fbpx

Šećer u krvi – Dijabetes

Šta je glukoza i zašto je bitno bilo šta znati o njoj?

Glukoza je jedan od rasprostranjenijih monosaharida u prirodi. Razgradnjom oslobađa veliku količinu energije koja je potrebna za regulaciju svih  osnovnih i sporednih životnih funkcija. Glukoza je ustvari najvažniji izvor energije u svim živim organizmima.

Glukoza se kreće  kroz krvotok, a da bi bila preuzeta od strane mišićnog tkiva i drugih tkiva, glukozi pomaže insulin jedan od glavnih hormona zaduženih za anaboličke procese u našem organizmu.

Koje vrste poremećaja šećera u krvi postoje?

1. Stanje  hiperglikemije

Hiperglikemija znači da postoji  visok nivo šećera u krvi. Kod  ljudi koji su oboleli od dijabetesa, do hiper-glikemije može doći usled  nekoliko pojedinačnih faktora kao što je  nedovoljna količina insulina ili čak veoma velika konzumacija ugljenih hidrata. Ovu pojavu može posebno izazvati neka stanja koje ćemo ovde pomenuti.

 • Fizički napor kao latentan faktor pojave dijabetesa
 • Genetske predispozicije kao preduslovni faktor
 • Stres i stanje svakodnevnice
 • Infekcije izazvane u raznim stanjima
 • Životno doba-naročito starije
 • Trudnoća koja nosi veći rizik od pregestacijskog dijabetesa
 • Nepravilna i pre svega neredovna ishrana kada se preskaču pojedini obroci

2. Stanje hipoglikemija

Hipoglikemija je  posebno stanje kada je nivo šećera u krvi niži od normalnih vrednosti. Na samom početku u tzv. početnim fazama, hipoglikemija se može videti kroz simptome kao što su:

 • prekomerno znojenje,
 • blaga vrtoglavica,
 • stanje umora,
 • latentna drhtavica
 • i ubrzan rad srca sa simptomima tahikardije

Bez bilo kakva terapije, ovi simptomi se mogu  čak и pogoršati a nekada dovesti do zamućenog vida, pada koncentracije, vrlo  usporenog i nepovezanog govora a nekada gubitka svesti.

Koje su normalne vrednosti šećera u krvi?

Nivo šećera u krvi gotovo uvek varira u toku jednog  dana, kako kod veoma zdravih osoba tako i kod osoba sa dijabetesom i pojavom poremećenog nivoa glukoze u krvi.

Kod zdravih osoba, nivo šećera u krvi trebalo bi da je manji od 5.6 mmol/L  i to 8 sati nakon poslednjeg obroka. Dva sata posle obroka , taj nivo bi trebalo da  je uglavnom   od 7.8 mmol/L

Kako dolazi do pojave predijabetesa

Predijabetes je metabolitičko stanje, kada je nivo šećera  vidno povišen od normalnih vrednosti, ali je ipak nedovoljno visok da bi bio označen kao dijabetes, a to je u vrednosti od  između šest i sedam mmol/l.

Vrednost šećera u krvi gotovo uvek  varira zavisno od toga da li se unosila hrana ili ne i ona je u vrednosti  od 3,85 mmol/l do 7 mmol/l. Svaki organizam ima svoj kontrolni sistem u  kome se održava nivo šećera u krvi u to u  strogo kontrolisanim granicama. Hormoni pankreasa su uglavnom zaduženi za to.

Insulin snižava povišen nivo šećera u krvi tako što se vezuje za  ćelijsku membranu i omogućava ulazak  šećera kroz  membranu u  sve ćelije. U fazi  pojave predijabetesa jedna osoba je  može imati i do 10 godina, a da to uopšte nije znala, jer kada se meri nivo  šećera na tašte rezultat iz krvi može biti uglavnom dobar, a tek nakon dva sata obroka postane povišen, što ostaje u većini slučajeva neotkriveno.

U  savremenoj medicini danas sve više razlikujemo pojavu dve vrste dijabetesa i to: tipa 1 i tip 2.

Kako prepoznati razliku između ova dva tipa dijabetesa?

Dijabetes Tip 1 kada nastaje?

Nastaje kada  deo pankreasa koji luči insulin, potpuno otkaže poslušnost organizmu. Tada su ćelije u većini slučajeva uništene autoimunim procesom. Često je ovu pojavu nekada nemoguće sprečiti. Telo više ne proizvodi insulin, jer nema čime.

Ostrvca tzv. Langerhans se gotovo nikada ne mogu obnoviti pa nema ni šta da se regeneriše. Zbog toga oboleli od Dijabetesa Tip 1 uvek u terapiji moraju da koriste insulin dok se ne pronadje terapija koja će pokazati bolje  rezultate.

Bez insulina oni  ustvari ne mogu da žive. Međutim, sa insulinom, uz dobre navike vezane za zdravu ishranu i fizičku aktivnost, uključujući i dodatne biološko aktivne supstance osoba sa dijabetesom tip 1 može da živi pun, aktivan život.

Permanentna  kontrola glukoze u krvi smanjuje rizik  i pojavu od komplikacija koje su  vezane za dijabetes.

Dijabetes Tip 2

Ova vrsta dijabetesa je često izazvana  lošim izborom ishrane,lošim navikama, često je povezana sa gojaznošću, a u većini slučajeva i pojavom genetske predispozicije.

Kod Tipa 2 insulin koji telo proizvodi nema više efektno dejstvo kao nekada. Ali ako se  odmori  ili regeneriše npr: biljnim mešavinama kao pomoćnim sredstvima ili pravilnom upotrebom odredjenih lekova i ako se pacijent drži režima zdrave ishrane u kombinaciji sa umerenom fizičkom aktivnošću, pankreas će se oporaviti.

Pridržavanjem preporučenog režima ishrane i fizičke aktivnosti obezbeđuje se optimalno iskorišćenje insulina koje samo telo proizvodi. Naravno, pacijenti se  i dalje moraju pridržavati odredjenih terapija vodeći računa šta, kada i koliko jedu a sve u cilju održavanja dobre kontrole glukoze u krvi.

Osobe s dijabetesom  tipa 1 takođe mogu osetiti razdražljivost i promenu raspoloženja i ne-namerno gubiti težinu. Osobe s dijabetesom tipa 2 takođe mogu imati ukočenost i trnce u rukama ili nogama.

Često  su mnogi od simptoma tipa 1 i dijabetesa tipa 2 veoma slični, ali se predstavljaju na vrlo različite načine. Osobe  sa dijabetesom tipa 2 nekada nemaju simptome dugi niz godina, a sa druge strane  često se simptomi dijabetesa tipa 2 razvijaju veoma sporo i to tokom  dužeg vremena.

Neke osobe s dijabetesom tipa 2 koji je i najčešći vid uopšte nemaju simptome i ne otkrivaju stanje dok se ne pojave komplikacije, što nekad biva kasno jer bolest poprima svoju drugu dimenziju.

Simptomi dijabetesa tipa 1 brzo se razvijaju, obično tokom  kraćeg perioda i to nekoliko nedelja. Dijabetes tipa 1, koji je nekada bio poznat kao mladalački dijabetes, obično se razvija u djetinjstvu ili najčešće adolescenciji.

Koji je uzrok nastajanja predijabetesa i koji faktori utiču na ovu pojavu?

Svaka ishrana zasnovana na rafinisanim ugljenim hidratima ili šećerima i to  sa dosta prostih šećera uzrokuje pojavu dijabetesa u svim fazama.

To su namirnice sa visokim glikemijskim indeksom koje izazivaju brzi i nagli skok šećera u krvi .

Nasledni faktor igra jednu od značajnih faktora u nastajanju ovog stanja.

Poseban akcenat treba staviti na nedovoljnu fizičku aktivnost, gojaznost, a najviše na  lošu  naviku kao što je pušenje.

Povišena telesna težina, BMI (indeks telesne mase)  koja je u većini slučajeva iznad 25. Osobe s viškom masnih naslaga  i to najčešće  u predelu struka.

Godine starosti i poznija životna dob je najveći rizik za nastanak predijabetesa a ona  raste nakon 40. godine života

Sindrom policističnih jajnika su jedan od uzroka pojave i predijabetesa i samog dijabetesa.  Žene koje su u toku trudnoće imale probleme povišene vrednosti šećera u krvi (gestacioni dijabetes) su po nekin studijama najčešća grupa koja oboleva o ove bolesti.

Insulinska rezistencija je takođe stanje koje dovodi do pojave dijabetesa uopšteno.

Kako prepoznati pojavu dijabetesa? Sigurni simptomi

Simptomi su veoma  skriveni i osoba može da ih oseti kao povremeni blagi umor, najčešće posle uzimanja obroka, a nekada i tokom celog dana. Telo je tada vrlo slabo jer šećer ostane u krvi i ne ide u ćelije, gde se inače transformiše u energiju.

Pojačana potreba za mokrenjem je česta pojava kao  i povećan apetit. Uz to ide nagomilavanje kilograma, suva i zadebljala koža, a u nekim slučajevima ubrzan gubitak kose.

Takodje se uočava vidna suvoća usta, nekontrolisana žeđ i nakupljanje mokraćne kiseline u telu. Svi ovi simtomi su obično tihi, suptilni i gotovo da se  nikada odmah i  ne primete.

Komplikacije mogu nastati posle dugog perioda  simptoma usled  promena na nervima i malim krvnim sudovima (mikrovaskularne komplikacije). To su promene u vidu ateroskleroze malih krvnih sudova, oka, bubrega, srca i mozga.

Progresija pojave ateroskleroze dovodi do makrovaskularnih komplikacija, a na kraju i do začepljenja arterija s teškim komplikacijama kao što su srčani udar, moždani udar i šlog uključujući periferne vaskularne promene.

Dijagnostikovanje dijabetesa

Ako se redovno vrši godišnji sistematski pregled s kontrolom krvi to može biti dovoljno da se na vreme prepozna predijabetes. Kada se posumnja na problem, najčešće se preporučuju dalje dijagnostičke procedure uključujući i test opterećenja glukozom.

Osobe sa predijabetesom imaju u većini slučajeva tendenciju da razviju dijabetes tipa 2 . To je ustvari  doživotna hronična bolest .

Najčešći  prvi koraci u borbi protiv diabetesa i tok prevencije

Kao prvo potrebna je promena životnog stila i to kao adekvatna mera za početak lečenja. Znači  pravilna ishrana, fizička aktivnost i lekovita sredstva.

Obavezno ugljene hidrate treba unositi preko integralnih žitarica, ukoliko nema smetnje za korišćenje glutena, a redukovati unos prostih šećera.

Žitarice su bogate vlaknima koja usporavaju oslobađanje glukoze u samoj krv, pa tako  omogućavaju bolji balans nivoa šećera. Najkorisnije namirnice su sveže voće, povrće i mahunarke, kao i  određena vrsta mesa, a to su mesa bez masnoća (piletina, ćuretina, riba…) Riba se priprema bez dodatka masnoća najmanje dva do tri puta nedeljno.

Jedna od bitnijih zdravih navika je ne preskačete obroke. Uglavnom je to od tri do pet obroka na dan.

Obezbediti dovoljno sna, spavajte više  i kontrolišite stres, jer kada smo nervozni, organizam proizvodi štetne hormone koji ubrzavaju rad srca, a time i podižu nivo šećera u krvi.

Svakodnevno od 30 do 60 minuta umerene fizičke aktivnosti (sport, šetnja, plivanje, rad u bašti, ples…) je preporuka koju treba uvrstiti kao svakodnevnu dobru naviku.

Priroda se pobrinula za ovaj problem pa tako postoje samonikle i uzgajane biljke koje se efikasno bore za nas u ovom problemu. To su preparati ili fitokompleksi koji pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi..

 • Crveni koren kao retka biljka sa altajskog podneblja ima izrazitu sposobnost regulacije hormonskog sistema. Biljka crveni koren je izvor bioloških aktivnih materija i poseduje protivupalno,baktericidno i spazmoliticno dejstvo. Ona ima zadatak da širi krvne sudove delujući kao blago diuretik. To je vrlo važno u metabolitičkim procesima. Bogata prisutnost cinka u ovoj biljci utiče na prevenciju urinarnog sistema, a smatra se odgovornim i za anti-dijabetička svojstva.
 • Zlatni koren ili drugim imenom carska biljka kao jedan od važnih sastojaka ovog preparata se koristi za povećanje energije,izdržljivosti,snage i mentalnog kapaciteta.Poznato je da sam dijabetes može nastati kada postoji povećana količina stresnog stanja. Zlatni korena sadrži veće količine A,C, B vitamina koji pored jačanja imuniteta stimulišu rad neurona i time stabilizuju psihičko stanje celog organizma.
 • Maslačak se u narodnoj medicine koristi od davnina kao pomoćno lekovito sredstvo pri lečenju i prevenciji diabetesa. Bogat sadržaj minerala kao što su magnezijum,natrijum i mangan mu daju značajnu ulogu u snižavanju i regulisanju glukoze u krvi.Maslačak stimuliše proizvodnju insulina iz pankreasa i na taj način čini pomoć da se smanji nivo šećera u krvi.

Najbolji prirodni preparati protiv pojave dijabetesa

1. GLUKONORM ČAJ – Biljke u ovom fitočaju ispoljavaju sinergetsko delovanje i snižavaju nivo šećera u krvi, a sadrže supstance koje deluju nalik insulinu. U glukonorm čaju se nalaze crveni  i  zlatni koren. Njihovo prisustvo sprečava poremećaj metabolizma, a time i nastanka dijabetesa. Takođe, u glukonorm čaju  se nalazi i maslačak kao značajan borac kada je ovaj poremećaj u pitanju.

Bogat sastav ovog čaja će regulisati povećani šećer u krvi  i značajno ublažiti neugodne tegobe, a naročito blagotvorno će uticati na zaštitu jetre i krvnih sudova.

2. GrandCaps Chaga –unikatna i imunomodulator, adaptogen i imunostimulator Grandcaps Chaga je fitokompleks namenjen jačanju imunološkog sistema.
Sadrži dnevnu i noćnu formulu, koje čine optimalan odnos lekovitih gljiva i dihidrokvercetina i pružaju kontinuirano delovanje tokom 24 sata.

Zbog svog sastava (kordiceps, reiši, čaga, agarikus, kantarelus i dihidrokvercetina) poboljšava proces razmene materije, normališe rad jetre, a ima izraženo adaptogeno dejstvo.

U sastavu GrandCaps CHAGE se nalaze najpoznatije medicinske gljive na polju fungoterapije. Delovanje gljiva je dopunjeno dihidrokvercetinom, bioflavonoidom moćnog antioksidativnog dejstva iz sibirske jele. Ovaj preparat poboljšava mikrocirkulaciju jača zidove krvnih sudova.

3. Hepaform je potpuno prirodni fitokompleks koji doprinosi normalnoj funkciji i  regeneraciji jetre, žučne kese, pospešujući regulaciju nivoa holesterola. Zato što reguliše metabolizam masti, “čisti” i rehabilituje jetru i  krvne sudove, neophodan je u preveniranju i pomoći izlečenja pojave dijabetesa. Ovaj fitokompleks pomaže kod oboljenja endokrinog sistema (dijabetesa i gojaznosti), poboljšava metabolizam i potpomaže neutralizovanje toksina.

Za efikasno rešavanje povišenog šećera kao i posledica koje nastaju od povišenog šećera  potrebno je primeniti program koji podrazumeva uključivanja prirodnih preparata.

Program je osmislila grupa lekara altajskog fitocentra Alfit iz Barnaula na čelu sa dr sci.med. Sergejem Valerijevičem Korepanovim onkologom, profesorom Altajskog medicinskog univerziteta iz Rusije.

PROGRAM DIJABETIN

Pridržavanjem ovog programa reguliše se nivo šećera u krvi i prevenira se predispozicionalna pojava poremećaja metobolizma i nastanka diabetesa.

Program traje 4 meseca ili 120 dana i obuhvata upotrebu fitokompleksa GrandKaps Čage kao izuzetnog preparata od 5 medicinskih gljiva i Glukonorm fitočaja sa carskim korenom jedinstvenim ruskim biljkama za ovaj problem.

Kasnije programu dodati Hepaform  preparat za regeneraciju i detoksikaciju jetre i Oblepiha multivitaminski kompleks za jačanje organizma u celini.

Preporuka za korišćenje:

1-30 dana:

*GrandKaps Čaga po uputstvu

*Glukonorm čaj 1 briketa x 2 puta dnevno:

30-60 dana:

nastaviti sa GrandKaps Čagom iz prošlog meseca

Glukonorm čaj 1 briketa x 2 puta dnevno

60-90 dana:

Glukonorm čaj 1 briketa x 2 puta dnevno

Hepafrom 3 tablete x 2 puta dnevno

Oblepiha kapsule 1 kapsula x 2 puta dnevno

Čaga kapsule 1 kaps. 2 put dnevno

90-120 dana:

Glukonorm + Imunorm 2 puta dnevno

Neurostrong 1 tableta 3 puta dnevno

Čaga kapslue 1 kaps. 2 put dnevno

Oblepiha kapsule 1 kapsula x 2 puta dnevno

Po potrebi  i nakon rešavanja problema u cilju permanentne profilakse ceo program ponoviti iz početka.

Ovaj program uključuje i korekciju ishrane koja će efikasnije i brže dovesti do normalizacije problema diabetesa tipa 1 i  2.

Preporuka za ishranu: U ishrani koristiti raznovrsnu hranu. Voće i povrće svakodnevno koristiti u ishrani u svežem stanju ili termički obrađene. U ishrani koristiti namirnice, koje sadrže obilne količine dijetnih vlakana (celulozna biljna vlakna) kao što su leguminoze, proizvodi od integralnih žitarica, povrće, voće …

Isključiti iz ishrane, koliko je moguće, masnoće svih vrsta, osim nerafinisanih biljnih ulja. Isključiti ili značajno ograničiti upotrebu alkoholnih pića i slatkih gaziranih napitaka. Koristiti u najmanjoj meri konzervisane namirnice, dimljenu i usoljenu hranu. Ograničiti unos soli na dva grama dnevno. Izbegavati ili svesti na minimum upotrebu slatkiša i rafinisanih žećera.

Napomene: lekovi ne smeju da se izbacuju bez kontrole i preporuke lekara, redovno merenje šećera, redovni obroci, po potrebi u program se uključuje fitokompleks Neurostabil po 1 tabl. x 2 puta dnevno.

Ukoliko se pojavi višak tečnosti u organizmu ili povećana telesna težina može se koristiti preparat Svjatodar koji obuhvata detoksikacioni program u 5 koraka.

Po potrebi koristiti i Fitoslim za detoksikaciju i pomoć pri regulacije telesne težine.

Nakon završetka programa kao mere prevencije nastaviti sa unosom dovoljne količine sveže vode i uvesti  redovnu šetnju ili drugu vrstu kretanja kao svakodnevnu aktivnost.

Očekivani rezultati su  regulacija nivoa šećera u krvi, poboljšanje opšteg stanja organizma, smanjivanje umora i neprijatnog osećaja kao Iipovećanja životnog elana.

IZVORI:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/diagnosis-treatment/

https://www.diabetes.co.uk/diabetes_care/blood-sugar-level-ranges.html

Ruski preparati koji se preporučuju kod šećera u krvi

2021-03-15T20:51:44+00:00

Leave A Comment