Fitoterapija, Korisni saveti za zdravlje, vesti, Zanimljivosti

Izborite se sa zimskim infekcijama!

Sada kada nas „lome“ razni vurusi, teško je razlikovati šta je koga „napalo“, odnosno da li je reč o običnoj prehladi ili gripu. Obe ove „boljke“ izazivaju virusi, a evo kako možete da ih razlikujete.

Šta je prehlada i kada počinju prvi simptomi

 

Prehladu izaziva više od 200 slabije patogenih vrsta virusa, koji se prenose kapljičnim putem, ali i direktnim dodirom, kao i posredno – preko ruku i predmeta.

Sada kada smo u sezoni gripa, oni se brže šire po javnom prevozu i kolektivima uopšte. Stručnjaci tvrde da virusi pronalaze put do tela i napadaju ga na različite načine. Na to organizam reaguje odbranom koja zavisi od toga koliko nam je jak imunitet.

Prve naznake prehlade javljaju se dan do dva nakon kontakta s virusom. Obično započinju svrabom i osećajem žarenja u grlu, koji se polako pogoršavaju. Najčešće budu zahvaćeni sinusi i grlo, a može se spustiti i na bronhije.

grip

Grip je potrebno odležati

Simptomi gripa su slični simptomima prehlade, samo što su izraženiji i duže traju. Osim nekoliko dana izostanka s posla ili iz škole, glavni problem kod gripa su komplikacije od kojih je dosta česta i opasna upala pluća. Kod gripa je, za razliku od prehlade, jako izražen sezonski karakter.

Simptomi su svima već poznati:

 • curenje iz nosa,
 • kašalj,
 • povišena temperatura,
 • glavobolja,
 • bolovi u zglobovima,
 • nedostatak apetita.

Glavna razlika između gripa i prehlade leži u intenzitetu bolesti. Grip je akutna bolest disajnog sistema izazvana virusima influence tipa A, B, a ređe i tipa C.

Stoga je najbolje preventivno delovati: Preparatima na bazi bilja, vitaminima i izbalansiranom ishranom

Preventiva i lečenje

Rulek – Ruska biljna farmacija, ima nekoliko preparata izuzetnog delovanja na odbrambeni sistem organizma!

DeGRIPIN - Protiv gripa i virusnih infekcija

 

DeGRIPIN – Protiv gripa i virusnih infekcija

U sastavu čaja DeGripin ulazi samoniklo bilje Altaja: viseća vrba, kantarion, majčina dušica, srdačica petoprstna, zizifora, mlečni čkalj.

Deluje kod olakšavanja simptoma već nastalih pomenutih oboljenja, kao i prevencije nastanka respiratornih virusnih oboljenja.

Primena: Jedan do dva briketa. Uzimati 2-3 puta dnevno, pola sata pre jela.

 

 

 

 

IMUNORM - Imunostimulans

 

IMUNORM – Imunostimulans

Posebna mešavina zlatnog korena, virka, badana, šipurka i levzeje, su od davnina je poznate po svojim izvanrednim imunomodulirajućim svojstvima.

Fitokompleks je stvoren za svakodnevnu upotrebu, jer  zlatni koren i levzeja su poznate altajske biljke koje koriguju stanje imunološkog sistema. Imaju široku primenu u slučajevima iscrpljenosti, velikog umora, lošeg raspoloženja, odsustva elana, razdražljivosti, glavobolje, lošeg sna, smanjenog apetita, smanjene polne aktivnosti. Dok su kod badana dokazana antiupalna i antimikrobna svojstva, kao i sposobnost da ojača zidove krvnih sudova.

Jedan briket preliti šoljom kipuće vode i ostaviti da odstoji najmanje 8-10 minuta. Piti 2-4 čaše čaja dnevno u zavisnosti od individualnih potreba, nezavisno od unošenja hrane.

U cilju postizanja potpunijeg efekta neophodno je primenjivati fitokompleks najmanje 2 do 3 nedelje. Po potrebi, vreme primene može da se produži.

 

ENERGIJA ALTAJA – Prirodno podizanje energetskog potencijala organizma

Pojačava opštu otpornost i energetski stimuliše organizam u uspešnoj borbi protiv infekcija. Pošto je izuzetan antioksidans pomaže organizmu da se izbori sa štetnim posledicama oksidacije.

Preporuka:

 • Osobama u periodima akutnih respiratornih i virusnih infekcija (grip, prehlada, viroza);
 • U međusezonama, npr. prelazak  iz jeseni u zimu, iz zime u proleće, kada treba osnažiti organizam.
 • Osobama koje su izložene povećanom fizičkom i umnom naporu, npr. Studenti i đaci, sportisti, osobe čiji posao iziskuje ovu vrstu napora;
 • Osobama smanjene vitalnosti, npr. starije osobe, osobe koje se oporavljaju nakon bolesti.

Može se koristiti više puta u toku dana, prethodno ostaviti da odstoji 10 – 15 min.

 

SOROKOTRAVNIK - izvor energije za vaše telo i duh

 

SOROKOTRAVNIK – 40 ekstrakata biljaka u medu za snažan imunitet!

Bezopasan proizvod koji sadrži altajski med i 40 različitih biljaka napravljenih po staroruskoj recepturi. Eksktrakcija se vrši najsavremenijom tehnologijom – ultrazvučnom metodom, kako bi se izbeglo zagrevanje, a samim tim i umanjenje delovanja estrahovanih komponenti. Ovim postupkom omogućeno je da se biološki aktivne supstance koriste u svom izvornom biološkom obliku, čime se postiže i veoma efikasno farmakološko delovanje čak kada se koriste i u vrlo malim količinama.

Osim imunostimulativno deluju antiinflamatorno i baktericidno.

Uzeti 10-15 minuta pre obroka. Preporučuje se otapanje Sorokotravnika u ustima 10-20 sekundi. Može sa koristiti sa vodom, biljnim ili zelenim čajem, mlekom.

 

 

Dodatak terapiji

Po preporuci dr Irine Uvalić, savetuje se da se pored navedenih preparata, koristi Apitoks mast za olakšavanje disanja, gde možete tretirati područje grla, grudi i sinusa.

Kao dopunska mera preporučuje se:

 • smanjenje stresa
 • redovan san,
 • unošenje dodatnog vitamina „C“
 • namirnice bogate cinkom
 • obroke manjih porcija, a češći.

„Tanjir tople supe blagodat je za svakog obolelog od gripa!“

Šta su probiotici?

Probiotici su dobre bakterije koje borave u našem organizmu i bore se protiv infekcija koje su uzrokovali virusi, gljivice i paraziti.

Pošto probiotici igraju značajnu ulogu u održavanju imuniteta, time predstavljaju značajnu podršku u prevenciji i zaštiti od prehlade i gripa.

 

Ostavite odgovor