugih metoda lečenja raka, pomažući mu da se regeneriše i ojača. Gljiva ima ovu sposobnost zahvaljujući prisutnim polisaharidima koji se ponašaju kao imunostimulatori, aktivirajući ćelije odbrambenog sistema ljudskog tela.

Od velikog značaja u lečenju i prevenciji raka jeste i antimutageno ponašanje ruske čage. S obzirom da pojava tumora dolazi uz genetske promene, pretvarajući zdrave ćelije u kancerogene, primena ovog prirodnog leka može u određenoj meri da spreči dalji razvoj i širenje bolesti, kao i njenu pojavu u zdravom organizmu.

ČAGA U SKLOPU FUNGOTERAPIJE

Kao što sam naziv govori (fungi=gljive), ovaj način lečenja baziran je na korišćenju različitih vrsta gljiva, a jedna od njih je upravo ruska čaga. Potiče iz Japana i Kine, a danas se koristi u celom svetu u terapeutske svrhe – najčešće za tretiranje raka.

Stručnjaci često pored konvencionalnih metoda preporučuju fungoterapiju zbog svoje efektivnosti. Pored ruske čage, koriste se gljive Reishi, Shiitake, trutovik, fly agaric i mnoge druge. Neretko, kada nijedna druga solucija ne pokazuje poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenta, gljive svojim aktivnim sastojcima postižu pozitivne rezultate.

Osim raka, fungoterapija nalazi svoju primenu i kod problema sa anginom pektoris, gojaznošću, proširenim venama i tuberkulozom.

GDE NABAVITI ČAGU?

Rusku čagu možete poručiti preko interneta u specijalizovanim online shop-ovima ili kupiti u prodavnicama zdrave hrane i bolje snabdevenim apotekama.

Postoje i takozvane ’’ruske’’ prodavnice koje nude proizvode od čage, ali i drugih lekovitih biljaka, proizvedene u Rusiji.

Veoma važno je kupiti čagu neophodnog farmakološkog nivoa koja ima visoku koncentraciju lekovitih supstanci.

Smatra se da je sibirska čaga (gde se temperatura spušta i do +40C) određene starosti lekovita i primenjiva u lekovite svrhe.

Čaga se na našem tržištu nudi u formi čaja u filter kesicama, praha, briketa, kreme, kapsula, ekstrata i tinkture.

Neki proizvodi se prave od čiste ruske čage, a pojedini sadrže i druge vrste lekovitih biljaka i gljiva.

ČAGA ČAJ ZA OBOLELE OD RAKA

Čagu za pripremu čaja najčešće možete pronaći u sušenoj i mlevenoj formi. Takođe, dostupna je gljiva i u obliku briketa ili kapsula.

Prilikom pripreme čaja, voda ne sme da proključa, već se zagreva do temperature u rasponu od 60-75 stepeni celzijusa. Ako prelijete čagu ključalom vodom uništiće se i hranljivi sastojci iz njenog sadržaja, a samim tim i lekovito delovanje.

Ukus je blag, a može se obogatiti tako što se u tečnost doda pola kašičice cimeta u prahu. Birajte kvalitetniji, cejlonski cimet, koji takođe pruža zaštitu od nekontrolisanog razvoja ćelija raka i protivupalno dejstvo.

Ako ste nabavili rusku čagu u komadima ili briketima, neophodno je da ih prethodno sameljete što sitnije da bi se dobio fini prah. Od praha se priprema čaj tako što 2g čage prelije sa 200ml vode, zagrejane na isti način kao i za filter kesice. Posle 10 minuta stajanja potrebno je popiti lekovitu tečnost koja mnoge podseća na kafu.

1-2 k. kašike sipati šolju vruće vode i ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Uzimajte ujutru i uveče pola sata pre jela, a po potrebi i češće.

KAPSULE NA BAZI ČAGE ZA TRETMAN RAKA

Imunitet je moguće stimulisati i putem kapsula koje sadrže suvi ekstrat čage. Zbog toga, one su korisne svakom pacijentu koji se leči od raka, sprečavajući dalje napredovanje bolesti i uništavajući kancerogene ćelije.

Kapsule bazirane na gljivi čaga neretko se obogaćuju dodatnim elementima koji su neophodni obolelima poput drugih lekovitih gljiva ili antioksidanti (dihidrokvercetin).

Kapsule se uzimaju kao suplement prema uputstvu proizvođača, a kod najvećeg broja srodnih prozvoda dnevna doza je 2-3 puta po jedna kapsula. Nakon određenog vremenskog proizvoda pravi se pauza po proceni.

IZVORI:

http://cansave.rs/en/chaga.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/

https://www.healthline.com/nutrition/chaga-mushroom

Pogledajte preparate sa Čagom iz naše ponude

2021-07-01T10:53:21+00:00

Leave A Comment