fbpx

Ruski prirodni lekovi za sterilitet

Sterilitet je zdravstveno stanje jednog ili oba partnera zbog kojeg ne dolazi do začeća prirodnim putem. S obzirom na to da ni na koji način ne utiče na zdravstveno stanje, ne definiše se kao bolest, ali u velikoj meri sterilitet remeti psihičko zdravlje i stvara probleme.

Sterilitet je problem na globalnom nivou i sve je u većem porastu. Razvijene zemlje mu danas posvećuju sve više pažnje i podstiču na različite načine parove da prebrode ovo stanje. Procena je da 15-18% parova u reproduktivnoj dobi ima problem sa sterilitetom.

U Srbiji se od steriliteta leči oko 800000 ljudi. Ranije se verovalo da je sterilitet isključivo vezan za žene, ali danas se postotak muškaraca i žena koji imaju problem sa sterilitetom skoro izjednačio.

U lečenju steriliteta učestvuju oba partnera, a uključuje se čitav tim lekara, kao što su ginekolog, urolog, endokrinolog, genetičari, molekularni biolozi i drugi. Njihov zadatak je da odrede uzrok steriliteta i na osnovu toga da ga izleče. Procenjuje se da 80% parova nakon lečenja dobije prinovu.

Uzroci steriliteta kod muškaraca i žena

Nakon što se odredi uzrok steriliteta, pristupa se i njegovom lečenju. Međutim, kod oko 10 % parova se uzrok steriliteta ne može utvrditi i tada se rešenje traži u psihologiji. Kod velikog broja ljudi javlja se upravo psihogeni sterilitet, kada do začeća ne dolazi ni prirodnim putem, ni vantelesnom oplodnjom.

Češći uzroci i muškog i ženskog steriliteta su godine starosti. Kod žena godine starosti igraju veću ulogu, nego kod muškaraca, jer reproduktivna sposobnost žena značajno opada nakon 35. godine, dok kod muškaraca opada tek nakon 45. godine.

Hormonski disbalans je takođe jedan od uzroka ženske neplodnosti. Veći rizik od steriliteta imaju žene koje imaju neredovne menstrualne cikluse, preterano su gojazne ili mršave,  žene u menopauzi, sa poremećajima ovulacije i razvojem jajne ćelije, one sa poremećajima rada štitne žlezde, povišenim lučenjem prolaktina i muških hormona, kao i žene koje imaju prekomernu fizičku aktivnost, svakodnevni stress i drugo.

Neprohodnost jajovoda je najčešći uzrok neplodnosti kod žena. Skoro polovina žena koje se leče od steriliteta ima problem sa neprohodnim jajnicima koji je posledica upala jajovoda, endometrioze, priraslica, prethodnih vanmateričnih trudnoća.

Smanjena produkcija i poremećaj transporta spermatozoida su česti problem kod muškaraca. Pored toga, javlja se i retrogradna ejakulacija (kada semena tečnost ide u bešiku), varikokela, povrede testisa, rak testisa, seksualno prenosive bolesti, sistemske bolesti, neki lekovi, stres, hormonski poremećaji, infekcije, imunološki problemi i toksički agensi.

Kod žena mogu uticati i policistični jajnici, polipi, miomi, promene na grliću materice, tumori, infekcije, imunološki problemi i stres.

Danas se praktikuje da u lečenju učestvuju oba partnera, i to prvo pregled muškarca, jer se kod njih lakše i brže otkrivaju uzroci steriliteta.

Ruski lekovi za lečenje steriliteta

Travarke u Rusiji imaju veliki postotak izlečenja steriliteta prirodnim putem. Mnogi parovi u poznijim godinama odlučuju se da pomoć potraže u Rusiji kako bi se ostvarili kao roditelji. Rekorderka je žena iz Švajcarske koja je u 64. godini postala majka nakon lečenja i vantelesne oplodnje u Rusiji.

U Rusiju se upućuje i mnogo parova iz inostranstva, koji terapiju koriste što za čišćenje reproduktivnih organa, što za pripremu istih.

1. Crvena detelina je efikasan ruski lek za sterilitet

Crvena detelina se naširoko koristi u ruskoj medicini. Smatra se da je veoma učinkovita u lečenju steriliteta, pa se od nje spravljaju razni čajevi, tinkture i melemi.

Čaj od crvene dateline se priprema tako što se supena kašika suve deteline prelije sa 7 dl vrele vode, poklopi i ostavi da odstoji oko pola sata. Zatim procedite i pijte čaj u malim gutljajima tokom dana. Čaj se pije u kontinuitetu 3 nedelje, pa se pravi pauza od nedelju dana (najbolje u toku menstruacije).

Sakupite i osušite 100 g cveta dateline i po 50 g cveta kantariona i sušenog lišća crne ribizle. Sve sastojke pomešajte, usitnite u avanu, pa od mešavine uzmite jednu kafenu kašičicu i prelijte ključalom vodom. Ostavite čaj da stoji poklopljen 5 minuta, pa procedite i pijte ga odmah. Pijte jednu šolju čaja svakog dana redovno.

Koren deteline je takođe lekovit. Jednu supenu kašiku korenja deteline osušite i prelijte šoljom ključale vode i ostavite da stoji pola sata. Nakon toga, procedite čaj i pijte nekoliko puta u toku dana po gutljaj. Čaj se koristi dve nedelje, pa se pravi pauza od nedelju dana, nakon čega možete da ponovite konzumiranje i nekoliko puta.

2. Lek za sterilitet od vrbe, topole i breze

Poznat je i lek od vrbe, topole i breze. Naime, sakupite jednaku količinu pupoljaka ovih biljaka u rano proleće dovoljno da prekrijete 2/3 tegle od jednog litra. Pupoljke prelijte sa kvalitetnom votkom ili 70% alkoholom do vrha tegle, zatvorite i ostavite na tamnom mestu naredne 3 nedelje. Za to vreme povremeno izmućkajte.

Nakon 3 nedelje je potrebno procediti dobijenu tečnost, te koristiti jednom dnevno 50 kapi dobijene tečnosti pre jela. Tinktura se koristi najviše 10 dana, pa se pravi pauza od nedelju dana. Ponavlja se nekoliko ciklusa, ali se posle svakih 10 dana pravi pauza od 7 dana.

3. Mumio Altajski Almaz

4. Očajnica je poznati narodni lek za sterilitet

Očajnica je još jedan narodni lek koji je poznat i u našoj narodnoj medicine, i u ruskoj. Macina trava je biljka za kojom su posezale mnoge žene očajne zbog nemogućnosti da se ostvare kao majke. Otud i ime – očajnica.

Čaj se priprema tako što jednu ravnu kašiku očajnice prelijete sa oko 2,5 dl hladne vode i kuvate do ključanja. Sklonite, poklopite i ostavite do sat vremena da stoji. Potom se čaj ocedi i pije 3-4 puta dnevno. Ima opor ukus, pa se može zasladiti sa malo meda, ali je preporuka piti ga bez zaslađivača.

Najbolje je piti ga u kontinuitetu najmanje mesec dana, a potpuni efekat se postiže posle 3 meseca kada je neophodno napraviti pauzu od mesec dana. Ne treba ga piti tokom menstrualnog krvarenja, kao i kada žena ostane u drugom stanju. Dugotrajna konzumacija kod nekih žena izaziva hipertenziju, a kontraindikovan je i u periodu dojenja.

Preporuke ruskih narodnih lekara i travara

Ruski narodni lekari preporučuju da muškarci naprave mešavinu 200 g domaćeg meda , jedne čaše konjaka, soka od 3 limuna i 3 sveža žumanca.  Mešavina se čuva u frižideru u staklenoj tegli i koristi svakog dana tri puta dnevno,pola sata pre svakog obroka. Pre korišćenja, treba energično protresti teglu ili mešajte drvenom kašikom.

Ginekolog iz Sankt Peterburga preporučuje upotrebu sveže kozje ili ovčje džigerice. Najbolje je pronaći domaću i proverenu džigericu, pa je samleti i staviti na list zelene salate i držati kao oblog u predelu donjeg stomaka.

Džigerica treba da bude na vašoj koži, a oblog treba da bude vezan vunenim šalom i utopljen što više kako bi koža upila što više lekovitih sastojaka. Najbitniji sastojak džigerice je folna kiselina i vitamin P koji aktivira jajnu ćeliju i pomaže njeno sazrevanje.

Oblog je najbolje stavljati pre spavanja i drži na donjem stomaku oko 2 sata. Najbolje je početi sa primenom ovog leka drugi ili treći dan po završenoj menstruaciji i stavljati sve do sredine ciklusa.

Ruski travari preporučuju i da se napravi čajna mešavina od 200 g macine trave, 100 g hajdučice, 100 g virka, 50 g bokvice i 50 g zdravca. Sve se lepo izmeša, pa zatim izdvoji 5 supenih kašika mešavine i doda u litru ključale vode. Promešati i ostaviti da odstoji poklopljeno sat vremena.

Čaj se zatim ocedi i pije tokom dana u malim gutljajevima. Konzumacija se ne preporučuje samo tokom menstruacije.

Ovaj čaj bi trebalo piti sve do začeća, kada se obavezno prestaje.

Borovaja matka – prirodni ruski lek za sterilitet

Borovaja matka ili brdska materica je biljka koja raste u zapadnom i istočnom Sibiru, delovima Ukrajine i Belorusije. U iskopinama u Altaju pronađene su kamene ploče na kojima je iscrtana biljka uvek u pratnji žena. Zato i ne čudi što upravo ima veliku primenu u ruskoj narodnoj medicini za lečenje svih ginekoloških problema.

U otkrivenim iskopinama na Altaju pronađene su kamene ploče na kojima je oslikana biljka borovaja matka, koju uvek prati prikaz žene. Ovi artefakti datiraju iz 5-6 veka pre naše ere. U dalekoistočnim kulturama, biljka je vekovima poznata kao prirodno sredstvo u borbi protiv neplodnosti žena, a lekari u Rusiji pre revolucije smatrali su je za preparat izbora u terapiji velikog broja ginekoloških oboljenja.

Borovaja matka ima antibiotsko, antimikrobno dejstvo i antikancerogeno dejstvo, a odličan je analgetik i dijuretik.

Ženama se Borovaja matka preporučuje za lečenje neplodnosti koja je nastala kao posledica policističnih jajnika, mioma, cistitisa, erozija materice, poremećaja menstrualnog ciklusa, endometrioze, fibromioma i drugih ginekoloških probelma.

Borovaja matka se čak u Rusiji preporučuje ženama koje su u visokom riziku za dobijanje raka reproduktivnih organa, kao preventiva, ali i za lečenje karcinoma raka grlića materice i jajnika.

Borovaja matka se može koristiti kao čaj. Jednu ravnu kafenu kašičicu prelijte šoljom kipuće vode, poklopite i ostavite da stoji 5-10 minuta. Ocedite i pijte čaj ujutru i uveče pola sata pre jela, ali ukoliko postoji potreba, možete ga piti i češće.

IZVORI:

https://books.google.rs/books

https://econet.ru/articles/148807-10-narodnyh-sredstv-dlya-lecheniya-besplodiya

Pogledajte ostale sugerisane ruske preparate iz naše ponude

2020-06-04T10:33:56+00:00

Leave A Comment